Kreatywne gotowanie 10 – WYNIKI

1. Wybierz jeden z 2 zestawów podstawowych składników:
a. kukurydza, wołowina, pieczarki
b. owoce, mascarpone, jajka (białko lub żółtko albo białko + żółtko)

2. Ugotuj danie, dodając maksymalnie 1 dowolnie wybrany składnik (np. karkówka, burak itp.). Przypraw, ziół i składników roboczych (np. woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania) możesz używać do woli.
Wymieniając składniki potrawy, podziel je na:
a. składniki podstawowe z zestawu
b. składnik podstawowy dodatkowy
c. składniki robocze
d. dekorację

3. Zadbaj o dekorację przygotowanej przez siebie potrawy, a następnie zrób zdjęcie i zamieść je wraz z przepisem w serwisie. Zdjęcie powinno być ostre
i ważyć minimum 1 MB.

4. Zaznacz konkursowe słowo kluczowe: kreatywne_gotowanie10

Spośród zamieszczonych przepisów redakcyjna testerka wybierze i nagrodzi te, które są najbardziej pomysłowe i opatrzone najlepszym zdjęciem.

Na zwycięzców konkursu czekają nagrody ufundowane przez markę Ambition:
1 miejsce  – komplet garnków Passion 8 elementów 
2 miejsce
  – komplet obiadowy Dream Flower 18 elementów
3 miejsce  – komplet kawowy Kubiko 17 elementów
3 wyróżnieniakubek termiczny Happy

Interesujące przepisy nagradzamy też publikacją :)

Na zgłoszenia czekamy od 8 czerwca do 5 lipca 2016 r.
Wyniki ogłosimy 12 lipca 2016 r.

Liczba dodanych na konkurs przepisów jest nieograniczona. Oceniane jednak
będą tylko te, których autorzy zaznaczyli zgody i uzupełnili w profilu dane
(w serwisie mogą mieć status prywatny) do ewentualnej wysyłki nagrody.
 
 
 Przepisy dodane na konkurs

Byliście bardzo kreatywni, wyłonić wygranych wcale nie było łatwo. Dziękujemy Wam wszystkim za udział, a nagrody otrzymują:

I miejsceSkotka za przepis Jajko Fabergé z niespodzianką
skotka

II miejsceJaga85 za przepis Pudding jagodowy
jaga

III miejsceMartyna1991 za przepis Gotowane kolby kukurydzy pieczone w mielonej wołowinie z pieczarkami otulone boczkiem
martyna

 

wyróżnienia:

akrobatka22 za przepis Czekoladowe wieżyczki z mascarpone i czerwoną porzeczką
akrobatka

paulette17 za przepis Ciepłe lody rabarbarowo-jagodowe
paulette

Iwona75 za przepis Makaron w stylu orientalnym z wołowiną
iwona

Gratulujemy :)!

Pełny regulamin powyższego konkursu

dodaj komentarz 121 komentarzy
  • RedakcjaPP
    2016-06-08T20:14:27+02:00 RedakcjaPP
    Komentarz został usunięty przez moderatora
  • RedakcjaPP
    2016-06-08T21:57:45+02:00 RedakcjaPP
    Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie :)
    Pamiętajcie, żeby zdjęcia miały odpowiednią wielkość (często pomijacie ten warunek konkursu).
    Basia
  • renatka1998
    2016-06-09T01:27:29+02:00 renatka1998
    Mam takie pytanie, czy śmietanę można uznać jako składnik roboczy, a rukolę jako składnik dekoracji?
  • RedakcjaPP
    2016-06-09T07:32:50+02:00 RedakcjaPP
    Śmietana w niewielkiej ilość, np. do zabielenia sosu czy zupy może być składnikiem roboczym. Jeśli rukola jest rzeczywiście do dekoracji (żeby było ładnie zielono na talerzu), a nie np. składnikiem sałatki, to traktujemy ją jak dekorację :)
    Basia
  • joanna30
    2016-06-09T09:53:11+02:00 joanna30
    Lubię ten konkurs :) już mam pomysły :)
  • justi2401
    2016-06-09T13:09:57+02:00 justi2401
    Rozumiem, że kukurydza konserwowa też może być? :)
  • RedakcjaPP
    2016-06-09T13:26:52+02:00 RedakcjaPP
    Może :)
    Basia
  • MonikaW
    2016-06-09T13:31:03+02:00 MonikaW
    czy dobrze rozumiem 3 składniki główne i jak dodam do dania 2 rodzaje warzyw to będzie źle mogę tylko jedno?
  • MonikaW
    2016-06-09T13:33:50+02:00 MonikaW
    a czy bulion to składnik główny czy roboczy, np. szklanka bulionu, do stworzenia sosu?
  • RedakcjaPP
    2016-06-09T13:37:50+02:00 RedakcjaPP
    Tak. W zestawie 1 można dodać jeden składnik. Więc jesli to warzywo, to np. albo buraka, albo marchewkę.
    Z kolei w zestawie 2 pod pojęciem "owoce" mamy na myśli jakiekolwiek owoce (mogą być też np. suszone, lub z puszki) i może to być mieszanka.
    Basia
  • Magdalena_Z
    2016-06-09T15:05:27+02:00 Magdalena_Z
    Ale piękny ten zestaw do herbaty (nie lubię kawy! ;))
  • rzelkazag
    2016-06-09T21:59:56+02:00 rzelkazag
    Basiu co masz na myśli pisząc mieszanka? Jeżeli użyję np bananów i truskawek to będzie się zaliczało jako ten podstawowy składnik "owoce"?
  • RedakcjaPP
    2016-06-10T08:11:22+02:00 RedakcjaPP
    Tak Asiu, tu trochę dałyśmy Wam swobody. Mogą być tez oczywiście np. same maliny czy porzeczki.
    Basia
  • joanna30
    2016-06-10T09:40:53+02:00 joanna30
    Czy cukier do zrobienia bezy będzie traktowany jako składnik roboczy czy podstawowy dodatkowy? Pytam bo akurat w bezie jest go trochę ;)
  • justi2401
    2016-06-10T10:21:59+02:00 justi2401
    To ja od razu jak Asia pyta o cukier do bezy, zapytam o mąkę do ciasta na pierogi, bo dzisiaj się zabieram i nie chcę gafy strzelić :P
  • RedakcjaPP
    2016-06-10T11:27:13+02:00 RedakcjaPP
    Po burzliwej redakcyjnej dyskusji przekazuję decyzję:
    I cukier, i mąka tylko w niewielkiej ilości (np. do smaku, do zagęszczania sosu, oprószenia przed smażeniem) może się zaliczać jako produkt roboczy. W większych ilościach mogą być tylko dodatkowym składnikiem podstawowym.
    Basia
  • Mniam1
    2016-06-10T13:10:04+02:00 Mniam1
    Do bezy tego cukru trochę idzie, więc rozumiem, że musi być traktowany jako dodatkowy składnik podstawowy?
  • RedakcjaPP
    2016-06-10T13:45:59+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia, właśnie tak. Wiem, że to odrobinę ogranicza, ale na pewno coś wymyślicie :P
    Basia
  • joanna30
    2016-06-10T15:25:24+02:00 joanna30
    Dziękuję Basiu za odpowiedź :)
  • Bożena1960
    2016-06-10T19:54:03+02:00 Bożena1960
    Basiu jeżeli użyje trzy kolory galaretek czy będzie liczone jako 1 składnik podstawowy ?
  • RedakcjaPP
    2016-06-10T20:07:37+02:00 RedakcjaPP
    Bożenko, liczyć się będzie jako jeden składnik: galaretka
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-10T20:10:09+02:00 Bożena1960
    Dziękuję za szybką odpowiedz.Pozdrawiam.;)
  • paulette17
    2016-06-11T11:26:27+02:00 paulette17
    Czy przy pierwszym zestawie, dodatek jajka lub niewielkiej ilości masła będzie uznawane jako składnik roboczy czy jako dodatkowy składnik?
  • RedakcjaPP
    2016-06-11T12:13:46+02:00 RedakcjaPP
    Paulina, to zalezy do czego...
    Np. jajko do panierowania, masło do smażenia, to będzie składnik roboczy
    Basia
  • paulette17
    2016-06-11T12:25:50+02:00 paulette17
    Np. do ciasta, mąka jako składnik dodatkowy a jajko 1 jako składnik roboczy?
  • RedakcjaPP
    2016-06-11T12:34:20+02:00 RedakcjaPP
    Paulina, niestety, jajko w tym przypadku, nie można uznać za robocze :(
    Basia
  • paulette17
    2016-06-11T12:58:11+02:00 paulette17
    Dobrze Basiu, dziękuję za szybką odpowiedź :)
  • martula85
    2016-06-13T09:36:22+02:00 martula85
    Basiu żelatyny jest uznawana jako składnik roboczy? :)
  • RedakcjaPP
    2016-06-13T09:42:59+02:00 RedakcjaPP
    Marta, żelatynę dopuszczamy do użycia jako składnik roboczy.
    Basia
  • joanna30
    2016-06-13T10:06:26+02:00 joanna30
    Basiu mam 2 pytanka ;)

    - czy łyżka startego żółtego sera użyta do "związania" farszu może być potraktowana jako składnik roboczy?
    - czy łyżka koncentratu pomidorowego do smaku może być potraktowana jako skł. roboczy?
  • RedakcjaPP
    2016-06-13T10:13:15+02:00 RedakcjaPP
    Asiu,
    1. tak
    2. tak
    :)
    Basia
  • joanna30
    2016-06-13T10:33:46+02:00 joanna30
    Super, dzięki za odpowiedź ;))
  • rzelkazag
    2016-06-13T10:47:30+02:00 rzelkazag
    Ufff to dobrze, bo jak Asia zadała pytanie to aż sę zastanawiałam czy będę musieć u siebie usunąć tag konkursowy ;)
  • rafal salwiak
    2016-06-13T18:58:57+02:00 rafal salwiak
    Witam !! Mam pytanie czy musi być karkówka albo burak??
  • RedakcjaPP
    2016-06-13T19:07:00+02:00 RedakcjaPP
    Dodatkowy składnik podstawowy jest dowolny.
    Basia
  • Magdalena_Z
    2016-06-13T22:33:55+02:00 Magdalena_Z
    Czy np. ozory wołowe liczą się do wołowiny?
  • RedakcjaPP
    2016-06-14T06:46:47+02:00 RedakcjaPP
    Magda, tak.
    Basia
  • Magdalena_Z
    2016-06-16T09:03:05+02:00 Magdalena_Z
    czy jajko lub 2 jajka użyte do masy mielonego mięsa będą robocze? Mają być żeby się wszystko trzymało, smaku w ogóle nie zmieniają..
    ?
  • RedakcjaPP
    2016-06-16T09:07:24+02:00 RedakcjaPP
    Magda,
    Do sklejenia masy mogą być uznane jako robocze.
    Basia
  • MonikaW
    2016-06-16T21:35:51+02:00 MonikaW
    a ja myślę, że mieszanka owoców to za dużo na składnik podstawowy, bo czemu nie mieszanka warzyw marchew pietruszka seler...uważam, że coś jak mieszanka odpada, bo można podać mieszanka warzyw pieczarki kukurydza pieczarki papryka ziemniaki por seler itp jako składnik podstawowy np co innego łyżka posiekanej cebuli do smaku
  • MonikaW
    2016-06-16T21:47:47+02:00 MonikaW
    ogólnie konkurs bardzo fajny już mam jedno danie zrobione - czeka na opis i drugie w głowie :) bardzo mi się podobają nagrody
  • Gość
    2016-06-17T11:27:49+02:00 gość IP: 213.216.*.*
    MonikaW, bez sensu jest Twoja dyskusja z doborem zestawu. Redakcja taki zadała i nie ma co tu kręcić nosem.
    Poza tym: pieczarki nie są warzywami
  • Bożena1960
    2016-06-17T12:08:58+02:00 Bożena1960
    Basiu czy śmietanę kremówkę można wykorzystać do dekoracji ,a czekoladę można zaliczyć do składników roboczych ?
  • RedakcjaPP
    2016-06-17T12:15:22+02:00 RedakcjaPP
    Bożena, to zależy do czego i ile chcesz tego użyć
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-17T12:20:07+02:00 Bożena1960
    Z czekolady chce zrobić foremki a śmietanę albo jako składnik dodatkowy podstawowy albo tylko do udekorowania już gotowej wypełnionej foremki;) Bożena
  • RedakcjaPP
    2016-06-17T12:32:57+02:00 RedakcjaPP
    Bożena, żeby zrobić czekoladowe foremki, czekolady potrzebujesz dużo i wydaje mi się, że to na sposobie podania będzie opierał się Twój pomysł, więc siłą rzeczy jest składnikiem podstawowym.
    Jeśli chodzi o śmietane, to jeśli chcesz np. dać po kleksie smietany, to możesz uznać to za składnik dekoracji
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-17T12:39:38+02:00 Bożena1960
    Ok. Basiu o to mi chodziło właśnie czekolada jako składnik podstawowy dodatkowy. Dziękuję i pozdrawiam. Bożena.
  • Gość
    2016-06-17T14:10:23+02:00 rene70 (gość) IP: 94.254.*.*
    Dzien dobry,wiem ze o cukier już było zapytanie ale kiedy jest tylko roboczym składnikiem a kiedy podstawowym ,chodzi mi o ilosc,bo chcąc dodac go do mascarpone dla smaku użyjemy go ze 100-120 g czy to jeszcze dodatek czy już nie?
  • RedakcjaPP
    2016-06-17T14:42:42+02:00 RedakcjaPP
    Rene, wychodzi na to, że potrzebujesz ok. 1/2 szkl. cukru. To sporo, ale z kolei tylko osłodzisz mascarpone (generalnie jak dla mnie to dość dużo, ale to już kwestia smaku). Uznajmy więc, że w tym przypadku jest to składnik roboczy.
    Basia
  • rene70
    2016-06-17T14:51:46+02:00 rene70
    dziekuje za szybka odpowiedź, jak robię to większe porcje dlatego też podałam taką ilośc cukru :) ale to fakt wszystko kwestia smaku jedni wola słodsze inni mniej
  • Mniam1
    2016-06-18T15:50:26+02:00 Mniam1
    Woda traktowana jest jako składnik roboczy, a co w przypadku gdybym ryż zamiast na wodzie ugotowała na mleku? Mleko też będzie jako składnik roboczy?
  • Bożena1960
    2016-06-18T18:02:03+02:00 Bożena1960
    Witaj Basiu czy do połączenia kukurydzy mogę dodac jako składnik roboczy trochę startego sera żółtego?
  • RedakcjaPP
    2016-06-18T18:12:14+02:00 RedakcjaPP
    Komentarz został usunięty przez moderatora
  • RedakcjaPP
    2016-06-18T18:16:45+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia, Twoje pytanie skonsultuję w poniedziałek z koleżankami.

    Bożena, 1-2 łyzki żółtego sera dodane np. do sklejenia farszu, może byc robocze
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-18T18:43:01+02:00 Bożena1960
    Ok dziekuje .Miłego wieczorku.
  • RedakcjaPP
    2016-06-20T09:45:36+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia, nie wiem, czy Twoje pytanie jest aktualne, ale odpowiadam:
    Choć mleka do ugotowania ryżu musi być sporo, to jednak jest tutaj typowo robocze. Możesz je uznać za składnik roboczy.
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-20T09:50:53+02:00 Bożena1960
    Witaj Basiu,ja mam pytanie czy jedną wafle tortową mogę zaliczyć do składników roboczych bo ma ona być do utrzymania spodu?Bożena.
  • RedakcjaPP
    2016-06-20T10:24:55+02:00 RedakcjaPP
    Bożena,
    Jeden wafel to niedużo, ale pełni zasadniczą rolę. Nie potraktowałabym tego jako składnik roboczy
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-20T10:34:29+02:00 Bożena1960
  • Bożena1960
    2016-06-20T10:34:52+02:00 Bożena1960
    Ok. Basiu dziekuje.;)
  • Bożena1960
    2016-06-20T10:53:44+02:00 Bożena1960
    Basiu mam jeszcze jedno pytanie czy mąka kukurydziana ,czy płatki kukurydzianne są zaliczane do składnika podstawowego z zestawu 1?
  • RedakcjaPP
    2016-06-20T11:18:28+02:00 RedakcjaPP
    Bożena, jesli jesteś w stanie sama to zrobić (bez dodatków) z kukurydzy, to tak.
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-20T11:34:38+02:00 Bożena1960
    Basiu chodzi mi o to że kukurydze chciałam zamienić płatkami kukurydzianymi do panierowania czy będzie liczone jako składnik podstawowy z zestawu 1?
  • RedakcjaPP
    2016-06-20T12:04:02+02:00 RedakcjaPP
    Bożena, w takiej sytuacji płatki do panierowania będą robocze, tak jakby to była bułka tarta.
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-20T12:06:28+02:00 Bożena1960
    Basiu ok dziekuje serdecznie.;)Miłego dnia .
  • Mniam1
    2016-06-20T16:28:36+02:00 Mniam1
    Moje pytanie było aktualne:) Ugotowałam na wodzie, ale zdjęć nie zdążyłam zrobić :P Może powtórzę i będzie mleko :)
  • martula85
    2016-06-20T16:37:28+02:00 martula85
    Basiu a czy 1/2 szkl. mleka i 3/4 szkl . mąki są traktowane jako składnik roboczy? Czy mleko zaliczamy do roboczych a mąkę jako dodatkowy?
  • RedakcjaPP
    2016-06-20T18:32:07+02:00 RedakcjaPP
    Marta,
    3/4 szklanki mąki to bardzo duzo. Roboczo jest traktowana niewielka ilość. Do zagęśzczenia, do oprószenia itp. Nie wiem do czego chcesz to mleko. W przypadku Sylwii, to był tylko sposób gotowania - płym zamiast wody.
    Jesli jednak jest to coś, bez czego potrwa obejśc się nie może, to bedzie to składnik podstawowy.
    Basia
  • rena123
    2016-06-20T22:26:31+02:00 rena123
    Basiu, skoro mogą być owoce z puszki, to czy można, jako składnik podstawowy z zestawu b, zastosować przecier owocowy ze słoiczka (własnej produkcji)? Albo owoce z kompotu?
  • rzelkazag
    2016-06-20T23:06:22+02:00 rzelkazag
    Podbijam pytanie Reni, tylko ja akurat miałam na myśli bardziej dżemy niż przeciery, bo takowych nie posiadam. A drugie pytanie odnośnie bulionu, czy np 1,5 szklanki traktowane jest roboczo? Wydaje mi się, że pewnie nie i będzie to składnik dodatkowy, ale dopytać nie zaszkodzi :D
  • rena123
    2016-06-20T23:17:47+02:00 rena123
    Asiu, w poprzednich edycjach można było stosować kostkę rosołową jako składnik roboczy.
  • martula85
    2016-06-20T23:23:49+02:00 martula85
    Basiu to mleko do naleśników i czy to będzie składnik roboczy a mąką jako dodatkowy?
  • RedakcjaPP
    2016-06-21T08:00:02+02:00 RedakcjaPP
    Asiu, Renia dobrze mówi, jesli rosół jest z kostki, to może być roboczy (wiem, że nie przepadacie za tym, ale są kostki bio, które trakruje się jak mieszanki przypraw. zawsze dla spokoju swojego sumienia w radach możecie napisać, że najlepiej uzyć własnego bulionu, a nawet podać tam na niego przepis.
    Bulion domowy zasadniczym przepissie, tak jak podejrzewasz - będzie dodatkowy podstawowy.

    Marta. w naleśnikach i mleko, i mąka będa podstawowe.

    Co do przetworzonych owoców odpowiedź podam Wam później.
    Basia
  • rzelkazag
    2016-06-21T08:34:58+02:00 rzelkazag
    Dziękuję :) Tym sposobem mam jeszcze jakiś pomysł na pierwszy zestaw ;)
  • RedakcjaPP
    2016-06-21T11:15:25+02:00 RedakcjaPP
    Dziewczyny, chciałyśmy głównie świeżych sezonowych owoców i tego, co ew. można z nich zrobić bez dodatkowych składników. Czyli soki, i ew. przeciery. Dżem to już sporo dodatkowego cukru. Skoro jednak dopuściłyśmy owoce z puszki (które są w słodkim syropie), to musimy się też ostatecznie zgodzić na dżem.
    Kompot oczywiście też.
    Basia
  • rena123
    2016-06-21T11:19:11+02:00 rena123
    Dziękuję, Basiu, za odpowiedź :)
  • Magdalena_Z
    2016-06-21T14:31:19+02:00 Magdalena_Z
    czy można użyć prażonej kukurydzy?
  • Magdalena_Z
    2016-06-21T14:31:33+02:00 Magdalena_Z
    bo w sumie to też kukurydza chyba....
  • RedakcjaPP
    2016-06-21T14:41:12+02:00 RedakcjaPP
    Magda, można
    Basia
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-06-21T21:15:14+02:00 slodkokwasnakuchnia
    Witam.mam pytanie czy wołowina z zestawu 1 to może być mięso wolowe mielone?
  • RedakcjaPP
    2016-06-22T08:01:57+02:00 RedakcjaPP
    Tak, może być mielone
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-22T10:14:48+02:00 Bożena1960
    Witaj Basiu mam pytanie czy ugotowane 2 - 3 jajka ułożone na farszu mięsnym będą składnikiem roboczym? Bożena
  • RedakcjaPP
    2016-06-22T10:21:33+02:00 RedakcjaPP
    Bożena, takie jajka będą składnikiem podstawowym
    Basia
  • Bożena1960
    2016-06-22T10:24:46+02:00 Bożena1960
    Dziękuję Basiu;)
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-06-22T17:56:04+02:00 slodkokwasnakuchnia
    Dziękuję za odpowiedź
  • martula85
    2016-06-24T19:18:08+02:00 martula85
    Basiu czy rozpuszczona tabliczkę czekolady można zaliczyć jako dekoracja? :)
  • RedakcjaPP
    2016-06-24T21:27:32+02:00 RedakcjaPP
    Marta, troche duzo tej czekolady jak na dekorację.
    Basia
  • Mniam1
    2016-06-25T00:57:42+02:00 Mniam1
    A gdyby była w mniejszej ilości, w postaci niteczek?
    Czy mleczko kokosowe można zaliczyć do owoców?
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T07:18:49+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia,
    NIteczki czekolady jak najbardziej nadają się do dekoracji.
    Mleko kokosowe, takie wylane z prawdziwego kokosa, to jest jakby sok ze świeżego owocu. W takiej formie jest dopuszczalne jako składnik podstawowy z zestawu.
    Basia
  • Mniam1
    2016-06-25T07:56:49+02:00 Mniam1
    Bardziej chodziło mi o takie z puszki mleczko kokosowe :)
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T08:16:16+02:00 RedakcjaPP
    O ile zwykła woda i mleczko kokosowe jest dla mnie oczywiste, to w sprawie tego z puszki mam mieszane uczucia ;). Zapytam i odpowiem Ci w poniedziałek.
    Basia
  • joanna30
    2016-06-25T11:58:57+02:00 joanna30
    Basiu czy opisując przepis muszę dokładnie w podpunktach zaznaczyć które składniki zaliczam do podstawowych, roboczych itp? Pytam bo łatwiej mi jest zapisać przepis grupując np. na składniki sernika, farszu, osobno owoce, osobno np. ciasto francuskie i dekoracja, tak jak zawszę to opisuję. I myślę, że dla kogos kto czyta taki przepis też jest on bardziej przejrzysty......A juz ktoś mi zarzucił, że mam źle opisane przepisy konkursowe.
    Jeśli trzeba to zmienię opis skladnikow. Chciałam znać Twoje zdanie.
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T15:26:07+02:00 RedakcjaPP
    Asiu,
    Rozumiem i Ciebie, i użytkowników. Rzeczywiście może Wam być i łatwiej to opisać i innym skorzystać. My z kolei musimy przepis zweryfikowac pod bardziej formalnym kątem i taki sposób jaki zaproponowaliśmy jest dla nas wygodniejszy..
    Myslę, że wszyscy (może oprócz autora przepisu, bo to trochę podwójna robota) będą zadowoleni, jeśli spis składników będzie w 2 wersjach jedna pod drugą, wyraźnie oddzielona (ta wersja dla nas może być nawet na 2. miejscu :)).
    Basia
  • joanna30
    2016-06-25T15:43:11+02:00 joanna30
    Dziękuję Basiu za odpowiedź :)
    Zmienię przepisy, żeby Wam łatwiej było je weryfikować. I skoro przygotowałam kilka dań do konkursu to nie chcę też całkiem zaprzepaścić swojej szansy ;))
  • rena123
    2016-06-25T15:45:54+02:00 rena123
    Basiu, rozumiem, że po rozstrzygnięciu konkursu można składniki napisać "po swojemu"?
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T15:56:47+02:00 RedakcjaPP
    Reniu, właściwie można, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zostawić obie wersje (przy czym powtarzam, warto je wyraźnie oddzielić, żeby nie wprowadzać w błąd użytkowników, że tych składników musi być podwójna ilość)
    Basia
  • rena123
    2016-06-25T16:06:58+02:00 rena123
    Ja do tej pory pisałam jedną wersję składników (na potrzeby konkursu) i dla osoby, która nie interesuje się konkursami, albo wręcz o nich nie ma pojęcia, taki podział na składniki podstawowe z zestawu (a lub b), składnik podstawowy dodatkowy czy składniki robocze, jest co najmniej dziwny. A i do ewentualnej publikacji nie jest chyba ten podział potrzebny :)
  • joanna30
    2016-06-25T16:33:06+02:00 joanna30
    Basiu mogę mieć nadzieję, że moje dotychczasowe przepisy nie zostały zdyskwalifikowane przez te nieszczęsne składniki? ;))) Własnie je poprawiam ;)

    Reniu ja właśnie tym się kierowałam. Jakos nie pomyślałam, żeby twardo trzymać się tego podziału....
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T16:36:06+02:00 RedakcjaPP
    Reniu, masz rację (tak jak i Asia i być może więcej osób). Fakt bardziej przyjazne jest grupowanie składników tematyczne. Warto więc, żeby taka oczywista wersja się znalazła.
    Wśród słów kluczowych jednak w przepisach pozostaje tag związany z konkursem i jeśli ktoś chce je przeanalizować, to ma taka mozliwość. Na pewno jednak nie sa to częste przypadki.
    Dlatego popieram sposób zapisu, jaki proponujecie, bo jest bardziej uniwersalny. Uważam jednak też, że wersja ze składnikami pogrupowanymi w rodzaje też może się przydać. Może – nie musi :)
    Basia
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T18:20:46+02:00 RedakcjaPP
    Asiu, spokojnie :)
    Przepisy nie zostały zdyskwalifikowane, bo na razie jeszcze nie były dokładnie przegladane. Zwracam na bieżąco tylko uwagę tym, którzy dodają tag do zupełnie przypadkowych przepisów (bo zawsze się takie zdarzają), aby je usunęli.
    Nie napisałam też, że nalezy twardo trzymać się tego zapisu, tylko, że jest nam wygodniej go sprawdzać, gdy jest zapisany w ten sposób. Na pewno każdy składnik musi być opisany do jakiej grupy nalezy.
    Basia
  • Mniam1
    2016-06-25T19:07:39+02:00 Mniam1
    Jak jest prosty przepis to nie widzę problemu z wydzieleniem składników, ale przy bardziej skomplikowanym to już się robi problem. Tak jak piszą dziewczyny. Ja zrobiłam coś takiego, że wypisałam składniki tak jak zawsze to robię, a do każdego dodałam odnośnik jaki to składnik konkursowy. Mam nadzieję, że tak może być? :)
  • RedakcjaPP
    2016-06-25T19:43:57+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia, jeśli jest opisane do jakiej grupy nalezy dany składnik i rzeczywiście do takiej się kwalifikuje, to będzie OK.
    Basia
  • RedakcjaPP
    2016-06-27T11:01:17+02:00 RedakcjaPP
    Sylwia,
    Może być mleko kokosowe z puszki.
    Basia
  • Martyna1991
    2016-07-04T20:21:49+02:00 Martyna1991
    A ja mam też pytanie bo już zgłupiałam :P
    Przegrzebałam neta i wszędzie jest że migdał to owoc ale czy na pewno?
  • RedakcjaPP
    2016-07-04T20:27:57+02:00 RedakcjaPP
    Martyna, choć wydaje się to dziwne, orzechy to owoce.
    Basia
  • Martyna1991
    2016-07-04T20:30:17+02:00 Martyna1991
    Uff to dobrze :)
    dziękuję za błyskawiczną odpowiedz Basiu :)
  • rena123
    2016-07-04T20:35:23+02:00 rena123
    W takim razie pomidor, ogórek, cukinia, kabaczek czy fasolka szparagowa to także owoce...
  • RedakcjaPP
    2016-07-04T21:14:31+02:00 RedakcjaPP
    Reniu,
    I marchewkę niektórzy uznają za owoc, bo robi się z niej dżem. Ale nie komplikujmy...
    Są i owoce morza i my... owoce miłości naszych rodziców :)
    Basia
  • rzelkazag
    2016-07-12T09:24:10+02:00 rzelkazag
    Gratulacje dla nagrodzonych :-)
  • Ewelina Marcin
    2016-07-12T10:01:21+02:00 Ewelina Marcin
    Gratulacje :)
  • Bożena1960
    2016-07-12T10:57:04+02:00 Bożena1960
    Gratulacje dla nagrodzonych.;)
  • akrobatka22
    2016-07-12T13:55:15+02:00 akrobatka22
    Bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Gratulacje dla pozostałych zwycięzców!
  • Jolanta KG
    2016-07-12T14:01:12+02:00 Jolanta KG
    Fantastyczne przepisy :) Gratuluję dziewczyny :) :)
  • Martyna1991
    2016-07-12T14:02:18+02:00 Martyna1991
    Ogromna niespodzianka :)
    Bardzo się cieszę i serdecznie dziękuję :)

    Gratuluję pozostałym :)

    Ps. Jajko było moim faworytem i kibicowałam mu od początku :)
  • Skotka
    2016-07-12T19:28:53+02:00 Skotka
    Takiego wyróżnienia nie spodziewałam się:) Czytając, omal nie spadłam ze szpitalnego łóżka. Bardzo dziękuję i serdecznie gratuluję pozostałym szczęśliwcom
  • rena123
    2016-07-12T19:39:31+02:00 rena123
    Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych :)
    Teresko, dużo zdrowia!
  • justi2401
    2016-07-12T19:52:11+02:00 justi2401
    Gratuluję serdecznie wszystkim wyróżnionym! Wygrały świetne przepisy :)

    Skotko, duuużo, dużo zdrowia! A pierwsza nagroda w pełni zasłużona, cudo stworzyłaś!
  • Skotka
    2016-07-12T20:57:55+02:00 Skotka
    Bardzo Wam dziękuję
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-07-12T21:30:11+02:00 slodkokwasnakuchnia
    Gratuluję wszystkim
  • paulette17
    2016-07-15T14:55:13+02:00 paulette17
    Dziękuje za wyróżnienie :) gratuluje pozostałym :) zacięta walka :D i słuszne wygrane :)
  • Skotka
    2016-07-20T15:00:30+02:00 Skotka
    Przepiękny komplet garnków do mnie dotarł. Jeszcze raz z całego serca dziękuję:)