Konkurs na danie z olejem rzepakowym!

 

Rodzimy olej rzepakowy, nazywany często „oliwą północy”, to bohater naszego konkursu!

W oleju rzepakowym zarówno rafinowanym, jak i tłoczonym na zimno znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe ze wszystkich trzech ważnych dla naszego organizmu rodzin - omega-3, 6 i 9 (w tym niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu kwasy ALA  i LA).

 

Olej rzepakowy to bogate źródło kwasów Omega-3 (aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek*), zawiera kwas Omega-9 w ilości zbliżonej do oliwy z oliwek, a zawarty w nim kwas Omega-6 występuje w idealnej dla naszego organizmu proporcji do kwasu Omega-3 tj. 2:1. Aby zapewnić naszemu organizmowi niezbędną dawkę kwasu Omega-3 należy spożywać codziennie 2 łyżki oleju rzepakowego – taka ilość zawiera aż 2g kwasu ALA, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

 

Co więcej, jako tłuszcz chroni nas przed utratą ciepła i utrzymuje narządy wewnętrzne w stabilnej pozycji, a dodatkowo pomaga w przyswajaniu witamin takich jak A, D, E i K, które należą do grupy witamin tak zwanych tłuszczorozpuszczalnych.

 

*Dane Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin opublikowane w monografii pt. „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” pod red. prof. dr. hab. Jana Krzymańskiego (Warszawa, 2009).

 

 

Aby wziąć udział w konkursie:

* dodaj przepis z wykorzystaniem oleju rzepakowego wraz z własnoręcznie wykonanym zdjęciem potrawy

* oznacz przepis tagiem konkursowym przepis_z_olejem_rzepakowym

 

Nagrody:

3 x bony do sklepu Home&You o wartości 200 zł brutto - dla zwycięzców

10 x rękawice kuchenne - dla wyróżnionych przepisów

 

Konkurs trwa od 8 lutego do 16 kwietnia 2017.
Wyniki ogłosimy 10 maja 2017.

W konkursie biorą udział przepisy dodane w trakcie jego trwania.



Oceniane będą tylko te przepisy, których autorzy zaznaczyli zgody i uzupełnili 
w profilu dane (w serwisie mogą mieć status prywatny) do ewentualnej 
wysyłki nagrody.

 

pasek
 
dodaj komentarz 12 komentarzy