Pulpeciki wołowe w sosie piwnym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pulpeciki wołowe w sosie piwnym, umieszczone w warkoczu makaronowym! :) Użyłam piwa o smaku miodowym znanej, dostępnej firmy. Od razu uprzedzam, że alkohol wyparuje z sosu podczas gotowania więc nie musisz się martwić, że po takim obiedzie nie wstaniesz z krzesła :)

  • 35 min

Składniki:


  • 500 mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli, pieprzu
    szczypta kolendry
    szczypta papryki słodkiej
    makaron do spaghetti firmy Lubella
    śmietanka kremówka
    1 łyżka mąki
    250 ml piwa o smaku np. miodowym
    1 łyżka miodu
    szczypta curry
    szczypta pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka soku z limonki
    łyżka posiekanego koperku na wierzch dania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Piwa Sosy

Pulpeciki wołowe w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki 1.
    Krok 1

    Mięso (mielone) wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy małe kuleczki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu. Makaron gotujemy według wskazań producenta.
    Krok 2

    Podsmażone pulpeciki przekładamy do garnka, wlewamy piwo, śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką, przecier pomidorowy, paprykę słodką, miód, curry, szczyptę soli i pieprzu.Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut aż zrobi nam się gęstszy sos, a procenty z piwa wyparują :) , co chwilkę mieszamy.
    Krok 3

    Ugotowany makaron formujemy w kształt warkocza. Do środka nakładamy pulpeciki, dekorujemy koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować