Plecionki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Bułki plecione z makiem, domowe pieczywo potrafi mile zaskoczyć. Moja córka budzi się rano czując zapach pieczonych bułek;)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 30g drożdży
    125 ml letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    65g masła
    175ml letniego mleka
    4 łyżki mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej (dodałam mleko)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    650 g mąki pszennej typ 405 plus do obsypania
    żółtko
    8 łyżek maku do posypania
    tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Plecionki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę.
    Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
    Masło roztop w letnim mleku, dodaj mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) sól i miód.
    Mąkę przesiej do miski.
    Zagniataj 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami.
    Gdy będzie taka potrzeba dosyp odrobinę mąki.
    Miskę obsyp mąką, ciasto formuj w kulę, włóż do miski, przykryj i pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Blachę nasmaruj tłuszczem.
    Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 równych części.
    Z każdego kawałka zrób 3 wałki o długości ok. 13cm i zapleć w warkocz.
    Plecionki ułóż na blasze i pozostaw na 30 minut pod przykryciem aby podrosły.
    Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj bułki, obsyp makiem.
    Piekarnik nagrzej do 200*C, piecz bułki 20- 25 minut (na środku termoobieg 180*C)

    *Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller- Urban
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować