Bułki plecione z makiem, domowe pieczywo potrafi mile zaskoczyć. Moja córka budzi się rano czując zapach pieczonych bułek;)
2 godz. 20 min
Składniki:
30g drożdży
125 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
65g masła
175ml letniego mleka
4 łyżki mleka w proszku lub mąki ziemniaczanej (dodałam mleko)
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
650 g mąki pszennej typ 405 plus do obsypania
żółtko
8 łyżek maku do posypania
tłuszcz do blachy
Plecionki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokrusz, utrzyj z cukrem i 125 ml letniej wody na gładką masę.
Pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
Masło roztop w letnim mleku, dodaj mleko w proszku (lub mąkę ziemniaczaną) sól i miód.
Mąkę przesiej do miski.
Zagniataj 10 minut z mlekiem i rozrobionymi drożdżami.
Gdy będzie taka potrzeba dosyp odrobinę mąki.
Miskę obsyp mąką, ciasto formuj w kulę, włóż do miski, przykryj i pozostaw na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Blachę nasmaruj tłuszczem.
Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 równych części.
Z każdego kawałka zrób 3 wałki o długości ok. 13cm i zapleć w warkocz.
Plecionki ułóż na blasze i pozostaw na 30 minut pod przykryciem aby podrosły.
Żółtko wymieszaj z odrobiną wody i posmaruj bułki, obsyp makiem.
Piekarnik nagrzej do 200*C, piecz bułki 20- 25 minut (na środku termoobieg 180*C)
*Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller- Urban
Komentarze