Piernik z marchewką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które długo utrzymuje świeżość

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki startej marchewki (na tarce jarzynowej)
    1 szklanka oleju

    dowolne bakalie (niekoniecznie)

Piernik z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Ubić olej z cukrem, potem dodawać po 1 jajku i pozostałe składniki (dokładnie wymieszane w misce).
    Na koniec dodać marchewkę i ewentualnie bakalie.

    Pieczemy około 50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

Porady

Polecam piec w długiej wąskiej foremce - ładnie wyrasta. Ciasto w którym jesteśmy w stanie przemycić dzieciom marchewkę;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy