1 szkl.kaszy jaglanej
2 szkl.wody
1/2szkl.mleka
2 jajka
100 g sera żółtego
1 cebula (pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce oleju)
3 łyżki mąki
bułka tarta do obtoczenia
sól ,pieprz,papryka ostra i słodka
Kotlety jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę opłukać i osączyć,ugotować na 2 szkl.wody,gdy woda się wchłonie dolać mleko,zamieszać i jeszcze chwilę pogotować,zostawić pod przykryciem na 15 minut,następnie wyłożyć do miski i wystudzić.
Do ostudzone kaszy dodać starty ser,jajka,mąkę,cebulę i przyprawy,wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi formować kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać z ostrym sosem(u mnie sos polski).
Porady
Kasza ugotowana z dodatkiem mleka jest smaczniejsza.
Komentarze