Koszyk Wielkanocny z ciasta drożdżowego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wykonanie jest pracochłonne ale efekt jest wspaniały.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 szklanek mąki, 50 g. drożdży, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g. masła, 1 łyżeczka soli.
    Na lukier: około 1/2 szklanki cukru-pudru, 6 łyżek wody, dodatkowo 2 jajka do posmarowania ciasta, okrągła miska żaroodporna o średnicy 19-20 centymetrów, olej do posmarowania miski, 2 wykałaczki do szaszłyków.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyk wielkanocny z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koszyk bez dekoracji 1. 1. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i dodać rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i 6 łyżek ciepłego mleka, nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, nie wyrabiać.
    2. Po upływie czasu, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Na koniec dodać stopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu kiedy odchodzi od ręki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
    3. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę.
    4. Ciasto podzielić na połowę. Z jednej części uformować około 20 wałeczków równej długości, przeplatać na przemian aby uzyskać wzór kratki. Wielkość uzyskanej plecionki powinna być troszkę większa niż miska.
    5. Miskę posmarować olejem od zewnętrznej strony i układamy na niej kratkę z ciasta. Wyrównujemy, lekko dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta przy rancie miski.
    6. Pozostałe ciasto podzielić na trzy części, (dwie większe, jedną mniejszą). Z małej części i jednej dużej, upleść dwa warkocze i uformować z nich koła. Mniejsze koło na podstawę koszyka a większe o średnicy miski na rant koszyka. Z pozostałego ciasta uformować ucho z dwóch wałków o szerokości miski. Na końce ucha, powbijać wykałaczki.
    7. Na koniec elementy układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanymi jajkami. Piec w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor przez około 45 minut. Po upieczeniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    8. Do miski wsypać cukier-puder. Dodawać wodę stopniowo aż lukier uzyska konsystencję gęstej śmietany.
    9. Tak przygotowanym lukrem sklejamy elementy koszyka: małe kółko, kratka z ciasta (wcześniej usuwamy miskę) na wierzch duże kółko (rant). Na koniec w rant wbijamy ucho zakończone wykałaczkami.
    10. Dekoracja koszyka, według uznania.

Porady

Jeśli masz problem z wykonaniem lukru, koszyk można skleić karmelem, a zamiast wykałaczek żeby ucho lepiej się trzymało, w środek ciasta przed upieczeniem można włożyć drut wygięty w kształt ucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować