DOMOWY sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów)

4.81 (235 ocen)

  • 15 min

Przepis dostałam od teściowej. Smak nie porównywalny ze sklepowymi, a nie ciągnie nas za kieszeń

  • 15 min

Składniki:

  • -4 duże pomarańcze
    -0,5 kg marchewki
    - duża cytryna
    - 2 duże nie pełne łyżki kwasku cytynowego ( z opakowania)
    -60dkg cukru
    - ok 10l wody
Wystaw ocenę:

4.81 (235 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowy sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotoujące sie owoce 1. 3 pomarańcze kroimy na 4 kawałki ze skórką
    1 pomarańcz kroimy tak samo bez skórki
    cytrynę kroimy tak samo bez skórki
    marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy w cieńsze, krótkie paski.
    Wszystkie owoce i marchewkę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy aż do momentu kiedy skórka zmięknie ok 45-50 min
    Osobno zagotowujemy 8 litrów wody z 60 dkg cukru.
  • papka z owoców. 2. Miękką już marchewkę i pomarańcze ze skórką zostawiamy do ostudzenia.
    To samo robimy z 8 litrami zagotowanej wody.
    Kiedy owoce ostudzą sie (mogą być letnie) miksujemy je dokładnie na papkę za pomocą blendera.
    Gotową papkę mieszamy z 8 litrami wody. Dodajemy kwasek cytrynowy. Mieszamy.
    Wlewamy do butelek.
    Napój jest od razu gotowy do spożycia. Przechowywany w lodówce może zostać na dobry tydzień

Porady

W zależności od upodobań może dodać więcej lub mniej cukru. Tak samo możemy zrobić z kwaskiem cytynowym. Pomarańcze dobrze by były słodkie. Ja wybieram zawsze z "wybrzuszeniem" u czubka i nie zdarzyło mi sie, aby taka pomarańcza była kwaśna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nektar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować