Zanim sałatka z brokułem pojawi się na naszym stole, zacznijmy od kluczowej czynności dla tego dania, czyli gotowania brokułów. Nie mogą być one zbyt miękkie, bo sałatka z brokułem będzie wodnista i brokuły będą się rozpadać. I to na etapie mieszania składników. Jednak brokuły nie mogą być zbyt twarde, gdyż wtedy będą trudne do rozgryzienia. Ponadto rozgotowanie brokułów sprawi, że wyeliminujemy z nich wszystkie wartościowe składniki. Najlepiej ugotować brokuły na sposób al dente, co po włosku oznacza „na ząb”. Brokuły będą wciąż chrupkie, ale na tyle miękkie, by stawiały lekki opór na zębach. Sałatka z brokułem przygotowana z warzyw ugotowanych w taki sposób z pewnością będzie dawała dużo przyjemności.

Zobacz też: Sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów!

Sałatka z brokułem – wariacje

Sałatka z brokułem to przekąska, która może być przygotowywana na wiele możliwości. Z pewnością ogranicza nas tylko wyobraźnia. Trzeba przyznać, że to zielone warzywo pasuje do wielu produktów. Sałatka z brokułem może być zainspirowana połączeniami znanymi z innych dań. Stąd wiemy, że brokuł doskonale łączy się z czosnkiem oraz pochodzącym od niego sosem czosnkowym. Innym charakterystycznym produktem pasującym do tego warzywa jest ser feta. Sałatka z brokułem powstała z chrupiących różyczek i jajko na twardo to warta uwagi propozycja. Sałatka z brokułem również świetnie będzie smakować z serami pleśniowymi typu gorgonzola, brie lub roquefort. Bardziej zaskakujące mogą się wydawać takie składniki jak orzechy włoskie oraz słodko-kwaśną żurawiną. Sałatka z brokułem z ich dodatkiem staje się bogatsza w smaku i urozmaicona w wyglądzie.

Aby sałatka z brokułem była mniej kaloryczna warto sięgnąć po jogurt typu greckiego lub wymieszać jogurt z majonezem. Wtedy nie stracimy smaku, a danie będzie bardziej dietetyczne. 

Jednak aby sałatka była sycąca, warto dodać od niej także jakieś mięso lub rybę. Kurczak (szczególnie ten wędzony) lub tuńczyk to dodatki wręcz stworzone, by dodawać je do takiej sałatki - wyrazisty smak mięsa i ryby pasuje do delikatnego, lekko słodkiego brokułu. Innym dodatkiem jest makaron – tu sprawdzi się klasyczny pszenny, ale i ryżowe nitki lub gryczany makaron soba.

Po więcej pomysłów zajrzyj do naszej galerii i wybierz coś dla siebie.

Jeśli sałatka z brokułem to dla Ciebie za mało, zobacz też przepisy na warzywne sałatki:

sałatkę ze szpinakiem

sałatkę z awokado

sałatkę warstwową

sałatkę z pieczarkami

sałatka z tortellini