Pulpety są banalnie proste do przygotowania – wystarczy zmielone mięso, jajko, kajzerka , przyprawy i mięsne kulki gotowe. Jednak jeśli chcemy wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej, warto trochę popracować nad swoim przepisem, pokombinować z proporcjami, przyprawami czy rodzajem mięsa. Jednak to, co czyni to danie wyjątkowym to także sos. I tu mamy ogromne pole do popisu. Bo przecież pulpety w sosie pomidorowym to klasyka, a danie to w towarzystwie makaronu spaghetti było nawet bohaterem niejednego filmu. To świadczy, że jest to potrawa uwielbiana nie tylko w naszym kraju. Ale nie tylko sos pomidorowy pasuje do tego dania. Sos koperkowy, pieczarkowy, meksykański – to tylko kilka z równie lubianych dodatków, więcej pomysłów z pewnością znajdziecie w naszym pysznym zestawieniu.

Pulpetami zajadamy się od dzieciństwa aż po dorosłość, warto więc zadbać, aby nam się nie znudziły. Jak to zrobić? Modyfikując swój sprawdzony przepis! Każdy z nas, gotując, metodą prób i błędów doszedł do swoich idealnych proporcji składników i stworzył swój ulubiony przepis. Nawet drobna modyfikacja – dodatek innego mięsa mielonego, więcej przypraw czy chociażby podanie mięsnych kulek z innym sosem i dodatkiem sprawia, że jest to już inne danie, inne smaki. Nie macie pomysłów? To zajrzyjcie do naszej galerii, w niej królują pulpety!