Ciasto filo zawsze warto mieć w wersji mrożonej w lodówce. Podobnie jak ciasto francuskie, przydaje się w różnych momentach, takich jak niespodziewane przybycie gości. Zrobimy z niego przystawkę, danie główne i oczywiście deser.

Ciasto filo - idealne na słodko i wytrawnie

Odpowiedzi jest wiele, bo takie możliwości daje ten produkt! Chyba pierwsze danie, jakie przychodzi nam do głowy na myśl "ciasto filo", to baklava – deser wywodzący się z kuchni tureckiej, bułgarskiej, perskiej i greckiej. To warstwy ciasta przełożone masą z orzechów. Całość polewa się lepkim syropem przygotowanym na bazie cukru, wody i soku z cytryny lub wody z kwiatów pomarańczy.

Innym popularnym daniem przygotowanym na bazie płatów ciasta filo jest burek lub borek. To danie wytrawne, które również, jak baklava, popularne jest w krajach arabskich, śródziemnomorskich czy na Bałkanach. Nadzienie do burka to zazwyczaj mięso, szpinak albo ser - składniki zawija się w ciasto filo i piecze. Każdy kraj stworzył swoją wersję burka, które różnią się między sobą nie tylko farszem, ale i kształtem zwijania placka.

Nasza galeria to nie tylko najpopularniejsze dania kuchni arabskiej i południowoeuropejskiej. Mamy tu i klasyki kuchni bliskowschodniej czy greckiej, ale i pomysłowe dania. Wszystko oczywiście z ciastem filo w roli głównej, bo to właśnie jest bohater naszej galerii.

Do czego użyć ciasto filo?

Ciasto filo można traktować trochę jak zamiennik ciasta francuskiego. Użyjemy go zarówno do wytrawnych tart czy placków, nadziejemy farszem i zawiniemy w roladki czy pakieciki albo też płaty ciasta przełożymy kremem lub farszem, trochę jak w lazanii czy deserze mille feuille.

Ciasto filo dostępne jest w formie cienkich, prawie przezroczystych arkuszy. Najłatwiej dostać je w sklepach z orientalnymi produktami, choć czasami pojawia się też w szerszej dystrybucji - w większych marketach w trakcie akcji tematycznych. Jeśli jednak nie znajdziemy go w sklepie, można przygotować ciasto filo samodzielnie. Potrzebna nam będzie do tego jedynie mąka, woda, sól i olej oraz precyzja, dokładność i cierpliwość, by wywałkować i rozciągnąć placki tak, by ciasto filo było idealnie cienkie.

Niezależnie do tego, czy wybierzesz kupne, czy domowej roboty ciasto filo, w naszej galerii znajdziesz kilkanaście pomysłów, do czego je wykorzystać. Zobacz galerię z przepisami i wybierz coś dla siebie!