Pudding chia można przygotować na wiele sposobów. Podstawą tego dania, które możemy podać zarówno na śniadanie, jak i jako lekki deser, są 3 produkty. Owoce, nabiał – czyli na przykład jogurt albo mleko oraz szałwia hiszpańska, czyli tytułowe nasiona chia. To, jakie produkty wybierzemy i jak je razem połączymy, sprawia, że za każdym razem możemy stworzyć coś nowego! A pamiętajmy - chia należy do superfoods, które warto dodawać do różnych dań. 

Pudding chia – owoce

Zaletą tego deseru jest to, że możemy wykorzystać do niego jakiekolwiek owoce, na jakie mamy ochotę. My polecamy te świeże. Przez to, że są one słodkie i pełne smaku, nasz pudding chia nie potrzebuje ogromnych ilości cukru lub możemy pominąć go całkowicie, a to sprawia, że jest zdrowszy. Na szczęście nawet zimą mamy pod ręką owoce egzotyczne - banany, mango, kiwi czy ananasy, które doskonale pasują do lekkiej konsystencji deseru. Można pokroić owoce na kawałki lub zmiksować jogurt z bananem, gruszką czy malinami, by nasz deser zyskał na smaku.

Nie macie świeżej porcji witamin? Nic straconego! Wystarczy wyjąć z zamrażarki garść owoców, wrzucić je do garnuszka, podgotować, dosłodzić do smaku – na przykład miodem. Taki sos będzie doskonałym dodatkiem, a jeśli chcemy, by był on gęstszy, można i do niego dorzucić  trochę nasion chia i odstawić na kilkanaście minut. Ten sposób sprawi, że otrzymamy coś na kształt owocowego kisielu bez dodatku mąki ziemniaczanej.  

Macie w lodówce macie domowy dżem?  Też można wykorzystać go jako dodatek do puddingu. A jeśli nie macie pod ręką owoców lub nie macie na nie ochoty, mamy dla Was kilka innych pomysłów. Czytajcie dalej!

Pudding chia – mleko lub jogurt

Nasze danie nie powstanie bez mleka albo jogurtu. Możemy tu bazować na produktach z mleka krowiego, ale jeśli szukacie nowych smaków, koniecznie wymieszajcie nasiona chia z mleczkiem kokosowym. Jego smak sprawia, że pudding nabiera egzotycznych nut. A podany z ananasem czy mango staje się jeszcze bardziej kuszący!

Jeśli chcecie nadać swojemu deserowi z chia delikatnego migdałowego aromatu, do którego pasują maliny, jagody czy czereśnie, przygotujcie domowe mleko migdałowe i cieszcie się doskonałym smakiem.

Pudding chia – dodatki

My uwielbiamy po prostu wymieszać jogurt z nasionami chia i udekorować go świeżymi owocami, ale jeśli szukacie więcej inspiracji, mamy kilka pysznych dodatków. Wystarczy łyżka kakao dodana do mleka czy jogurtu, a nasze danie nabiera charakteru. Nie zapomnijcie też o czekoladzie czy wiórkach kokosowych. Wystarczy łyżka, by stworzyć coś nowego!

Chcecie, by pudding chia był bardziej sycący? Dodajcie do niego warstwę domowej granoli, ulubione bakalie albo płatki owsiane lub jaglane.

Mleko zmiksowane w blenderze z masłem orzechowym i wymieszane z chia to baza do stworzenia deseru inspirowanego batonikiem snickers. Do tego łyżka kajmaku, czekoladowa polewa i orzeszki ziemne i niebanalny podwieczorek mamy gotowy w kilka chwil.

Jeszcze więcej inspiracji na pudding chia znajdziecie w naszej galerii, a inne pomysły na wykorzystanie tych nasion znajdziecie w galerii 11 pomysłów na nasiona chia.