Zupa z cukinii, choć może przypominać rosół, jest idealna na ciepłe dni. Przygotowana z letnich, lekkostrawnych warzyw swoim smakiem jakby wzmacnia doznania, które daje nam lato. Do jej zrobienia można wykorzystać następujący przepis: na patelni podsmażamy cebulkę z kolendrą, pastą curry, startym imbirem i sosem sojowym. Tę mieszankę łączymy następnie z cukinią, bakłażanem i fasolką szparagową. Całość dusimy 5 minut na patelni, a potem wrzucamy do garnka z litrem wody. Warzywa gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy makaron i gotujemy aż będzie on gotowy. Po przelaniu zupy na talerze, do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu greckiego.

Ta zupa nie tylko smakuje latem, ale jest też bardzo zdrowa! Najczęściej jednak zupa z tego warzywa przyrządzana jest jako krem.

Zupa z cukinii: krem

 

Zupa-krem charakteryzuje się jedwabistą konsystencją, osiąganą dzięki dodaniu śmietany, sera, nierzadko żółtek i – przede wszystkim – zmiksowaniu warzyw, na których jest przygotowana. Zupa z cukinii w takiej wersji smakuje wręcz doskonale, bo kremowa konsystencja wydobywa smak tego warzywa. Możemy ją przygotować, dusząc na oliwie pokrojoną cukinię z cebulą, a następnie gotując ją w wodzie z przyprawami (sól, posiekany koperek, szczypta pieprzu, najlepiej białego). Ugotowaną cukinię na moment odstawiamy, żeby się ustała, a po chwili dodajemy do niej posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksujemy, doprawiamy i rozkoszujemy się smakiem.

Ten przepis nie wymaga dodania śmietany, bo jeśli nie przesadzimy z ilością wody, sama cukinia nada całości kremowej gęstości, a nasza zupa z cukinii będzie przy okazji dietetycznym daniem.

 

Jeszcze bardziej kremowa będzie cukiniowa zupa, jeśli zrobimy ją z parmezanem i serkiem mascarpone. Z kolei czosnkowe krewetki nadadzą tej zupie ekstrawaganckiej nuty.

Dla tych, którzy przede wszystkim chcą jeść zdrowo, nie tylko smacznie, idealna będzie zupa z cukinii z patisonami i kaszą jaglaną. Kasza, ze względu na swoje nieocenione właściwości odżywcze, powinna stale gościć na naszych stołach, a patisony (o czym nie każdy wie) nie tylko zawierają cenne mikroelementy, ale są też lekkostrawne i dietetyczne. Zupę-krem z cukinii można też przygotować z kaszą jęczmienną.

Cukinia wspaniale smakuje w połączeniu z innymi warzywami. Np. z kalarepą charakteryzuje się lekko ostrym smakiem, który delikatnej cukinii nadaje ciekawej nuty. Zwłaszcza jeśli zupę podamy z serem pleśniowym, a posypiemy ją lekko uprażonymi pestkami słonecznika. Z kolei krem z groszku i cukinii z mlekiem kokosowym charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem i jest idealnym pomysłem, gdy znudziły nam się tradycyjne obiady.

Ale skoro o słodkich smakach mowa, oto…

 

Zupa z cukinii z białą czekoladą

 

Zupa z czekoladą wydaje się być pomysłem raczej egzotycznym, a zupa z cukinii z czekoladą brzmi już jak coś całkiem szalonego! Tym bardziej, że wcale nie mówimy o deserze, ale o daniu obiadowym.

Jednak jak to zwykle bywa, te z pozoru szalone pomysły, okazują się najlepsze. I tak, żeby nasza zupa była gotowa, potrzebne nam są:

  • cukinia: 300 gramów
  • cebula: 50 gramów
  • bulion drobiowy: 250 mililitrów
  • masło: 50 gramów
  • śmietana: 100 gramów
  • mleczna biała czekolada: 150 gramów
  • prażone płatki migdałów do dekoracji: 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę, dusimy do miękkości. Następnie dodajemy bulion i gotujemy ok. 10 minut. Następnie zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy w bulionówkach, udekorowaną prażonymi migdałami i listkami mięty.

Sprawdź w przepisach naszych Użytkowników, jak jeszcze może Cię zaskoczyć zupa z cukinii.