Quinoa, jeden z popularniejszych ostatnio składników wśród wszystkich tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać bez wyrzeczeń.

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” mógłby powiedzieć niejeden, bo przecież Polska kaszami stoi i sami mało z nich korzystamy. Ale quinoa to produkt szczególny i warto również jego (jak i nasze kasze) włączyć do swojego jadłospisu.

Quinoa, czyli kwinoa  lub ryż peruwiański to owoce rośliny o nawie komosa ryżowa. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana jest tak od kilku tysięcy lat. Komosa zwana była matką zbóż, choć zbożem nie jest, choć wytwarza nasiona bogate w skrobię. Dzięki znakomitym właściwościom tego produktu – aż 18%owoców to białko, jest to idealny składnik dla tych, którzy cierpią na niedobory białka – na przykład wegetarian i wegan. Quinoa to także doskonałe zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, fosforu i żelaza. Nadaje się do pożycia dla osób z celiakią, bo nie zawiera glutenu.

Quinoa przed obróbką powinna zostać opłukana, w przeciwnym razie będzie miała gorzki smak. Dodatkowo przed gotowaniem można nasiona podprażyć na suchej patelni, by wydobyć orzechowy smak. Potem można ją ugotować i podawać tak, jak klasycznie serwujemy kasze lub np. dodać do ulubionej sałatki czy zupy.  Możemy także stworzyć z niej pyszne śniadanie, dodając ziarna do jogurtu ze świeżymi owocami, a także zapiekać na przykład z jabłkami czy stosować w słodkich wypiekach.