Nasze prababcie miały więcej szczęścia niż współcześni miłośnicy gotowania. Hodowały własne zioła w małych, przydomowych ogródkach. I choć my musimy zadowolić się torebkami z ziołami z supermarketów, to mamy większy dostęp do przypraw i ziół z różnych zakątków świata. Ci bardziej gorliwi i zaangażowani kulinarnie mogą śmiało hodować bazylię, pietruszkę, koperek i lubczyk na swoich kuchennych parapetach. Wystarczy odrobina słońca i dobre chęci!

Dodawanie ziół do potraw sprawia, że każde dania nabiera magicznego smaku. Dopiero, kiedy poznajemy stopniowo smaki i zapachy poszczególnych ziół, odkrywamy, jak wiele oferuje nam natura. Zioła to cząstka duszy każdej potrawy. Warto skorzystać z ich bogactwa i właściwości.

Ziołowy alfabet

arcydzięgiel

agar-agar

anyż

bazylia pospolita

biedrzeniec mniejszy

czosnek niedźwiedzi

jałowiec

kardamon

lubczyk

trawa cytrynowa

Zapraszamy do odwiedzenia domowego ogródka i wzięcia udziału w dyskusji.