Paryż to królestwo makaroników, które można kupić tam w przeróżnych kolorach i połączeniach smakowych. Te migdałowe ciasteczka zdetronizowały muffiny i teraz one wiodą prym, jeśli chodzi o najbardziej modne słodkości świata.

Makaronikami możemy zajadać się w domowym zaciszu, bez wyjazdu do Paryża. Wykonanie ich ułatwi nam zestaw do robienia makaroników. Składa się on z silikonowej maty, na którą wyciska się migdałowo-białkową masę. Dzięki  specjalnie zaznaczonym na macie okręgom, makaroniki będą miały jednakową średnicę i utrzymają swój kształt podczas suszenia.

Oprócz maty do zestawu dołączono silikonową szprycę, która jest prostsza w utrzymaniu niż materiałowe czy plastikowe worki cukiernicze. Wyciskanie masy będzie łatwiejsze, kiedy użyjemy klipsa do zamknięcia szprycy. Dzięki temu podczas przygotowywania makaroników nic nam się nie wyleje.

Dzięki 6 końcówkom o różnej wielkości i kształtach przygotujemy nie tylko makaroniki, ale i przełożymy je kremem czy czekoladowym ganache. By wyczyszczenie sprzętu było łatwiejsze, zestaw zawiera szczoteczkę do czyszczenia końcówek.

Do zestawu dodano też książkę o makaronikach, gdzie znajdziemy mnóstwo przepisów na te słodkie ciasteczka, które podbiły serca wszystkich smakoszy.

Przeczytajcie o innych gadżetach kulinarnych.