Przepis na zapiekankę z ryżem możemy dowolnie modyfikować, dodając do niej ulubione składniki lub po prostu robiąc przegląd tego, co mamy w lodówce. Zapiekanka z ryżem to świetne rozwiązanie, by pozbyć się produktów, których mamy w nadmiarze lub nie wiemy, jak spożytkować. Zapiekanka z ryżem to dobry sposób, gdy chcemy zużyć resztki wędlin, mięsa albo pokrojone wcześniej warzywa. To proste danie z ryżem można urozmaicać, czyniąc z niego sycący obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z ryżem – na słono

Zapiekanka z ryżem to potrawa, która daje nam ogromne pole do popisu. Na przykład zapiekanka z ryżem z kurczakiem albo z dodatkiem klopsików lub kiełbasy to pyszna propozycja na sycący obiad. Możecie też przygotować zapiekankę gyros z ryżem albo zapiekankę z mięsem mielonym i ryżem. Natomiast zapiekanka rybna z ryżem np.: dorsza czy łososia idealnie sprawdzi się na piątkową kolację. Warto pamiętać, że zapiekanka z ryżem będzie pyszna z warzywami. Weganie będą zachwyceni wykorzystaniem boczniaków i sosu pomidorowego. Ponadto wybierając bakłażany, marchewki i dynię otrzymujemy smaczne, sycące i pełnowartościowe danie.

Zapiekanka z ryżem – na słodko

Zapiekanki z ryżem kojarzą się wielu osobom ze słodkim obiadem. W takim wydaniu dania z ryżem mogą być podane także na podwieczorek. Zapiekanka z jabłkami i ryżem najczęściej kojarzona była z piątkowym obiadem, z podwieczorkiem dla dzieci albo daniem ze szkolnej stołówki.

Szybka zapiekanka z ryżem i jabłkami zasmakuje jednak nie tylko dzieciom. Warto sypnąć do niej hojnie cynamonu, do jabłek można też dodać trochę soku z cytryny, żeby całość nie była zbyt mdła.

Zapiekanka z ryżem – jak zrobić?

Zapiekanka z ryżem najlepiej smakuje, jeśli przygotowujemy ją w naczyniu żaroodpornym. Jeśli boicie się, że niektóre dodatki mogą się nie upiec, podczas gdy inne zaczną się już rozpadać, możecie wcześniej przygotować je na patelni lub wstępnie obgotować. Ważne, żeby przed pieczeniem naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą tłuszczu – oleju lub masła, dzięki czemu zapiekanka nie będzie przywierać do ścianek i dna.

Aby zapiekanka nie przypaliła się na górze, warto użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką lub wykorzystać folię aluminiową. Całość dusimy pod przykryciem, a na ostatnie 10 minut odkrywamy, by wierzch apetycznie się zrumienił. Jeśli zapiekankę stawiamy na stole w naczyniu, możemy wybrać takie z podgrzewaczem od dołu, dzięki czemu danie pozostanie cały czas ciepłe.

Zapiekanka z ryżem – rodzaje ryżu

Pamiętajmy, że wykorzystywać możemy również różne odmiany ryżu, które nie tylko różnią się kształtem, smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Dzięki takiej prostej zmianie każda zapiekanka z ryżem smakować będzie inaczej. Dla podwyższenia wartości odżywczych warto sięgać po ryż brązowy, który zawiera znacznie większą ilość błonnika niż biały ryż. Ryż dziki to także wersja obfitująca w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jednak chcąc przygotować z nim zapiekankę warto obgotować go wcześniej. Przynajmniej do formy półtwardej. Dzięki temu szybciej przygotujemy zapiekankę z ryżem o idealnej konsystencji.

Czytaj także: jak gotować ryż?