Zapiekanka z kurczakiem to danie, które można przygotować na 1001 sposobów. Wszystko zależy od tego, jakie warzywa akurat mamy w lodówce i jakie dodatki– ryż, makaron, kaszę - lubimy. Warto wykorzystać makaron razowy czy brązowy ryż, dzięki czemu nasze danie będzie sycące, ale i zdrowe. Zadbajmy też o to, by nasza zapiekanka  składała się przede wszystkim ze świeżych warzyw, a makaron czy ryż był tylko węglowodanowym dodatkiem. Jeśli zimą mamy problem ze świeżymi warzywami, zapiekanka z kurczakiem nie straci na smaku, jeśli użyjemy do niej warzyw mrożonych. Poniżej przykład, że zapiekanka z kurczakiem to danie, które za każdym razem może smakować inaczej.

 

Zapiekanka z kurczakiem w greckim stylu

Tak przygotowana zapiekanka to wspomnienie lata i wakacji w Grecji czy Włoszech, wykorzystuje bowiem wszystko, co dobre w kuchni śródziemnomorskiej – oliwki, cukinię, pomidory i aromatyczne przyprawy. Z zeszklonej cebuli i przesmażonego czosnku oraz puszki krojonych pomidorów przygotowujemy gęsty sos – należy na patelni dusić składniki, by płyn odparował. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonymi ziołami – oregano i bazylią. Dodajemy warzywa – oliwki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidorki koktajlowe. Taka zapiekanka składa się z warstw: na dolnej warstwie układamy ugotowany al dente makaron, potem pokrojony w kostkę filet z kurczaka, na to warzywa z sosem. Kolejna warstwa makaronu, kurczaka i sosu. Wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekanka będzie gotowa po około 20 minutach od wstawienia jej do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, czyli kiedy ser rozpuści się.

 

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Ta zapiekanka jest prosta i szybka do zrobienia, przy okazji brudzimy mało naczyń, więc po zjedzeniu nie czeka na nas góra zmywania. Pokrojone w plastry pieczarki smażymy, a kiedy sos odparuje, dodajemy pokrojonego na różyczki brokuła. Dodajemy sos sojowy, pieprz i dusimy, aż sos odparuje – brokuł nie ma być miękki, nie trzeba więc bardzo długo dusić warzyw. Mieszamy z serem feta pokrojonym w kostkę. Dodajemy ugotowany al dente makaron świderki oraz usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.  Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasza zapiekanka z kurczakiem powinna być następnie przełożona  do naczynia żaroodpornego i polana sosem serowym przygotowanym na bazie kremówki – którą podgrzewamy i dodajemy do niej serki topione. Rozpuszczamy serki w ciepłej śmietanie, doprawiamy pieprzem, papryką w proszku i solą oraz gałką muszkatołową. Kiedy sos zagotuje się, trzymamy go na ogniu przez kilka minut, by zgęstniał. Polewamy sosem zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika. Nasza zapiekanka zkurczakiem i brokułami będzie gotowa po 30 minutach pieczenia w 180 stopniach.  

 

Zapiekanka z kurczakiem i ananasem

Ta zapiekanka z kurczakiem bazuje na dobrze znanym i lubianym połączeniu ananasa z kurczakiem i kukurydzą. W tym przepisie, jako dodatek do kurczaka i warzyw, pojawia się ryż, najlepiej wykorzystać ten brązowy. Do usmażonego kurczaka, pokrojonego w plastry, dodajemy kukurydzę i fasolę oraz pokrojonego w małe kawałki ananasa (można użyć ananasa z puszki). W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu, na niego kurczaka z warzywami. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry i łyżką majonezu. Sosem polewamy zapiekankę, posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 180 stopni, aż ser się stopi.

 

Zapiekanka z kurczakiem na 1001 sposobów, zobacz nasze przepisy!

Zapiekanka z kurczakiem, fasolą i ryżem Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Zapiekanka z kurczakiem i porem
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami Zapiekanka z kurczakiem wędzonym i szpinakiem Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i ryżem