Jednym z wielu sposobów na szparagi jest użycie ich do tart warzywnych. Szparagi mogą być smacznym dodatkiem praktycznie do wszystkich warzywnych tart. Możemy podać je jako sycące danie obiadowe lub potraktować jako danie do pracy.

Tarty z dodatkiem szparagów zyskują nie tylko w smaku, ale i w kolorze, bowiem szparagi świetnie komponują się z innymi składnikami. Tarty na kruchym spodzie lub te na  francuskim cieście nie wymagają wielkiego nakładu pracy, robi je się szybko i najważniejsze – są smaczne.

 

Wegetariańskie dodatki do szparagów

Pomidory, szpinak, ziemniaki, marchew i papryka to warzywa które często pojawiają się w połączeniu ze szparagami. Powyższych warzyw możemy użyć jako składników tart lub połączyć z makaronem i stworzyć sycące danie. Makaron i świeże warzywne dodatki nie potrzebują ciężkich sosów, wystarczy skropić wszystko oliwą z oliwek lub przygotować lekki dressing, by po chwili zajadać się kolorowym daniem.

Szparagi lubią też jajka. Często spotykanym połączeniem są ugotowane na parze szparagi podane z jajkiem sadzonym. Miękkie główki szparagów maczamy w płynnym żółtku rozkoszując się smakiem. Warto wypróbować też przepis na omlet ze szparagami, dzięki któremu odkryjemy kolejne, ciekawe danie i nowe zastosowanie szparagów.

Innym nietypowym dodatkiem do ugotowanych szparagów będzie ręcznie robione pesto, najlepiej z użyciem rukoli, która ciekawie podkreśla i zaostrza smak szparagów.

 

Inne dodatki do szparagów

Jednak zdecydowanie najpopularniejsze są szparagi w szynce parmeńskiej czy szwarcwaldzkiej, ewentualnie z boczku. Szynka parmeńska wzbogaca specyficzny smak szparagów i czyni je potrawą prawdziwie wykwintną. Temu połączeniu towarzyszyć powinien też sos holenderski, idealnie komponujący się z szynką i młodymi warzywami. Dodatkowym atutem jest fakt, że warzywa z tym dodatkiem możemy serwować na wiele sposobów – grillować, podać w formie sałatki czy z makaronem.

Smaczne są także ryby podane ze szparagami. Najpopularniejszy jest w tym przypadku łosoś, ale nieźle sprawdzi się też stek z tuńczyka.

Sery to też dobrzy kompani szparagów. We Włoszech bardzo często serwuje się szparagi z płatkami parmezanu. Świetnie smakują także z serem kozim, z dodatkiem którego możemy skomponować szparagową sałatkę lub makaron. Innym ciekawym zestawieniem jest ser feta lub brie, który podgrzany można potraktować jako sos do polania szparagów.

Jak widać, szparagi mają wiele zastosowań i możemy je łączyć w przeróżne kombinacje smakowe. Warto eksperymentować, by znaleźć danie idealne.