Azjaci z drobnymi infekcjami radzą sobie dzięki syropowi z jagód. Inkowie katar i ból gardła leczyli wywarem z kory drzewa lapacho, a Polacy stosują herbatę z miodem i cytryną albo sokiem malinowym.

Choć domowych metod leczenia są tysiące, wszystkie mają cechę wspólną: podwyższoną temperaturę, katar i kaszel traktują jak pozytywne mechanizmy obronne organizmu, których nie należy zwalczać. Zamiast tego powinniśmy łagodnie je nasilać, bowiem to, jako pierwsza linia obrony, może pomóc w powrocie do zdrowia. A przy okazji wzmocni odporności naszego organizmu.

MUS Z KIWI I MANGO - przyspiesza rekonwalescencję

Docenili je mieszkańcy Nowej Zelandii. Owoce zawierają mnóstwo witaminy C, która jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego. W mango zaś znajdziesz dużo cynku, który hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i poprawia pracę systemu odpornościowego.

  • Utrzyj dwa owoce kiwi i jedno mango. Do smaku dodaj łyżeczkę miodu.  

GOŹDZIKOWY SYROP - zmniejsza chrypkę

Ta przyprawa jest stosowana przez Azjatów. Chroni organizm przed atakiem bakterii i wirusów. Najlepiej połączyć goździki z miodem, który zmniejsza chrypkę.

  • Zmieszaj filiżankę miodu z sześcioma goździkami i odstaw miksturę na noc. Rano usuń goździki i przelej miód do butelki. Podczas przeziębienia używaj miodu goździkowego do słodzenia herbaty.  

CEBULOWY KOKTAJL - wzmacnia odporność

To warzywo na Wschodzie jest uznawane za antybiotyk. Zawarta w nim kwercetyna ma silne właściwości przeciwzapalne.

  • Posiekaj dwie cebule, zalej 0,5 l wody, dodaj jeden goździk i gałązkę tymianku. Doprowadź do wrzenia, odstaw na 6 godz., potem przetrzyj przez sitko. Zmieszaj filiżankę mleka z kilkoma łyżkami naparu cebulowego i zagotuj. Pij codziennie jedną do trzech filiżanek.  

ROSÓŁ CYTRYNOWY - stawia na nogi

Egipcjanie klasyczny bulion doprawiają świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gorący wywar nasila przepływ śluzu w gardle. Dzięki temu drobnoustroje nie zalegają w drogach oddechowych.

  • Kurczaka zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, wrzuć włoszczyznę. Dolej wody, dopraw do smaku i gotuj przez godzinę. Sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.  

GORCZYCA - oczyszcza zatoki

Hamuje kaszel i udrożnia zatoki. Gorczyca pobudza krążenie, dlatego po nałożeniu okładu poczujesz pieczenie. Dodatek aloesu łagodzi ewentualne podrażnienia.

  • Z łyżeczki sproszkowanej gorczycy, 1/2 filiżanki żelu aloesowego, 1/2 filiżanki surowych płatków owsianych i 3 łyżek gorącej wody przygotuj gęstą pastę. Gdy masa trochę ostygnie, nałóż ją na klatkę piersiową przykryj ręcznikiem. Odczekaj 20 minut.  

MIĘTOWA INHALACJA - przyspiesza rekonwalescencję

Anglicy często popijają herbatkę miętową. My możemy użyć olejku z tej rośliny do inhalacji. Ma on działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. Do naparu dodaj olejek z drzewa herbacianego, który działa antybakteryjnie i wykrztuśnie.

  • Wymieszaj 5 ml olejku miętowego, 5 ml olejku z drzewa herbacianego i 10 ml olejku lawendowego. Pięcioma kroplami przygotowanej mieszanki skrop chusteczkę higieniczną i oddychaj przez nią głęboko.  

PACHNĄCA KĄPIEL - rozgrzewa i relaksuje

Gorące kąpiele z dodatkiem olejków eterycznych (mentolowego, eukaliptusowego lub tymiankowego) łagodzą bóle mięśni, odblokowują drogi oddechowe i powodują, że stajesz się przyjemnie zmęczona, co ułatwia zasypianie.

  • Woda powinna wynosić ok. 38-39 st. C. Do kąpieli wlej po kilka kropli olejków i poleż w niej 10 minut (pod warunkiem że nie masz gorączki), a potem szybko wskocz do łóżka.  

ANYŻKOWA HERBATA - likwiduje kaszel

Przyprawa ta pochodzi z okolic dzisiejszego Iranu. Mieszanka odpowiednio dobranych ziół ma działanie wykrztuśne, więc przyda się, gdy męczy Cię suchy kaszel.

  • Do anyżku i kopru włoskiego dodaj 25 g suszonego prawoślazu lekarskiego oraz 20 g porostu islandzkiego. Sześć łyżeczek mieszanki zalej trzema filiżankami wrzącej wody i odstaw na 10 minut. Osłódź miodem. Pij trzy filiżanki naparu dziennie.  

CHMIEL - zapewnia dobry sen

Jeśli czujesz, że coś Cię bierze, wypróbuj nocną kurację. Wystarczy, że będziesz zasypiać na poduszkach wypełnionych szyszkami chmielu. Poduszki wydzielają relaksujący zapach, a przy okazji przyjemnie masują kark. Ułatwiają zasypianie i umożliwiają wypoczynek, więc przyspieszają powrót do formy.

  • Wystarczy kupić w sklepie zielarskim suszony chmiel i włożyć go do poszewki na jasiek. Można też wypełnić nim małe płócienne woreczki i kłaść je obok poduszki albo wieszać u wezgłowia łóżka.  

Autor: Kaja Tyzenhauz