Kolejna, po Dieta Italiana, książka autorstwa włoskiego kucharza Gino D’Acampo. Tym razem pozycja przeznaczona dla wszystkich tych, którzy makaron mogliby jeść codziennie i na każde danie. I nie ma tu krzty przesady, bowiem Włoskie dania makaronowe to propozycje nie tylko na obiad, ale i zupy z kluseczkami w roli głównej czy słodkości z makaronowego ciasta na deser.

W książce znajdziemy klasyczne włoskie przepisy jak spaghetti putanesca lub bardziej nietypowe, a bazujące na tradycyjnych włoskich produktach. Autor zabiera nas w podróż po smakach całej Italii, od północy, aż po typowe dania z kuchni południowej. Przepisy nie są skomplikowane, nie wymagają też dużej ilości składników, sprawdzą się więc jako propozycje na szybki obiad. Jeśli jednak przejadło Wam się połączenie makaron i sos, nie martwcie się - nie zabrakło też pomysłów na zapiekanki z makaronem - np. lasagne bolognese.. Oprócz treściwych drugich dań, w książce znalazły się pomysły na sałatki z tym typowym włoskim produktem.  Autor zadbał też o spory wybór dań bezmięsnych, co z pewnością ucieszy wegetarian.

Mi bardzo spodobało się to, że w książce o makaronach nie zabrakło przepisu podstawowego na domowe ciasto makaronowe. Można więc przygotować całe danie od podstaw. To dodatkowa mobilizacja i zachęta do wypróbowania prezentowanych w książce potraw.

I jeszcze jedna rzecz o zdjęciach, które dla mnie osobiście stanowią ważną część książek kulinarnych. We włoskich daniach makaronowych jest ich sporo, jednak jeśli chodzi o fotografie potraw, jest ich mniej niż w poprzedniej książce autora. Pojawia się natomiast sporo obrazków z  miast i miasteczek, oddających klimat włoskiej prowincji.

Jeśli kochacie makaron, ta książka powinna trafić w Wasze ręce.