Właściwości makaronu w pełni odzwierciedlają współczesne zalecenia żywieniowe. Jest on doskonałym źródłem energii, a w jego skład wchodzą węglowodany (70%) oraz białko (11%).

Ze względu na wszechstronność zastosowania makaron zalecany jest zarówno sportowcom (jako źródło węglowodanów dostarcza energii w sportach wytrzymałościowych), jak i osobom starszym. Makaron w połączeniu z warzywami, chudym mięsem czy rybą stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Dzięki takim połączeniom białko w nim zawarte jest lepiej wykorzystywane przez nasz organizm.

Zdrowy jak makaron

Istnieją dowody na to, że makaron może mieć znaczenie w odchudzaniu i utrzymaniu masy ciała. Według naukowców jego niski indeks glikemiczny zapewnia długie poczucie sytości oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Z tego też powodu makaron ma swoje honorowe miejsce w diecie dla diabetyków. Ponadto spożycie pożycie makaronu pomaga obniżyć ryzyko:

  • Nowotworów piersi
  • Zachorowania na cukrzycę typu 2
  • Wystąpienia raka prostaty

Jaki makaron wybierać

Najczęściej spożywamy makaron robiony z mąki pszennej. Często zapominamy jednak, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów makaronów pełnoziarnistych - to właśnie one należą do tych najbardziej wartościowych.

Właściwości makaronów pełnoziarnistych:

  • Kwas foliowy - przyczynia się do prawidłowego wzrostu dziecka w łonie matki, odgrywa istotną rolę przy podziałach komórek, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym
  • Niacyna - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pozwala zachować zdrową skórę
  • Fosfor - jest ważnym budulcem kości i zębów oraz błon komórkowych, jest również konieczny do prawidłowego metabolizmu energetycznego w organizmie
  • Żelazo - jest niezbędne dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz do funkcjonowania układu immunologicznego, ponadto żelazo pomaga w procesie syntezy hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz w transporcie tlenu w organizmie
  • Magnez - bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, ma istotne znaczenie w wykorzystaniu energii przez organizm
  • Cynk - jest niezbędny dla funkcjonowania układu immunologicznego oraz do podziału komórek, a także, podobnie jak fosfor i magnez, pomaga w budowie kości

Błonnik pokarmowy - jest składnikiem żywności pochodzenia roślinnego, występującym w ścianach komórek roślinnych. Jest oporny na działanie enzymów trawiennych, przez co nie jest trawiony przez nasz organizm. Włókno pokarmowe, mimo że nie posiada właściwości odżywczych, pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, m.in. zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Z tego względu błonnik pokarmowy uważany jest za konieczny składnik codziennej diety.

Makaron ze skrobi kukurydzianej - zalecany jest osobom z chorobami nerek lub wątroby w diecie niskobiałkowej.

Makaron z mąki orkiszowej - zawiera aminokwasy, beta-karoten, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe.