• Warto wiedzieć co trzeba jeść

  • Myślę, że każdy człowiek ma z tym problem w większym czy mniejszym stopniu. Nie wszyscy odczuwają dolegliwości tak samo, ale jednak każdy nosi w sobie wieloletnie eksponaty w postaci kamieni.

  • Chciałabym  przybliżyć temat diety dla osób ze schorzeniami trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

    Na początek może wyszczególnię każdy narząd by przypomnieć jego funkcję i działanie.

     

    TRZUSTKA

    Jest to bardzo ważny narząd gruczołowy, ulokowany po lewej stronie od żołądka. Połączona jest z dwunastnicą.Narząd ten pełni dwie najważniejsze funkcje: trawienną  (wytwarza soki trawienne odpowiedzialne za trawienie cukrów, tłuszczy i białek) oraz hormonalną (produkuje hormony wydzielane do krwi, które odpowiadają za gospodarkę cukrową w organizmie.

    Przy stanach zapalnych tego narządu należy przestrzegać "diety trzustkowej" - diety bogatokalorycznej, bogatobiałkowej i ubogotłuszczowej, stosować wyciągi trzustkowe, zwalczać ból i wyrównać cukrzycę.

     

    PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY

    Potocznie zwany jest woreczkiem żółciowym . Jest to magazyn , w którym zbiera się żółć napływająca z wątroby (tam jest produkowana). Jest ona tam zagęszczana. Żółć jest niezbędna w procesie trawienia tłuszczy w dwunastnicy. Pęcherzyk łączy się z dwunastnicą i wątrobą poprzez przewody żółciowe i ulokowany jest po prawej stronie zaraz pod ostatnim żeberkiem.

    Kamica pęcherzyka żółciowego.

    kamienie powstają w wyniku zaburzeń pracy woreczka. Często wynika to z bardzo stresującego stylu życia, z niejedzenia w nerwach. Adrenalina pobudza wtedy większe wydzielanie żółci, wytwarza się zbyt duże ciśnienie w pęcherzyku i tworzą się złogi. Innym powodem powstawania kamicy jest nieprawidłowa dieta codzienna, nie urozmaicona w mikroelementy i składniki odżywcze, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu narządów. Są też skłonności genetyczne występujące u niektórych osób. Wtedy można łatwiej zapobiec kamicy i stosować odpowiednią dietę.

    Zabiegi chirurgiczne metodą klasyczną lub laparoskopową stosowane są przy ostrych stanach zapalnych i kamicy.

    Nieleczona kamica prowadzi do zatkania przewodów żółciowych, pęknięcia woreczka, zapalenia trzustki lub ropieni wątroby.

    Objawy są zależne indywidualnie. Niektórzy kamicę przechodzą bezobjawowo, można także odczuwać silny ból, kłucie z prawej stroniy brzucha na wysokości wątroby w części podżebrowej, ból może także ulokować się w splocie słonecznym (wtedy myślimy, że to żołądek boli). Może wystąpić także tępy ból pleców na wysokości pasa, ból ten po jakimś czasie rozchodzi się na około (wrażenie jakby człowiek był zapięty w obręcz bólu, która się zaciska). Przy tych dolegliwościach występują też biegunki, wymioty, wzdęcie brzucha, zgaga,

    Zabieg usunięcia jest łagodny, a po usunięciu woreczka można funkcjonowac w pełni normalnie stosując się do diety.

     

    Warto wiedzieć, że każdy powinien robić sobie systematycznie oczyszczanie organizmu raz na jakiś czas. To zagadnienie poruszę w jednym z kolejnych postów.

     To wszystko dotyczy także schorzenia dróg żółciowych.

     

    Przejdę teraz do tematu diety.

     

    Warto  obserwowac swój organizm. Najpierw przed pójściem do lekarza zaobserwować po jakich posiłkach występują bóle lub inne dolegliwości. Po zabiegu zaś, powoli wdrażać do menu pojedyncze składniki. KAŻDY INDYWIDUALNIE REAGUJE NA RÓŻNE RZECZY.

     

     

                     DIETA LEKKOSTRAWNA

    Zalecane jest by posiłki były przygotowywane przez gotowanie, gotowanie na parze lub w folii aluminiowej, duszenie bez obsmażania, pieczenie bez tłuszczu- w folii, na ruszcie oraz smażenie bez tłuszczu.

    Do potraw nie wolno dodawać ostrych przypraw, zalecane są łagodne zioła: pietruszka, majeranek, koperek. Zioła w diecie są bardzo ważne gdyż często obniżają szkodliwe działanie niektórych składników w potrawie.

    Posiłki powinny być spożywane częściej a po trochu, 5 - 6 razy dziennie w małych porcjach.

     

    PIECZYWO

     

    Należy unikać świeżego jasnego pieczywa.

     

    Dużo zdrowszy jest czerstwy chleb pszenny,

    dobrze wypieczony, chleb mieszany i suchary.

     

     

     

     

    NABIAŁ

     

    można spożywać mleko max.2%, mleko odtłuszczone, mleko zsiadłe, odtłuszczony jogurt, kefir, chudy twaróg i ser biały do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana max. do 10 %, mleko skondensowane o zawartości 5% i 7,5% tłuszczu. Można jeść masło, margaryny roślinne, używać oleju słonecznikowego, sojowego i oliwy.

     

    Należy unikać słoniny, łoju, smalcu, oleju rzepakowego.

     

     

     

    WYROBY WĘDLINIARSKIE

     

    Możemy sobie pozwolić na kiełbasę chudą, niewędzoną (lub lekko wędzoną), szynkę bez tłuszczu,polędwica chuda, zimną pieczeń, cielęcinę i drób w galarecie.

     

    Unikamy: tłustych kiełbas, mocno wędzonych,pasztetowej, salcesonu, boczku, wędzonki,bekonu, kabanosów, konserw mięsnych i rybnych.

     

     

    OWOCE

     

    Na pierwszym miejscu musimy pamiętać by unikać owoców pestkowych typu śliwki, porzeczki, agrest, czereśni i wiśni, orzechów i owoców suszonych.

     

    Wskazane są obrane jabłka i gruszki (skóra nie jest zalecana gdyż dłużej się trawi ), pomarańcze, mandarynki, grejpfrut, truskawki, maliny, jeżyny, kiwi, kompoty owocowe. U większości osób nie ma żadnych dolegliwości po zjedzeniu moreli i brzoskwiń pomimo iż są pestkowcami. Jednak te mają lekki miąż i łatwo się przyswajają.

     

     

    NAPOJE

     

    przede wszystkim bezwzględnie należy unikać alkoholu, zwłaszcza przy silnych bólach przed zabiegiem oraz przez jakiś czas po zabiegu. Unikamy także kakao, płynnej czekolady i napojów gazowanych.

     

    Można sobie popijać herbatkę (najzdrowiej zieloną), kawę zbożową, kawę naturalną jednak najlepiej rozpuszczalną gdyż zwykła obciąża wątrobę,soki owocowe i warzywne,koktajle mleczne, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana.

     

     

    WARZYWA

     

    możemy jeść: ziemniaki solone gotowane, ziemniaki w mundurkach, puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków (np.kopytka)

    Unikamy: frytek,smażonych ziemniaków, placków ziemniaczanych

     

    Wskazane są młode marchewki,młoda fasolka szparagowa, kalafior,pomidory bez skórki, pieczarki, sałata, młody groszek, buraki, seler, rzodkiew, koper włoski, sałatki jarzynowe przyprawione sokiem z cytryny lub majonezem LIGHT.

    Należy unikać cebuli, fasoli, bobu, kapusty, dużej ilości papryki, sałatek ze zwykłym majonezem

     

    SŁODYCZE

     

    Ze słodkości można sobie pozwolić na cukier zwykły, cukier gronowy,miód pszczeli,słodzik, galaretki, marmoladę, czerstwe ciasta drożdżowe, biszkopt, piernik, keksy, bezy, wafle, dżemy, kisiele.

    Unikamy niestety tortów z ciężką masą, ciasteczek smażonych na tłuszczu (pączków, faworków, naleśników smażonych na tłuszczu także), ciastek z kremami, ciasta ptysiowego, cukierków, czekolady, czekoladek, chałwy, słodyczy z orzechami

     

     

    PRZYPRAWY

     

    Przy w/w schorzeniach należy unikać przede wszystkim pieprzu, musztardy, octu, ostrej papryki, magi

    Możemy sobie pozwolić i nawet jest to wskazane, na: pietruszkę, koper włoski, wszystkie zioła, liście laurowe, przecier pomidorowy, ketchup łagodny, ziele angielskie, kminek, anyż, goździki, cynamon, wanilię, muszkat, curry, czosnek (tylko do aromatu)

     

    MĄKI, KASZE

     

     

     

     Nieszkodliwa jest mąka zbożowa, ziemniaczana, ryz, płatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, makarony, grysik, kasze drobne, pierogi z lekkim ciastem i odpowiednim farszem.

    Nalezy unikać kaszy pęczak, gryczanej, grubych i dużych makaronów

     

    MIĘSO OBIADOWE

     

    wskazana jest: chuda cielęcina, chuda wołowina, polędwica, wątroba, nerki, serca, ozory, chuda kura, kurczak indyk, królik. Oczywiście przyrządzane w odpowiedni sposób.

     

    Unikamy: baraniny, tłustego mięsa wołowego i cielęcego, tłustej wieprzowiny, kaczki i gęsi. 

     

     

    ZUPY

     

    Zajadamy ze smakiem chudy rosołek na mięsie, lekko przyprawione zupy z dowolnych warzyw, kleiki, krupniki z kaszą lub ryżem, barszcz, zupa pomidorowa, przetarte zupy owocowe, sosy o niskiej zawartości tłuszczu.

     

     

     

    RYBKA

     

    Przy tego typu schorzeniach powinno wyeliminować się ryby z tłustym mięsem: śledź, węgorz, karp,makrela, łosoś, sardynki w oleju, tuńczyk w oleju.

     

    Można za to jeść okonie, dorsza, flądrę, pstrągi, szczupaka, kargulenę, morszczuka, leszcza, płotki, sandacza, świeżego tuńczyka, rybę w galarecie

     

     

    JAJKA

     

    Nie ma przeciwwskazań co do jajek na miękko, omletów z piany, luźnej jajecznicy z minimalnym dodatkiem masła lub oleju, jajko do zagęszczania sosów i zup, legumin.

     

    Stanowczo odradzane jest spożywanie jaja na twardo i jaj smażonych. Starajmy się też jeść niezbyt dużo żółtka

     

    Tak więc widzicie, że pomimo ograniczeń jest wiele możliwości kulinarnych. Dieta wcale nie oznacza końca świata. Poza tym po usunięciu woreczka sukcesywnie wprowadza się wszystkie składniki bacznie obserwując swój organizm. Już po dwóch tygodniach można eksperymentować, a składniki potraw, które jedliśmy do tej pory zastąpić LIGHT-ami, używać wielu ziół, które pomagają w przemianie materii i wytwarzaniu żółci. Tak, bo pomimo usunięcia woreczka żółć cały czas się produkuje.

     

     

    l

  • 0 komentarzy