Gotują wszyscy – kobiety, mężczyźni, profesjonalni kucharze i pasjonaci amatorzy. O kulinarnych pasjach opowiadają gwiazdy ekranu, telewizyjne programy o przyrządzaniu potraw przyciągają coraz więcej widzów, a ich prowadzący stają się znanymi osobami. Podobnie jest z profilami ekspertów kulinarnych w Internecie – gromadzą one tysiące fanów, blogi o gotowaniu cieszą się ogromną popularnością, a na forach internetowych poświęconych kulinariom prowadzone są żywe dyskusje. Coraz więcej Polaków korzysta z oferty polskich i zagranicznych kursów kulinarnych, a trzeba wiedzieć, że na szkolenia w nowojorskich czy francuskich akademiach czeka się nawet po kilka miesięcy….
Wspaniałym sposobem na spędzanie wolnego czasu staje się po prostu… gotowanie
Odpowiadając na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną, a także na coraz większą potrzebę doskonalenia umiejętności w tej dziedzinie Polska Akademia Kulinarna przedstawia projekt – „Warsztaty Akademii Kulinarnej”.
Warsztaty Akademii Kulinarnej organizowane są z myślą o wszystkich miłośnikach gotowania zarówno tych, którzy wiedzą już co nieco o tajnikach przyrządzania potraw, jak i dla stawiających w tej dziedzinie pierwsze kroki.
Polska Akademia Kulinarna chce w ten sposób promować edukację kulinarną, wspierać rozwijanie pasji i podnoszenie kompetencji w tym temacie. Celem Warsztatów jest także pokazanie, że wspólne gotowanie to świetny sposób na spędzanie czasu z przyjaciółmi, a umiejętność przyrządzania wykwintnych potraw może być powodem do dumy.
Poprzez Warsztaty, Polska Akademia Kulinarna zachęca do kulinarnej edukacji pod okiem polskich, a w przyszłości także zagranicznych mistrzów kuchni.
Poznaj Marcina Budynka, opiekuna Warsztatów Akademii Kulinarnej
Weź udział w warsztatach!
Założenia:
- 10 weekendowych warsztatów realizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej
- Warsztaty odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do stycznia, według harmonogramu, w Centrum techniki Kulinarnej Dora-Metal przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie (www.dora-metal.pl)
- Każdy warsztat poświęcony jest innej tematyce: Dania Główne, Przystawki, Sałatki, Zupy, Mięsa, Drób, Ryby, Potrawy z Mąki, Dania Bezmięsne
- Warsztaty prowadzone są przez szefów kuchni najbardziej znanych warszawskich restauracji, słynących ze znakomitej jakości serwowanych dań
- Warsztaty odbywają się w soboty i niedziele. W pierwszy dzień (sobota) uczestnicy otrzymują zaproszenie na niezwykły lunch/kolację w jednej z restauracji partnerskiej, gdzie gospodarz szef kuchni zapoznaje ich z najważniejszymi smakami, przyprawami i zasadami przygotowywania dań z danego tematu.
- Następnego dnia (niedziela) uczestnicy uczą się przygotowywania dań pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka oraz szefa kuchni danej restauracji (Restauracje i Szefowie Kuchni).
- W każdej edycji warsztatów uczestniczyć mogą maksymalnie 24 osoby, które pracują w 12 dwuosobowych zespołach.
- Każdy zespół dysponuje odpowiednio wyposażonym zapleczem/stoiskiem
- Wszystkie produkty do przygotowywania dań zapewnia Organizator oraz market Alma
- Udział w Warsztatach dla wszystkich uczestników jest bezpłatny
Komentarze