Miejsce akcji: największe w Polsce gastronomiczne centrum szkoleniowe, Centrum Techniki Kulinarnej mieszczące się w Warszawie przy ulicy Racjonalizacji 5.
Warsztaty pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, portalu Polska-gotuje, tvp2 - telewizja śniadaniowa zostały zorganizowane po raz piąty. Cykl dziesięciu warsztatów odbywa się pod okiem Szefów Kuchni z najlepszych restauracji. Ja trafiłam na spotkanie poświęcone rybom i owocom morza, a szefami prowadzącymi warsztaty byli Dimitrios Anastasopoulos - pochodzący z Peloponezu szef kuchni Tawerny greckiej "Meltemi", oraz Marcin Budynek, szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie, znany z programu "Kawa czy herbata". Autor książek kulinarnych, felietonów poświęconych jedzeniu i sztuce kulinarnej.

Uczestnicy warsztatów w akcji:

 
Wszyscy dzielnie pracowaliśmy. Humor nikogo nie opuszczał. A wspólne gotowanie to świetny sposób na spędzenie czasu.

Efekt warsztatów: to całkiem sporo dań przygotowanych przez uczestników.

  • Pieczone krokieciki z dorsza z bobem
  • Pieczone kalmary z sosem z czerwonej papryki, podane z musem kalafiora
  • Krewetki z warzywami i suszonymi pomidorami
  • Szaszłyki rybne podane na szpinaku
  • Łosoś pieczony w pergaminie ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej
  • Grillowany tuńczyk z bukietem sałat i sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem puree buraczanego
  • Duszony łosoś z ziemniakami i kuminem z dodatkiem smażonej rukoli z zielonym groszkiem