Kwintesencją każdego dania są odpowiednio dobrane składniki. Każdy, nawet najmniejszy dodatek może zmienić proste danie w niezapomnianą ucztę. Do takich dodatków należy żurawina amerykańska.

Żurawina świetnie nadaje się do pieczenia i gotowania, idealnie pasuje do dań na zimno i przekąsek.  Żurawina  podnosi walory smakowe sosów, deserów i drinków, i co najważniejsze, w każdej postaci nie tylko doskonale smakuje, ale również pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Żurawina jest nieocenionym źródłem witaminy C, A i K oraz potasu. Jest również bogata w przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed wolnymi rodnikami – przyczynami wielu chorób, m.in. cukrzycy i miażdżycy oraz powodującymi przedwczesne starzenie się skóry.

Smakiem żurawiny amerykańskiej możemy cieszyć się przez cały rok. W niemal każdym sklepie można znaleźć suszone owoce żurawiny amerykańskiej i przygotowane z niej soki. Tymczasem świeże owoce dostępne są od października do stycznia.

Żurawina amerykańska zawdzięcza swoją nazwę europejskim osadnikom, którzy w 1620 r. przybyli na wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej. Kwiaty rośliny poruszające się na wietrze przypominały im głowę i dziób żurawia – stąd „crane berry”, czyli „żurawie jagody”. Po latach nazwę tę skrócono do cranberry.

Doskonałe warunki do uprawy żurawiny znajdują się w północnych stanach USA. Zbiór cranberries trwa od połowy września do początku listopada, wtedy to przy niskich jesiennych temperaturach jagody uzyskują piękną czerwoną barwę. Zbiory żurawiny amerykańskiej  są bardzo spektakularne. Całe pola zalewane są wówczas wodą, a unoszące się na jej powierzchni jagody tworzą piękne czerwone jeziora.