The Food and Cooking of Sicily and Southern Italy to książka prezentująca dania z Sycylii oraz południowych regionów kontynentalnych: Kalabria, Basilicata i Puglia. Tak jak w przypadku The Food and Cooking Of Peru jest to jednak podróż bardziej wnikliwa niż jedynie przepisy opatrzone zdjęciami.

Wraz z autorką przenosimy się na południe Włoch i poznajemy specyfikę tamych regionów. Krótka historia oraz ukształtowanie południowych terenów to jedynie wstęp do podróży po smakach tamtejszej kuchni. Autorka zapoznaje nas z charakterystycznymi produktami oraz ciekawostkami - umiłowaniem do lodów mieszkańców Sycylii czy szczególnym podejsciem Kalabryjczyków do przechowywania potraw. Oprócz tego znajdziemy informacje o festiwalach i świętach obchodzonych w ciągu roku, podczas których wytwarzane są tradycyjne potrawy czy wypieki.

Dalsza część książki to już przepisy. Znajdziemy tam znane arancini - czyli smażone ryżowe kulki i spaghetti alla siracusana - makaron z anchovies i bakłażanem, ale także dania mniej popularne - kalabryjski kurczak w paprykowym gulaszu, nadziewany kalmar czy sycylijskie kotlety z grzybów. 65 przepisów zamieszczonych w książce to proste i nieskomplikowane receptury, które przypadną do gustu wielu smakoszom włoskich smaków.

Oprócz dań wytrawnych nie zapomniano też i o deserach. Oczywiście nie mogło zabraknąć deserów lodowych czy słynnej cassaty z bakaliami. Choć i w tym przypadku autorka proponuje słodkości mniej w Polsce znane a równie pyszne (przynajmniej tak wyglądają na fotografiach) - ciastka z figami z Sycylii, migdałowe ciasteczka z Puglii i tarta z kremem cytrynowym to tylko niektóre z nich.

Książka obfituje w duże, ciekawie zaaranżowane zdjecia, dzięki czemu dania prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco. Do przepisów dołączono też miniaturki, ułatwiające przygotowanie potraw.

Zobacz wszystkie recenzje oraz weź udział w naszej dyskusji o książkach.