Najlepiej znane są nam szparagi gotowane. Skoro jednak trwa sezon na grilla, warto wypróbować szparagi z grilla.

By przygotować grillowane szparagi, postępujemy z nimi tak samo jak z tymi do ugotowania. Myjemy je, obcinamy końcówki, białe szparagi dodatkowo obieramy ze skórki. Na grillu najlepiej sprawdzą się niezbyt grube szparagi, one szybko się upieką.

 

Szparagi z grilla - przygotowanie

Najprostszym sposobem przygotowania szparagów na grillu jest ułożenie ich na kratce lub aluminiowej tacy, smarowanie ich co jakiś czas oliwą i przekręcanie, by nie spaliły się z jednej strony.

grill

Gotowe szparagi posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy skropić je sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Najlepiej smakować będą z grillowanymi mięsami. Połaczenie grillowanych mięs i szparagów świetnie łączy w kompletne danie sos holenderski.

 


Szparagi z grilla - dodatki

Dressing musztardowo-klonowy to pyszny dodatek do zielonych szparagów. Musztardę mieszamy z oliwą, dodajemy ocet, pieprz i syrop klonowy i łączymy całość, mieszając do połączenia składników. Doskonałe dodatki to młode ziemniaki i brokuły.

Do upieczonych na grillu szparagów świetnie nadawały się będą różne dipy warzywne, w których będziemy mogli maczać łodyżki lub po prostu polać nimi warzywa. Najlepiej takie dipy przygotować samemu, z pysznych, sezonowych warzyw, na przykład papryki.

 

Szparagi z grilla - przepisy

Zielone i białe szparagi w szynce szwarcwaldzkiej czy  parmeńskiej to klasyka gatunku, którą warto zjeść chociaż raz w sezonie. Szparagi smarujemy oliwą, zawijamy w szynkę i układamy na grillu. Przekąskę obracamy co jakiś czas, by szparagi i szynka równomiernie się zrumieniły. Tak przygotowane szparagi z grilla możemy podawać ze świeżym pieczywem lub sosem winegret lub innym dressingiem na bazie oliwy.

Oryginalną przekąską będą szparagi w sezamie. Szparagi grillujemy, posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem i polewamy drssingiem przygotowanym z sosu sojowego, białego wina i odrobiny cukru.

Zobacz więcej przepisów na szparagi z grilla