Składniki:
- 300g jarmużu
- 2 średnie jabłka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 suszonych śliwek
- 2 łyżki natki pietruszki
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki otrąb granulowanych ze śliwkami
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do śmietany. Dodać sok z cytryny, miód, sól i biały pieprz. Wstawiamy do lodówki. Śliwki zalać wrzątkiem na 15 min, następnie pokroić w paseczki. Jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i odciąć twarde łodygi. Liście pokroić w cienkie paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki a jabłko w kosteczkę. Jarmuż, pomidorki, śliwki i jabłko przełożyć do miski, dodać sos śmietanowy i dokładnie wymieszać. Posypać granulowanymi otrębami ze śliwką.
Komentarze