• Surówka z jarmużu z otrębami śliwkowymi

  • Zdrowa surówka

  • Surówka z jarmużu

    Surówka z jarmużu

  • Składniki:

    • 300g jarmużu
    • 2 średnie jabłka
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 5 suszonych śliwek
    • 2 łyżki natki pietruszki
    • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 4 łyżki  otrąb granulowanych ze śliwkami
    • sól, biały pieprz

    Przygotowanie:
    Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do śmietany. Dodać sok z cytryny, miód, sól i biały pieprz. Wstawiamy do lodówki. Śliwki zalać wrzątkiem na 15 min, następnie pokroić w paseczki. Jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i odciąć twarde łodygi. Liście pokroić w cienkie paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki a jabłko w kosteczkę. Jarmuż, pomidorki, śliwki i jabłko przełożyć do miski, dodać sos śmietanowy i dokładnie wymieszać. Posypać granulowanymi otrębami ze śliwką.

  • Polecamy:

  • 0 komentarzy