Składniki:

  • 300g jarmużu
  • 2 średnie jabłka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki  otrąb granulowanych ze śliwkami
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do śmietany. Dodać sok z cytryny, miód, sól i biały pieprz. Wstawiamy do lodówki. Śliwki zalać wrzątkiem na 15 min, następnie pokroić w paseczki. Jarmuż dokładnie umyć, osuszyć i odciąć twarde łodygi. Liście pokroić w cienkie paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki a jabłko w kosteczkę. Jarmuż, pomidorki, śliwki i jabłko przełożyć do miski, dodać sos śmietanowy i dokładnie wymieszać. Posypać granulowanymi otrębami ze śliwką.