Super żywność to produkty, która pochodzące z natury. Żywność charakteryzująca się dużą zawartością cennych dla organizmu składników. Super żywność jest najlepszym naturalnym źródłem:

  • minerałów,
  • witamin,
  • enzymów,
  • protein,
  • koenzymów,
  • antyoksydantów,
  • polisacharydów,
  • dobrych tłuszczy i olei,
  • niezbędnych kwasów tłuszczowych,
  • niezbędnych aminokwasów,
  • błonnika.

Super żywność poprzez dużą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, ochronnych związków chemicznych, zdrowotnych bakterii korzystnie wpływają na organizm, chroniąc przed chorobami, zwiększając odporność organizmu, wpływając na lepsze funkcjonowanie systemu trawiennego. Pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność. Jest to naturalne antidotum na alergie, szczególnie katar sienny i zapalenie zatok. Super żywność jest też korzystnym składnikiem dla zdrowej skóry i włosów. Ma także właściwości wpływające na procesy starzenia organizmu. Przeciwdziała oznakom starzenia oraz zwiększa zdolność mentalną i fizyczną. Właściwości super żywności spowodowały, że w ostatnim czasie stała się bardzo popularna.

Super żywność można podzielić na 5 grup:

·         Zielona super żywność,

·         Pszczela super żywność,

·         Super żywność – algi,

·         Super żywność – zioła,

·         Super żywność – owoce i orzechy.

Zielona super żywność

Zielona super żywność zawiera bardzo dużą ilość chlorofilu – barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Struktura cząsteczkowa chlorofilu jest podobna do struktury ludzkiej krwi, a badania wykazują, że podczas spożywania zielonej żywności zwiększa się produkcja hemoglobiny we krwi. Większa ilość hemoglobiny w systemie krążenia oznacza krew bardziej bogatą w tlen, co jest najważniejszym elementem regeneracji komórek.

Udowodniono pozytywne działanie zielonej żywności w leczeniu m.in. następujących chorób: altzheimer, angina, arytmia, bezsenność, ból głowy, ból głowy, brak apetytu, brak odporności nerwowej, cholesterol, choroba wieńcowa, choroba tarczycy, cukrzyca, dna mocznowa, drżenie mięsni, chroniczne dolegliwości skórne, infekcje, jelito grube - zapalenie, krzepliwość, kamica, katar, krwawienie dziąseł, łamliwe paznokcie, nadciśnienie tętnicze, nieżyt nosa, nowotwory, osłabienie, otyłość, skurcze mięsni, trądzik, zaburzenie w gospodarce białek i lipidów, zapalenie jelita grubego, zaparcia.

Orkisz - to stara, zapomniana odmiana pszenicy - prawie wcale nie poddawany procesom uszlachetniającym, który zawiera pełne, macierzyste substancje odżywcze. Jest szczególnie polecany ludziom z dolegliwościami żołądkowymi, jak i alergią na pszenicę.

Ziarno Orkiszu zawiera: 56% skrobii, 11,6 % białka, 2,7% tłuszczu, 2% składników mineralnych. Obok dużej zawartości białka, w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, oraz potrzebne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, orkisz zawiera także więcej, niż którekolwiek ziarno pszeniczne, witamin i składników mineralnych.

Zalety orkiszu:

  • obniża poziom cholesterolu,

  • reguluje trawienie, przyspiesza przemianę materii,

  • zapobiega schorzeniom wątroby,

  • zapobiega powstaniu kamieni żółciowych (kasza orkiszowa),

  • wspomaga krążenie oraz wydolność układu nerwowego,

  • poprawia pamięć i koncentrację,

  • wzmacnia organizm, poprawia krew, skórę, włosy i paznokcie,

  • jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna, posiada wysoką wartość odżywczą.

Sok z pszenicy posiada wyjątkowe właściwości odżywcze. Po około 7-10 dniach od wysiania, trawa pszeniczna gotowa jest do ścięcia i przygotowania soku. Po takim okresie trawa ma około 15cm wysokości oraz zawiera max. ilość drogocennych składników odżywczych oraz chlorofilu. 250g/300g ziaren pszenicy wystarcza do otrzymania około 6 kieliszków soku, aczkolwiek jest to zależne od wydajności wyciskarki. Zalecane jest picie soku bezpośrednio po wyciśnięciu (żywe enzymy zawarte w soku są najbardziej aktywne do 20 minut po wyciśnięciu). Sok można pić sam lub z dodatkiem soku z innych warzyw czy owoców. Hodowla pszenicy jest niezwykle łatwa, praktycznie każdy może ją sam wyhodować nawet w domowych warunkach.

Trawa pszeniczna – jest to kiełkująca trawa pszenicy. Z powodu kwitnięcia, inaczej niż w przypadku całych ziaren, nie zawiera już glutenu, ani innych substancji alergicznych. Trawa pszeniczna doskonale alkalizuje i jest pomaga w oczyszczaniu krwi. Normalizuje gruczoł tarczycowy, stymuluje metabolizm, dzięki czemu pomaga w trawieniu i w odchudzaniu, ponieważ zawiera dużo enzymów i ma właściwości oczyszczające. Zalecana dawka soku "dla początkujących" to 1 kieliszek tygodniowo. Zalety picia świeżego soku z trawy pszenicznej. Trawa pszenica ma właściwości wzmacniające Witalność jaką można uzyskać ze spożywania soku z siewek pszenicy jest niesamowita. 70 gram świeżego soku to ekwiwalent odżywczy ok. 2 kg organicznych warzyw liściowych w odniesieniu do zawartości witamin oraz organicznie obudowanych minerałów. Spożywając zielony sok "na pusty żołądek" w ciągu zaledwie 20 minut sok jest ”przechwytywany” przez krew. Jego witalne oddziaływanie odczuwalne jest przez cały dzień. Sok z siewek pszenicy jest bogatym rodzajem pożywienia, może być pobierany doustnie bez żadnych efektów ubocznych. Zawiera większość witamin oraz organicznie obudowanych minerałów potrzebnych człowiekowi do utrzymania zdrowia. Zawiera również pełnej, jakości, łatwo przyswajalne białko roślinne wraz z ok. 30 enzymami, a przede wszystkim zawiera ok. 70% surowego, nierafinowanego chlorofilu.

Zarówno chlorofil (znajdujący się w trawie z pszenicy) jak i hemoglobina (czerwone ciałka krwi) są bardzo podobne pod względem struktury molekularnej. Jedyną znaczącą różnicą pomiędzy nimi jest to, że atomem centralnym w cząsteczce chlorofilu jest atom magnezu, a u hemoglobiny atom żelaza. Chlorofil (a raczej cała gama chlorofili) biorą udział w procesie fotosyntezy (fotoliza wody, rozpad wody na wodór i tlen). Ww. zdolność wpływa hamująco na rozwój bakterii beztlenowych, wśród których znajdują się bakterie chorobotwórcze. Stwierdzono, że sok z pszenicy wspomaga odbudowę, regenerację czerwonych ciałek krwi (erytrocytów) i to w bardzo krótkim czasie po spożyciu. Powoduje unormowanie ciśnienia krwi w przypadku nadciśnienia oraz stymuluje wzrost zdrowych komórek.

Wiele składników zawartych w soku z pszenicy działa oczyszczająco na układ limfatyczny umożliwiając ustrojowi pozbywanie się wielu toksyn. Podczas zaburzeń lub uszkodzeń (np. nadciągnięcie ścięgien, uszkodzenia stawów, w chorobach zwyrodnieniowych itd.); wydziela się naturalny śluz (obrzmienia) w uszkodzonych okolicach. Ww. wydzielina jest uwięziona, ma na celu pomagać w przepływie limfy. Sok z pszenicy pomaga w rozkładzie oraz pozbyciu się śluzu obrzękowego. W ten sposób obniża się ciśnienie płynów pozwalające na szybkie gojenie się uszkodzonych miejsc.

Wg. książki: "Przeżycie w 21-wieku" w ilościach terapeutycznych ów sok oczyszcza ustrój poprzez eliminację stwardniałego śluzu, skrystalizowanych soli kwasów organicznych (np. szczawianów) oraz stałych, rozkładających się (gnijących w jelitach) cząstek kału. Duża zawartość enzymów w soku z pszenicy pomaga w leczeniu - zanikaniu guzów (tumorów). Picie soku jest najszybszym, najpewniejszym sposobem na pozbycie się wewnętrznych złogów (np. w arteriach, żyłach) oraz (cellulitu - Paniculopathia oedemosclerotica). Sok z pszenicy może być używany zewnętrznie jako okład lub płyn przemywający (rany), stymuluje regenerację (miejsca uszkodzenia) przyśpieszając wzrost młodych, prężnych komórek; nieoceniony środek w walce z infekcjami.

Trawa jęczmienna – trawa jęczmienna zawiera 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko, 5 razy więcej żelaza niż szpinak i 7 razy więcej witaminy C i bioflawonoidów niż sok pomarańczowy. Zawiera znaczne ilości witaminy B12, bardzo ważnej w diecie wegetariańskiej. Sok z trawy jęczmiennej posiada działanie przeciwwirusowe oraz neutralizuje metale ciężkie, takie jak rtęć, we krwi.

Dzikie zielono-niebieskie algi – algi były pierwszymi formami życia na Ziemi, posiadają niesamowitą moc. Dzika zielono-niebieska alga to fitoplatkon, zawierający praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Zawiera 60% białka i więcej niezbędnych aminokwasów niż wołowina czy soja. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł B-karotenu, witamin z grupy B oraz chlorofilu. Udowodniono, że zwiększa wydolność mózgu i pamięci, wzmacnia system odpornościowy i pomaga podczas infekcji wirusowych, grypy i przeziębienia.

Spirulina – spirulina jest uprawianą mikroalgą, spożywaną od tysięcy lat przez rdzennych mieszkańców Meksyku i Afryki. Jest jednym z najlepszych znanych źródeł białka na świecie, zawiera 70% kompletnych białek, przewyższając stek, zawierający jedynie 25% po upieczeniu. Badania udowadniają, że spirulina może pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i głodu cukru, co sprawia, że jest to podstawowe jedzenie dla diabetyków, pomocne również w odchudzaniu oraz jako główny suplement diety.

Spirulina to niewidoczna gołym okiem niebiesko-zielona alga w kształcie spirali. Jest jedną z najstarszych roślin świata. Istnieje na ziemi już od 3,5 miliarda lat. Przyczyniła się ona w dużej mierze do powstania tlenu w atmosferze, dzięki któremu, możemy teraz oddychać. Żywili się nią już starożytni Aztekowie oraz pierwotni mieszkańcy Afryki z okolic jeziora Czad.Mówi się, że dzięki swojej zawartości w składniki odżywcze, spirulina może rozwiązać problem niedożywienia na świecie. Niektórzy, także wierzą że dałoby się przeżyć nie mały kawałek czasu na samej spirulinie. Dzięki swojej 100% zasadowości spirulina przynosi odpowiedni balans w naszym organizmie, który jest zakwaszany przez dzisiejsze produkty spożywcze.

Spirulina swoją zieloną barwę zawdzięcza zawartości chlorofilu, a niebieski kolor pochodzi od pigmentu  – fikocyjaniny. Chlorofil działa oczyszczająco i odtruwająco. Pomaga usunąć z organizmu metale ciężkie, które się w nim nagromadziły. Natomiast fikocyjanina pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym. Te komórki mogą później zostać przekształcone w czerwone oraz białe krwinki. Czerwone krwinki dostarczają tlenu komórką, a białe krwinki są ważną częścią układu odpornościowego. Chińskim naukowcom udało się udokumentować, że fikocyjanina stymuluje proces tworzenia się krwi.

Spirulina składa się w 65-71% z białek i jest ich kompletnym źródłem. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych aminokwasów, zvktórych zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja jaką można znaleźć w jakimkolwiek jedzeniu. Nie są one, tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia – wyrównują poziom cukru we krwi, podnoszą wytrzymałość, pomagają w szybszym zdrowieniu i wielu innych aspektach.

Brak odpowiednich aminokwasów, które są podstawą budowy białek, może powodować różne problemy. Dla przykładu niedobór tryptofanu prowadzi do niewystarczającej produkcji serotoniny. Serotonina odpowiada za dobre samopoczucie i jest bronią w walce ze stresem i depresją. Białko w spirulinie jest cztery razy lepiej przyswajalne, niż białko w wołowinie. Według badań 50% białka w mięsie jest niszczone podczas gotowania, co czyni spirulinę znacznie lepszym źródłem protein.

Liczne badania naukowe dowodzą, że spirulina bardzo dobrze wzmacnia system odpornościowy. Między innymi poprzez wspomaganie produkcji przeciw ciał i cytokin, które chronią organizm przed wirusami i bakteriami.  Zwiększenia, także liczbę makrofagów, których funkcją jest ochrona organizmu.

Spirulina jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu gamma linolenowego – GLA, które występuje w największej ilości w mleku matki. Ma właściwości przeciwzapalne oraz pomaga w wielu problemach ze skórą. W Rosji zrobiono badania z użyciem spiruliny, po których przypisano kwasowi GLA zawartemu w tej aldze właściwości zwalczające alergie.

Dawka dzienna (około 6 gram) tego super jedzenia zawiera tyle beta karotenu ile 550 jabłek lub 28 szklanek mleka.  Beta karoten w raz z innymi karotenoidami, które także są obecne w spirulinie jest znany z tego, że przedłuża życie i wzmacnia system odpornościowy.

Spirulina jest, także bogata w żelazo, zawiera go od 25 do 50 razy więcej niż mięso. Ten pierwiastek jest najczęściej występującym niedoborem wśród ludzi i często powoduje anemie. Inne składniki to potas, wapno, kwas foliowy, witamina A, B1, B2, B3, B6, magnez, witamina E, witamina C. Spirulina nie jest zbyt smaczna, więc wyborem są tabletki, które produkuje się bez żadnych dodatków (są to po prostu sprasowane algi).

Chlorella chlorella to alga słodkowodna i podobnie jak inne algi zawiera kompletne białka, wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C i E i wiele minerałów. Jest niezwykle korzystna dla systemu odpornościowego, obniża cholesterol, zapobiega twardnieniu żył – głównej przyczyny ataków serca i udarów.

Warzywa zielonolistne – warzywa zielonolistne są łatwo dostępne i bogate w składniki odżywcze, jednak większość ludzi nie spożywa wystarczającej ilości tych warzyw. Badania wciąż potwierdzają, że społeczeństwa odżywiające się dietę bogatą w warzywa zielonolistne mają mniejsze ryzyko wystąpienia ataku serca oraz raka. Świeże surowe warzywa zielonolistne zawierają duże dawki chlorofilu, łatwo przyswajalnych białek, enzymów oraz szeroki zakres witamin i minerałów. Ta grupa warzyw działa jak mini-transfuzja dla krwi, zdrowy tonik dla mózgu i systemu odpornościowego i oczyszczacz nerek. Spróbuj któregoś z wymienionych warzyw: wieczornik, szpinak, liście mniszka lekarskiego, jarmuż, rzeżucha, pietruszka, sałata, endywia, cykoria, kiełki brok

ułów, kiełki kapusty.

Pszczela super żywność

Egipcjanie pisali o niej 5500 lat p.n.e., Hindusi używali ich podczas uroczystości religijnych 1000 lat p.n.e., nawet Babilończycy wykorzystywali ją podczas leczenia. Zachodnia kultura odkryła jej zalety w zasadzie przez przypadek podczas badań rosyjskich pszczelarzy, którzy żyli ponad 100 lat, jedząc codziennie surowy miód, bogaty w pszczeli pyłek kwiatowy.

Mleczko pszczele – mleczko wydzielane z gruczoły głowy pszczoły pracownicy. Królowa pszczół żyje prawie wyłącznie na mleczku pszczelim, żyjąc około 40 razy dłużej niż inne pszczoły. Mleczko pszczele to skarbnica składników odżywczych, zawierająca każdy składnik niezbędny do życia. Jest to najlepsze źródło kwasu pantotenowego (znanego również jako witamina B5), który pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność, jest też korzystnym składnikiem dla zdrowej skóry i włosów.

Pszczeli pyłek kwiatowy – pyłek kwiatowy jest zbierany przez pszczoły z kwitnących roślin i formowany w kulki/granulki. Pyłek pszczeli to najbardziej kompletna żywność pochodząca z przyrody, posiada 5-7 razy więcej białka niż wołowina. Jest szczególnie korzystny dla atletów i ludzi podczas rekonwalescencji, którzy mają większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię. Jest to naturalne antidotum na alergie, szczególnie katar sienny i zapalenie zatok. Badania pokazują, że pyłek przeciwdziała oznakom starzenia oraz zwiększa zdolność mentalną i fizyczną.

Propolis (kit pszczeli) – propolis to substancja, którą pszczoły przykrywają ścianki uli, zwane często najbardziej antyseptycznymi miejscami w przyrodzie. Silne właściwości antybiotykowe propolisu pomagają chronić człowieka przed bakteriami i wzmacniają nasz system odpornościowy. Propolis zwalcza wirusy, czego czasami antybiotyki nie potrafią. Badania pokazują, że przyjmowanie propolisu podczas sezonu grypowego i przeziębieniowego zmniejsza występowanie przeziębień, kaszlu, zapalenia jamy ustnej, migdałków i gardła.

Super żywność – algi

Algi morskie są roślinami o największym skupieniu składników odżywczych na świecie, ponieważ mają dostęp do wszystkich tych składników w oceanie. Mogą zawierać ponad 10 razy więcej wapnia niż krowie mleko i 8 razy tyle, co wołowina. Kompozycja związków chemicznych w algach jest bardzo podobna do osocza ludzkiej krwi, dzięki czemu prawdopodobnie największą korzyścią alg jest regulacja i oczyszczanie naszego układu krwionośnego. Pomagają alkalizować krew, neutralizując efekty działania kwasów zawartych w naszej współczesnej diecie oraz chronią nas od wszelkiego rodzaju toksyn w środowisku, w tym metali ciężkich, zanieczyszczeń i produktów ubocznych promieniowania, zamieniając je w niegroźne sole, które są likwidowane przez krew.

Jednak najbardziej znaczącą właściwością alg jest pomoc w utracie wagi i zmniejszanie budowy celulitu. Duże stężenie naturalnego jodu pomaga w stymulacji gruczołu tarczycowego, a więc energia tych produktów jest zużyta zanim odłożą się w postaci tłuszczu. Jednocześnie mi

nerały działają jak elektrolity, łamiąc wiązania chemiczne, które sklejają komórki tłuszczu, pomagając uwolnić się uwięzionym odpadkom. Zarówno jedzenie alg morskich, jak i kąpiel w nich pomaga w ograniczeniu celulitu i wspomaga oczyszczanie limfatyczne.

Nori– jest znany, jako alga wykorzystywana do robienia sushi. Możemy

zrobić sushi w domu, ale należy upewnić, że używamy surowego nori, które zawiera maksymalną wartość odżywczą.

Kelp – jest dostępny w proszku i w kapsułkach dla tych, którzy dziwnie się czują, jedząc algi. Jest to również najbardziej powszechna alga, występująca na brzegach oceanów. Dzięki swoim grubym liściom jest doskonała do gorących kąpieli z algami.

Dulse – czerwona alga, dostępna w płatkach. Nie ma potrzeby gotować jej. Doskonała do przyprawiania sałatek, warzyw i zup.

Arame – brązowe podłużne algi. Gotowa do użycia po namoczeniu przez 5 minut w gorącej wodzie.

Wakame – dzięki słodkiemu smaku stanowi doskonały dodatek do kanapek. Moczyć 5 minut w gorącej wodzie.

Kombu – używane w Japonii przez wieki, jako wzmacniacz smaku z minerałami. Dodaj pasemko kombu do gotowanej fasoli, co zredukuje gazy i sprawi, że fasola będzie lepiej strawna. Dodaj pasemko kombu do moczonych kiełek, dzięki czemu wchłoną minerały.

Super żywność – zioła

Zioła, jako pożywienie dostarczają organizmowi ogrom substancji odżywczych, których może nie otrzymywać w inny sposób, ze względu na ubogą dietę oraz niedobory występujące w glebie i w powietrzu. Zioła, jako lekarstwa są stabilizatorami organizmu, które współdziałają z funkcjami organizmu, tak, aby mógł on sam się wyleczyć i wyregulować. Zioła używano od wieków, jako część wiedzy o naturalnych metodach leczniczych. Ziół najlepiej używać w całości, niż oddzielać ich części, tzw. „aktywne składniki”. Ponieważ wszystkie części ciała i większość objawów choroby wpływają są powiązane, należy używać ziół, które wpływają na każdą część problemu.

Pokrzywaporuszycie jelit. Pokrzywa znana jest jako kłująca roślina. Jednak, gdy wysuszymy i zjemy liście, ślina neutralizuje kłucie. Pokrzywy są niezwykle skuteczne podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Filiżanka herbaty z pokrzyw rano wpływa korzystnie na pracę jelit. Liście pokrzywy polepszają funkcjonowanie tarczycy, zwiększają metabolizm, uwalniają śluz w okrężnicy, opróżniając nadmiar odpadków.

Aloesjest to nie wysychający sukulent, dziko rosnący, najczęściej w rejonach tropikalnych i subtropikalnych. Został uznany za super żywność po badaniach, podczas których odkryto w nim 75 związków leczniczych, m.in. naturalne steroidy, czynniki antybiotykowe, aminokwasy, minerały i enzymy. Aloesu używano od czasów egipskich, jako kremów nawilżających do skóry, lek na oparzenia, przecięcia, siniaki, trądzik i wypryski. A to ze

względu na wysoką zawartość naturalnej siarki (MSM). Soki aloesowe alkalizują przewód pokarmowy, zapobiegając zakwaszeniu, głównej przyczyny niestrawności, zarzucania kwasu żołądkowego, zgagi oraz wrzodów żołądka.

Dostarcza witamin: A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i niacynę. Wzmacnia system odpornościowy w walce z wolnymi rodn

ikami, pomaga usunąć toksyny z tkanek. Zawiera szeroki zestaw minerałów: wapń, sód, potas, mangan, chrom i cynk dzięki czemu poprawia kondycje fizyczna organizmu. W naturalny sposób pozwala organizmowi oczyszczać układ trawienny. Regularne picie Aloe Vera usprawnia funkcjonowanie jelit, a także redukuje niepożądane bakterie i drożdże, dodatkowo Aloes łagodzi zgagę. Ma działanie zasadowe, łagodzi objawy zakwaszenia, wspomaga leczenie wrzodów, jest również stosowany w leczeniu trądziku. Wpływa na dobre samopoczucie, podwyższając poziom energii i pomagając w zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Aloe Vera jest naturalnym wsparciem układu odpornościowego. Jest często polecanym środkiem w przypadku leczenia alergii.

Echinacea (jeżówka) – echinacea jest domowym sposobem zapobiegania przeziębieniom i grypom. Zioło to jest używane jako naturalny antybiotyk i stymulator układu odpornościowego – pomaga odbudować odporność. Powodem jej skuteczności jest zdolność do stymulacji krążenia limfy w organizmie. Limfa płynie równolegle do krwi w żyłach, usuwając toksyny z naszego ciała. Zioło można przyjmować w postaci płynu lub kapsułek w okresie 2-3 tygodni podczas wysokich zachorowań na grypę. Herbata z echinacei jest również znana jako lek na infekcje i raka, w tym raka skóry.

Ginseng (żeń-szeń) – jest to podstawowe zioło w radzeniu sobie ze stresem. Ta starożytna roślina lecznicza była używana w Azji jako tonik energetyzujący.

To niezwykłe zioło jest szczególnie korzystne podczas wracania do zdrowia po chorobach i operacjach, dzięki swoim wzmacniającym i przeciw infekcyjnym właściwościom. Pomaga w okresach stresu i zmęczenia.

Super żywność – owoce i orzechy

Wolne rodniki brzmią niemal jak sekta ekstremistycznych terrorystów uciekających przed schwytaniem i siejących spustoszenie na całym świecie, w rzeczywistości w kontekście twojego ciała to może być prawda. Są one po części naturalnym skutkiem metabolizmu, jednak dodatkowe i niepotrzebne wolne rodniki mogą dostać się do naszego ciała przez czynniki zewnętrzne, jak zanieczyszczenia, dym papierosowy, radiacje, przypalone jedzenie, tłuszcze z głębokiego smażenia i gotowane jedzenie. Gdy do naszego systemu odpornościowego dostanie się zbyt duża ilość wolnych rodników, pojawiają się problemy. Wtedy potrzebujemy antyoksydantów zawartych w super żywności i suplementach, aby wzmocnić system odpornościowy i zwalczyć wolne rodniki.

Jagody Gojijagody Goji rosną na pnączach w chronionych dolinach środkowej Mongolii oraz Tybetu. Te niezwykle smaczne czerwone jagody są bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej 500 razy więcej na 1 uncję niż pomarańcze, a także więcej niż wszystkie inne owoce. Są doskonałym źródłem witaminy A, B1, B2, B6 oraz E, zawierają także pełen zestaw białek wraz z 18 aminokwasami i 21 śladowymi minerałami. Przede wszystkim jednak są wspaniałymi antyoksydantami, co sprawia, że są idealnym pokarmem naturalnym, który odwraca proces starzenia się i chroni przed chorobami.

Surowe orzechy kakaowcao tym owocu moglibyśmy napisać całą stronę, jeśli nieksiążkę. Na początek jednak słowo ostrzeżenia, kakao w proszku oraz czekolady w sklepach są najczęściej przetworzone z wykorzystaniem „metody holenderskiej”, co oznacza, że produkty te wraz z dodatkiem rozpuszczalników są podgrzewane do temperatury 150oC, niszcząc tym samym większość substancji odżywczych i antyoksydantów. Upewnij się, że kupujesz certyfikowane organiczne surowe kakao w proszku, części lub całe ziarna kakaowca, trzymane w warunkach, gdzie temperatura nigdy nie przekroczyła 40oC , a dzięki temu wszystkie wrażliwe na ciepło witaminy, minerały i antyoksydanty po zostały nietknięte. Surowe ziarna kakaowca są prawdopodobnie największym na świecie skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Zawierają również niezwykle dużo magnezu, który uważa się za minerał, który powszechnie nie dostarczany organizmowi, nawet w zbilansowanej diecie. Dla tych, którzy cierpią na ubytki żelaza miła wiadomością będzie fakt, że jedna mała porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Jeśli to nie wystarcza, dodajmy jeszcze, że surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Innymi słowy, zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.

ORAC - (ang. OxygenRadical Absorbance Capacity) – to zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych oznaczana dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy, za pomocą różnych metod chemicznej analizy jakościowej, z których dwie są powszechnie stosowane.

Maca super żywność pochodzące z peruwiańskich Andów. Rośnie tam już od kilku tysięcy lat. Wysokość na jakiej można spotkać r   oślinę maca i surowy, zimny klimat tam panujący sprawiły, że ma ona wspaniałe właściwości. Potrafi wzmocnić organizm, dodać mnóstwo energii i siły.  Jest też afrodyzjakiem, który poprawia libido. Mimo, że Inkowie zaczęli ją uprawiać ponad 2 tysiące lat temu, to dzisiaj maca jest nadal bardzo cennym i wręcz niezbędnym pożywieniem rdzennych mieszkańców Andów. Używano jej nawet kiedyś jako środek wymiany towarów, czyli mówiąc prościej pieniądze. Tradycyjnie korzeń maca zostaje najpierw wysuszony i sproszkowany, potem można go spożyć.

Maca jest potężnym adaptogenem, czyli potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne trudne sytuacje i stres. Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali mace przed walką. Miała ona na celu dodać im więcej siły w starciu z przeciwnikiem.

Badania naukowe dowiodły pozytywny wpływ rośliny maca na umysł. Jej spożywanie poprawia intelekt, ułatwia przyswajanie informacji oraz zapamiętywanie, poprawia także nastrój i ma działanie antydepresyjne, poprawia również funkcjonowanie neuroprzekaźników. Naukowcy potwierdzili że maca, dzięki zapobieganiu ubytkom w tkance chrzęstnej i kostnej zapobiega takim chorobom jak osteoporoza i zapalenie stawów. Maca poprzez regulację gospodarki hormonalnej łagodzi przebieg menopauzy u kobiet, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności. Dzięki swojemu bogactwu w różnorodne składniki odżywcze jest idealna dla sportowców. Wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia. Powoduje także przyrost masy ciała i jest pomocna przy niedożywieniu, czy anemii. Co ciekawe NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów, co potwierdza jej skuteczność.

Maca jest bogata w cały szereg składników odżywczych, takich jak aminokwasy (razem 20, w tym 7 niezbędnych aminokwasów), witaminy – A, B1, B2, B6, C, E, kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, kwas palmitynowy i kwas oleinowy oraz minerały – żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Zawiera cztery razy więcej błonnika i pięć razy więcej białka niż ziemniak.

Maca jest potężnym super żywieniem, więc nie zaleca się spożywania więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia dziennie. Powinno się, też robić się jedno tygodniowe przerwy w każdym miesiącu przy stałym stosowaniu. Nie oznacza to jednak, że maca jest toksyczna lub ma skutki uboczne, co potwierdziły badania naukowe.

Acai jagody acai przez długi czas były składnikiem podstawowej diety ludów Amazonki. Mając wygląd fioletowych gron i smak tropikalnych jagód, udowodniono, że posiadają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, barwników znajdujących się również w czerwonym winie.

Jagoda Acai ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Jest 16 razy silniejszym antyoksydantem od czerwonych winogron.  Tą ponad przeciętną ilość przeciwutleniaczy w jagodzie Acai zapewnia ciemnofioletowa skórka owocu, w której się one znajdują. Została ona wytworzona, po to aby chronić owoc, przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym (a dokładniej promieniowaniem ultrafioletowym). Z tego właśnie powodu nigdzie indziej nie można, znaleźć tego owocu jak, tylko w amazońskich lasach, które znajdują się w pobliżu równika, gdzie zachodzi wystarczająco silne nasłonecznienie.

Gdy dostarczamy dużej ilości antyoksydantów naszemu organizmowi powstrzymujemy proces, zwany stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki naszego ciała. Jest on powiązany z starzeniem się i wieloma chorobami zwyrodnieniowymi. Specjalne badania dowiodły, że antyoksydanty z jagody Acai są przyswajalne przez ludzki organizm.

Acai w dużej mierze składa się ze zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak Omega 3, Omega 6 i Omega 9. Przynoszą one garść korzyści zdrowotnych, np. obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ryzyka cukrzycy, utrzymanie w dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego oraz ujędrnienie i poprawienie koloru skóry.

Według badań jagody Acai potrafią regenerować i produkować komórki macierzyste. Pozwalają one na szybsze zdrowienie i regeneracje, ponieważ mogą one być zamienione w dowolną komórkę w naszym organizmie, np. w komórkę mięśniową, czerwoną krwinkę, białą krwinkę itp. Owoc ten zawiera 19 różnych aminokwasów, które są budulcem białka. Ma niską zawartość cukrów. Jest, też bardzo dobrym źródłem błonnika. W jagodach Acai znajdują się trzy rodzaje fitosteroli – kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i poprawić trawienie. Acai to także dobre źródło witamin i minerałów. W jagodach, można znaleźć witaminy A, B1 ,B2 ,B3, C i E. Ponadto znajduje się tam potas, wapno, magnez, miedź i cynk. Składniki zawarte w tym owocu, odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia oczu, poprzez odpowiednie ich ukrwienie oraz zredukowanie wolnych rodników w oku. Dzięki temu można zapobiegać zaćmie lub innym chorobą oczu związanych ze starzeniem. Na Uniwersytetu Floryda przeprowadzono badania na ekstrakcie z jagód Acai, które wykazały że może on niszczyć komórki rakowe. Acai przynosi liczne korzyści dla zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy i znacząca zwiększa poziom energii.

Orzechy kokosowe– młode orzechy kokosowe są jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów w przyrodzie. Elektrolity to zjonizowane sole w naszych komórkach, które rozprowadzają energię po całym ciele. Woda kokosowa jest znacznie lepszą alternatywą dla komercyjnych napoi dla sportowców, przepełnionych sztucznymi substancjami słodzącymi i barwiącymi. Budowa cząsteczkowa wody kokosowej jest identyczna z ludzkim osoczem krwi, co oznacza, że jest natychmiast rozpoznawana przez ciało i dobrze spożytkowana. Picie soku z młodego kokosa jest niczym szybka transfuzja krwi dla ciała. W rzeczywistości była to powszechna praktyka podczas II wojny światowej w rejonach Pacyfiku, gdzie obie strony konfliktu regularnie piły wodę kokosową bezpośrednio z kokosa, dokonując tym samym szybkiej transfuzji zranionym żołnierzom.

Olej kokosowytłuszcz nasycony oleju kokosowego jest odmianą kwasu tłuszczowego o średnim łańcuchu cząsteczkowym, który jest łatwiej trawiony i inaczej utylizowany przez ciało niż inne tłuszcze nasycone (np. masła, mięsa czy jajek). Podczas gdy inne tłuszcze nasycone są magazynowane w komórkach, średni łańcuch kwasów tłuszczowych jest wysyłany bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów. Olej kokosowy pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną. Wyspiarze Oceanu Spokojnego uważają olej kokosowy za dar natury, leczący wszystkie choroby.

Noniowoc ten jest używany przez mieszkańców wysp Polinezji, jako lek regenerujący od ponad 1500 lat. Badania dowodzą, że owoc noni posiada zdumiewające właściwości antybakteryjne, nawet przeciwko E-coli. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, skutecznie zwalcza ból, wspomaga naprawę komórek oraz wzmacnia system odpornościowy. Noni zawiera mnóstwo witamin, minerałów, enzymów i fitoskładników. Wiele ludzie wierzy, że synergistyczny efekt ogromnej ilości substancji odżywczych dodaje im potencji. Udowodniono korzystne działanie na przeziębienia i grypę, problemy trawienne, choroby skóry, bóle, m.in. bóle głowy, infekcje i inne. W celu uzyskania najlepszych efektów szukaj liofilizowanego produktu w całości, lub kupując sok szukaj firmy, która nie używa pasteryzacji.

Super żywność to doskonałe źródło niezbędnych składników mineralnych – składników, których potrzebujemy, ale nie może wyprodukować ich sami. Możemy dodawać więcej sałatek i warzyw do naszej diety, ale powinniśmy zwracać uwagę, na jakość żywności, która rośnie na wyjałowionych z minerałów glebach. Dlatego właśnie super żywność jest mądrym wyborem. Zawiera ona więcej składników odżywczych niż żywność tradycyjna i jest wspaniałym źródłem antyoksydantów podczas zdrowego leczenia.

Super żywność wpływa pozytywnie na prawie wszystkie przemiany zachodzące w organizmie, wspomaga lub może leczyć. Oczywiście jedzenie super żywności nie jest gwarantem wyleczenia czy redukcji masy ciała. Jednak częste jej spożywanie przez dłuższy okres czasu, zapewne poprawi zdrowie, regenerację, pomoże osiągnąć i utrzymać wysoką formę fizyczną, czy lepszą sylwetkę. W układaniu planów diet stosuje u swoich Pacjentów produkty noszące nazwę super żywności. Super jedzenie można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i przede wszystkim w sklepach internetowych. Niektóre z roślin, możesz nawet hodować w swoim ogródku. Super żywność mieści się na skali między jedzeniem, a leczniczymi ziołami – zawiera elementy obu. Jest to skoncentrowana siła bogatych składników odżywczych. Doskonały wybór dla optymalnego zdrowia i wzmocnienia systemu odpornościowego.

Z życzeniami zdrowia,

Dominik Konecki

Autorem artykułu jest Dominik Konecki