Sałatka makaronowa to fajna potrawa: łatwa w przygotowaniu, szybka, smaczna i idealna dla gości na diecie. Z sałatką makaronową mamy pewność, że każdy jej chętnie spróbuje. W dodatku dania z makaronu dają nam szerokie pole dla naszej kulinarnej inwencji. Wybierz ulubiony makaron i dodatki, które najbardziej lubisz i twórz własne kompozycje smakowe. Makaron kolanka, rurki, muszelki, a może kokardki? Wybór należy do Ciebie. 

Sałatka makaronowa – składniki

Zawsze pyszna jest sałatka makaronowa o lekko cebulowym smaku, który sałatce dodaje wyrazu. Przygotowuje się ją z drobnego makaronu, czerwonej papryki, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych, jaj ugotowanych na twardo, szynki, majonezu lub jogurtu naturalnego oraz – żeby smak nie był zbyt ostry – kukurydzy z puszki.

Najlepsza jednak jest sałatka z tuńczykiem. Tuńczyk dodaje wykwintu, urozmaica sałatkę i sprawia, że proste danie zmienia się w niezapomnianą potrawę.

Inne przepisy na makaronową sałatkę inspirują do tworzenia kolejnych ciekawych potraw. Np. kolorowa sałatka makaronowa nie dość, że apetycznie wygląda, to jeszcze wnosi śródziemnomorską nutę – a to dzięki oliwkom, bazylii, morskiej soli oraz kaparom i suszonym pomidorom.

Ciekawą opcją jest również makaronowa sałatka ze szparagami. Szparagi idealnie komponują się z szynką parmeńską, do tego dodać należy ser, oliwę z oliwek, sok z cytryny i ocet balsamiczny oraz przyprawy – i kolejna dietetyczna sałatka gotowa!

 

Sałatka makaronowa na obiad?

Oczywiście! Owszem, sałatka z makaronem najlepiej sprawdzają się na imprezach, ale kto powiedział, że nie nadają się do domowego zacisza? Lub do pracy? W końcu jedną z największych zalet makaronowych sałatek jest to, że doskonale smakują na zimno – można je więc spokojnie zapakować w pudełko śniadaniowe i zabrać ze sobą dla podtrzymania sił. Dania z makaronu mają to do siebie, że sprawdzają się w każdej sytuacji.

Sprawdź też: sałatka z tortellini