Oleje stanowią doskonały składnik sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw oraz innych potraw na zimno. Sprawdzą się także jako dodatek do lodów, ciast, ryżu i deserów owocowych.

W kolekcji Oleje Świata znajdziecie także oleje rafinowane, które doskonale nadają się do stosowania na ciepło, również do smażenia i duszenia, pozwalając zachować naturalny smak potraw. Niech będą dla Was inspiracją do wielu smacznych i zdrowych pomysłów kulinarnych.

Zainspirujcie się i przekonajcie, że oleje można wykorzystać na wiele sposobów!

 

Sałatka z tuńczykiem z olejem z pestek dyni

propozycja podania

 

Składniki:

Tuńczyk w wodzie 50 g

Ryż brązowy 50 g

Ogórek kiszony 180 g

Cebula  50 g

Olej z pestek dyni  20 g

 

Ryż ugotować według zaleceń producenta, a następnie ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w kostkę. Warzywa oraz tuńczyka dodać do ryżu, a następnie polać wszystko olejem z pestek dyni.

 

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem i ananasem

propozycja podania

 

Składniki:

sałata 200 g

szpinak baby 80g

cebula 50g

pierś z kurczaka 100g

ananas, plastry 20 g

olej arachidowy 30g

 

Patelnię grillową (lub grill) rozgrzewamy, i na gorącą kładziemy plastry ananasa oraz kawałki kurczaka. Pieczemy ananasa mniej więcej po 4 min z każdej strony. Upieczonego ananasa kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z sałatami, szpinakiem, pokrojoną piersią kurczaka, cebulą.  Wszystko skrapiamy olejem arachidowym do smaku.

 

 

Serek wiosenny

propozycja podania

 

Składniki:

125 g sera twarogowego chudego

kilka gałązek szczypiorku 

rzodkiewki - kilka sztuk 60 g

jogurt naturalny 2 łyżki 25 g

olej krokoszowy 2 łyżki

 

Szczypiorek i rzodkiewki pokroić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

 

 

Ciasteczka z płatkami owsianymi i orzechami

propozycja podania

 

Składniki:

200 g mieszanki orzechów (orzechy laskowe, migdały) lub inne

100 g suszonej żurawiny

100 g nasion (siemię lniane, słonecznik, sezam)

100 g płatków owsianych

2 białka

4 łyżki miodu

olej arganowy 30 g

 

Orzechy posiekać, wymieszać z nasionami, płatkami, żurawiną i miodem, białko lekko ubić, dodać  olej do mieszanki i wymieszać, ciasteczka nakładać łyżką na pokrytą papierem do pieczenia blachę, piec 20-25 minut w 180 C.

 

Materiały promocyjne