Mamy dla Was propozycje na niestandardowe przepisy na przetwory z rabarbarem:

 

Przetwory z rabarbarem - Brown sauce

Wytrawny sos z rabarbarem, który nadaje się do między innymi do mięs. Możemy w nim marynować mięso lub dodawać do zimnych i ciepłych dań miesnych. Świetnie sprawdzi się też do pasztetów, pasztecików, serów. Idealnie komponuje się też z warzywami. Jak widać możliwości jego użycia jest wiele.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy drobno rozdrobnione cebule, czosnek i chilli oraz jabłka. Następnie wrzucamy świeży imbir, ostrą paprykę, rodzynki, suszone wiśnie, ocet z czerwonego wina i cukier.

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez około 45 minut na małym ogniu, by powstała pulpa. Zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy całość blenderem na gładki sos. Przelewamy do wyparzonych słoików.

 

 

Przetwory z rabarbarem - Chutney rabarbarowy

Kolejny rabarbarowy dodatek do mięs, serów czy wytrawnych wypieków, który warto wypróbować w sezonie na rabarbar.

W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodajemy pokrojony w kawałki rabarbar, skórkę z cytryny, małą czerwoną cebulę, świeży imbir, cukier i ocet balsamiczny. Jeśli chcemy urozmaicić nasz chutney, można dodać jeszcze suszoną żurawinę lub rodzynki. Gotujemy około 5 - 7 minut do zmięknięcia rabarbaru. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz do smaku i przelewamy do słoiczka.

Taki chutney można przechowywać w lodówce przez tydzień lub zapasteryzować go.  

 

Przetwory z rabarbarem - Hiram skandynawski

To konfitura robiona z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Słodko-kwaśny i odrobinę pikantny smak świetnie komponuje się z twarożkiem na śniadaniowej bułeczce. Jest też idealnym dodatkiem do lodów.

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Wsypujemy cukier, dodajemy imbir i skórkę z cytryny. Mieszamy i zostawiamy przykryte na całą noc, by rabarbar puścił sok. 
Następnego dnia gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Trzeba dość często mieszać, by konfitura nie przypaliła się.
Jeśli chcemy bardziej intensywnego smaku, możemy dodać sok z cytryny w ilości odpowiedniej do własnych upodobań.
Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Odwracamy je do góry nogami i przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Przetwory z rabarbarem - Konfitura rabarbarowa z pistacjami

Konfitura z pistacjami, jak powyższy hiram, sprawdzi się nie tylko na kanapki, ale również jako dodatek do deserów, naleśników czy sałatek owocowych.

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy w garnku z sokiem pomarańczowym oraz cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie stawiamy na ogniu i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty. Wsypujemy posiekane pistacje i mieszamy całość. Gorącą masą napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy.

 

Zobacz galerię z 12 przepisami na przetwory z rabarbarem

 

Zobacz inne ciekawe przetwory z rabarbarem, np.:

kompot z rabarbaru

muffiny z rabarbarem i truskawkami

racuszki z rabarbarem

kruche babeczki z rabarbarem i truskawkami

rabarbar pod kruszonką

i wiele innych!