Przepisy na grillowanie obejmują powolny rytuał przygotowywania dobrego jedzenia, które zdecydowanie nie należy do tzw. fast foodów. Jednak pamiętajmy, że mięsa przeznaczone na grilla najlepiej zamarynować dzień wcześniej – marynaty dodadzą smaku, zapachu oraz kruchości.

Przepisy na grillowanie: przed wrzuceniem na ruszt

Pamiętajmy, że przepisy na grillowanie dotyczą też zagadnień takich, jak choćby to, czym palimy w grillu – od tego bowiem zależy smak potraw. Do palenia w grillu używamy więc węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli, a przy tym długo utrzymuje żar. Na rynku dostępny jest także brykiet, który także doskonale nada się na grilla. Pamiętajcie, aby węgiel dobrze się rozżarzył i przed rozpoczęciem grillowania koniecznie posmarujcie ruszt olejem (zapobiegnie to przyklejaniu się potraw).

Polecam także do węgla dorzucić gałązki jałowca lub innych ziół, przez które mięso nabierze wspaniałego aromatu. Warto zaopatrzyć się także w szczypce do mięsa, gdyż mięso traktowane widelcem straci swoje soki i stanie się suche.

Przeczytaj też, jak zrobić perfekcyjną rybę z grilla.

Zobaczmy jednak wreszcie, jak przepisy na grillowanie odnoszą się do jedzenia!

Przepisy na grillowanie: mięso z grilla

Mięso do pieczenia na grillu nie może być za tłuste (bo cały tłuszcz nie zdąży się wytopić), ale musi być poprzerastane i pokrojone w równomierne, niezbyt duże kawałki. Solimy je dopiero na koniec, po upieczeniu (inaczej wyschnie). Nie dotyczy to jednak marynat, które nadają aromatu i kruchości... I najważniejsze: każde mięso czerwone przewracajcie na ruszcie tylko raz – będzie wtedy bardziej soczyste. Jeśli uwielbiacie szaszłyki, polecam wybrać mięso o krótkim czasie pieczenia: wątróbkę, pierś z kurczaka lub polędwicę wieprzową. Mięsa, które pieką się dłużej można wcześniej zmielić i formować z nich małe kotleciki. Bardzo dobrym pomysłem jest także wykorzystanie boczku, który uchroni delikatne mięso przed wyschnięciem.

Uwaga, przepisy na grillowanie mówią nam, że zdecydowanie unikać należy kupowania przyprawionego już mięsa. Równie dobrze możemy kupić gotowego hamburgera, a polecamy hamburgery z grilla!

Przepisy na grillowanie: jaki kawałek mięsa wybrać?

Mięso drobiowe: proponuję udka z kurczaka oraz piersi (chociaż te drugie zawsze w marynacie).

Wieprzowina: polecam karkówkę, żeberka, polędwicę, boczek z grilla ze śliwką oraz kiełbaski z grilla w marynacie.

Wołowina: wszystkie rodzaje steków (nie grubsze niż 3 cm).

Warto także eksperymentować z baraniną i cielęciną – chociażby w kotletach mielonych do hamburgerów.

Uwaga, przepisy na grillowanie:upieczonego mięsa nie podajemy natychmiast, lecz pozwalamy mu nieco odpocząć na skraju grilla lub na talerzu. W ten sposób włókna mięsa rozluźnią się i równomiernie nasączą sokiem.

Przepisy na grillowanie: ryba z grilla

Jeśli chodzi o przepisy na grillowanie, toryby niestety są mniej popularne niż tzw. tradycyjne mięso. A szkoda, bo ryby są zdrowsze i częściej smaczniejsze...

Przed grillowaniem rybę dobrze jest posmarować roztopionym masłem i piec w specjalnych formach lub zawinąć w folię aluminiową. Duże kawałki dobrze jest pokroić na dzwonki, a małe ryby najlepiej smakują pieczone w całości. Ryba nie wymaga także dużo przypraw: wystarczy cytryna, świeże zioła i sól. Proponuję jednak podać masło smakowe, które idealnie pasuje do ryby. A jaką rybę wybrać? Do grillowania nadaje się właściwie każda ryba. Najczęściej sięgamy po łososia, pstrąga i makrelę – uważam to za doskonały wybór. Zobacz nasz przepisy: pstrąg z grilla, dorsz z grilla i łosoś z grilla

Nie zapominajmy także o owocach morza, które grillują się najszybciej. Polecam wypróbować szaszłyki z krewetkami z dipem czosnkowo-cytrynowym lub krewetki z grilla z ryżem.

Przepisy na grillowanie: warzywa z grilla

Wszystkie twarde warzywa nadają się idealnie do grillowania. Szczególnie polecam paprykę, ziemniaki, kabaczki, cebulę, kukurydzę, czosnek, marchewkę, cukinię i bakłażan. Pieczemy je bezpośrednio na ruszcie, wcześniej doprawione solą, pieprzem i delikatnie oblane oliwą. Można także wcześniej przygotować faszerowane warzywa (jako farsz idealnie nada się ryż z warzywami lub mięsem mielonym) i owinięte w folii aluminiowej zapiekać na grillu. Doskonałym pomysłem jest także pokrojenie bakłażana lub cukinii w cienkie plastry i owinięcie w nie sera feta lub mozzraelli. Nie zapominajmy też o obowiązkowym daniu - sałatka do dań z grilla - bez niej żaden grill nie ma sensu!

Przepisy na grillowanie: marynaty

Przepisy na grillowanie mówią nam jasno: by potrawy z rusztu nabrały smaku i aromatu, warto potrzymać je w aromatycznej zalewie, robionej najlepiej z czerwonego lub białego wina albo octu winnego, balsamicznego, oliwy z dodatkami przypraw (ziół, sosu sojowego, czosnku, tabasco, koncentratu pomidorowego, soli, pieprzu). Składnikiem wielu marynat jest alkohol, który zmiękcza mięso i nadaje mu ciekawego smaku.

  • Marynata do mięsa wieprzowego: 2 ząbki czosnku / 1 łyżka brązowego cukru / 2 łyżki oleju sezamowego / 2 łyżki oliwy / 1 łyżka sosu sojowego / kawałek świeżego rozmarynu / sok z połowy cytryny
  • Marynata do mięsa wołowego: 1 drobno posiekana cebula / 4 łyżki oleju /2 łyżki octu winnego / 4 łyżki soku pomarańczowego / 4 łyżki keczupu / 1 łyżka Worcestershire-Sauce / 1 łyżeczka suszonego oregano / tabasco do smaku / pieprz
  • Marynata do ryby: 1 łodyżka trawy cytrynowej / 1 łyżeczka soli / otarta skórka z 1 cytryny / 150 ml białego wina / 2 gałązki tymianku cytrynowego /  3 łyżki oliwy z pestek winogron

 

Przepisy na grillowanie: masła smakowe

Masła smakowe warto przygotować dużo wcześniej, zawinąć w przezroczystą folię i przechowywać w zamrażarce. 

  • pietruszkowe: masło + świeża pietruszka + sok z cytryny + sól
  • musztardowe: masło + 1 łyżeczka musztardy dijon + świeża pietruszka + sól + pieprz
  • czosnkowe: masło + 1 drobno posiekana szalotka + 2 ząbki czosnku + posiekana pietruszka + sól
  • ziołowe: masło + świeża pietruszka + świeży koperek + sól

 

Przepisy na grillowanie: coś modnego - burgery

Domowe hamburgery z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym podane z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • garść bułki tartej
  • bułki do hamburgera
  • sałata
  • pomidor 
  • żółty ser
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mięso na hamburgery: na rozgrzanej patelni smażymy cebulę na rumiano, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Do miski wrzucamy mięso, karmelizowaną cebulę, pokruszony ser pleśniowy, jajko i bułkę tartą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym grillu. Na minutę przed zdjęciem ich z rożna, na ruszt wkładamy bułkę i opiekamy chwilę. Gotową bułkę smarujemy sosem chrzanowym, dodajemy sałatę, plaster żółtego sera, pomidor i mięso. Przykrywamy drugą bułką i szybko zjadamy.

Sos: mieszamy jogurt naturalny z chrzanem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Więcej inspiracji znajdziesz w naszych galeriach - zobacz przepisy na szaszłyki na grilla, mięsa, a także desery z grilla! Polecamy też wypróbować sałatki - na przykład szybka sałatka do grilla z ziemniakami i fasolą czy sałatka z brokułami i jajkiem będą sycącym i pysznym dodatkiem.

Sprawdź też, jakie przepisy na grillowanie znajdziesz w innych artykułach!

Przepisy na grillowanie Przepisy na grillowanie: sałatki Przepisy na grillowanie: marynata
Najlepsze przepisy na grilla Wyśmienite sałatki do grilla

Marynata do grilla -

jak ją zrobić?