Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Uważasz, że twoja kuchnia jest nudna i monotonna? Jak pokazują badania przeprowadzone dla Instytutu Żywienia i Żywności, większość respondentów gotuje wciąż te same potrawy, ponieważ nie wie, skąd czerpać inspiracje. Mamy na to sposób! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia, aby upowszechniać rzetelną wiedzę, podaną w przystępnej formie, na temat zasad prawidłowego sposobu żywienia i aktywności fizycznej. NCEŻ to przede wszystkim nowoczesna i interaktywna, ale jednocześnie nieskomplikowana platforma.
Eksperci NCEŻ wyjaśniają, jak i dlaczego warto czytać i porównywać etykiety produktów spożywczych oraz w jaki sposób zmniejszyć ryzyko chorób dietozależnych, które dotykają coraz większej części Polaków. Doradzają także, jak zadbać o prawidłową dietę dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów. Pomagają w mądrym odchudzaniu. NCEŻ to także najnowsze ciekawostki i zdrowe trendy dietetyczne. Teraz możesz spróbować samodzielnie zadbać o zdrowie, opierając się na rzetelnej wiedzy, wykorzystując praktyczne porady profesjonalistów oraz mnóstwo przydatnych materiałów i dietetycznych wskazówek dla Twojego jadłospisu.
Sam decydujesz, jak będziesz dbać o dietę i zdrowie! Z pomocą przychodzi NCEŻ i aplikacje na smartfony, filmiki video, a także broszury czy konkretne propozycje jadłospisów. Możesz też liczyć na grupy wsparcia i na kontakt z ekspertem w problemach z prawidłowym odżywianiem. To wszystko jest stworzone na podstawie osiągnięć naukowych – Instytut Żywności i Żywienia wychodzi z nimi prosto i praktycznie naprzeciw oczekiwaniom na wsparcie w codziennych wyborach żywieniowych.
Zdrowe gotowanie bazuje na kilku podstawowych zasadach. Zawsze uwzględniaj warzywa w posiłkach! Jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych, najbardziej preferowaną formą jest postać surowa, ewentualnie gotowana (tradycyjnie bądź na parze). Jeśli spożywasz surówki, to unikaj dodatków w postaci sosów na bazie śmietany czy majonezu, a także tych z dużą ilością miodu oraz innych kalorycznych elementów, jak tłuste mięso czy tłuste sery. Zamiennikiem śmietany czy majonezu i gotowych sosów do sałatek mogą być jogurty naturalne i kefiry.
Zupy nie powinny być zabielane pełnotłustą śmietaną, unikaj też zasmażek czy zaciągania żółtkiem. Techniki kulinarne, na których warto bazować, to przede wszystkim gotowanie – tradycyjnie lub na parze. Smażenie ogranicz do minimum, a ze smażenia dań w panierkach (np. mięsa i ryby) zrezygnuj całkowicie. Duszenie jest dozwolone, ale bez wcześniejszego obsmażenia potraw na tłuszczu, pieczenie – bez dodatku tłuszczu. Posiłki urozmaicaj pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, takimi jak: ryż brązowy, makaron razowy naprzemiennie z tradycyjnym ryżem i makaronami. Powinny być one gotowane al dente, tzn. na ząb (lekko niedogotowane). Nie zapominaj o kaszach, cennym składniku diety.
Ważne, aby ograniczyć ilość cukru i soli dodawanych do potraw. Uważaj również na tłuszcz dodawany w trakcie przygotowywania potraw – zawsze starannie odmierzaj jego ilość.
Przykładowy jadłospis z przepisami na jeden dzień dla rodziny
Śniadanie
Jogurt + płatki + orzechy + owoce
Jogurt naturalny (do zawartości 2% tłuszczu)
Płatki owsiane – 2 łyżki
Płatki żytnie – 2 łyżki
Orzechy włoskie, laskowe, migdały – posiekane (ok. 25 g)
Owoce: borówki lub jagody (3 łyżki); truskawki, mrożone lub świeże (6 sztuk)
II Śniadanie
Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa + wędlina + warzywa
Chleb żytni razowy posmarowany awokado (2 kromki)
Pierś z indyka pieczona w ziołach, własnoręcznie przygotowana (4 plasterki)
Surówka pomidorów i sałaty zielonej, skropiona sokiem z cytryny i olejem lnianym
Obiad:
Dorsz pieczony w sosie pomidorowym
Kasza
Gotowane brokuły z sosem jogurtowo-koperkowym
Podwieczorek
Krem z buraczków z kiełkami z fasoli
Kolacja
Jajka w koszulkach, posypane szczypiorkiem (2 sztuki)
Chleb żytni razowy posmarowany awokado (2 kromki)
Surówka z pomidorów z olejem rzepakowym
Jak i co gotują Polacy? Co sądzą na ten temat eksperci? Przekonaj się, oglądając naszą sondę.
Gotuj z ekspertami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, którzy pokażą Ci, że przyrządzanie potraw może być proste i szybkie. Dzięki nim Twoje dania będą smaczne, zdrowe i różnorodne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie www.ncez.pl.
Materiał opracowany przez:
Mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz – ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka i współautorka wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych. Jej zainteresowania obejmują: choroby metaboliczne, dietoterapię i dietoprofilaktykę nowotworów oraz substancje bioaktywne znajdujące się w żywności.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia jest finansowane ze środków publicznych jako kontynuacja projektu Zachowaj Równowagę współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Materiały promocyjne
Komentarze