Pochodzi z Chin, ale dziś rośnie w ciepłych krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w Hiszpanii, a także w Afryce Południowej i na południu USA. Najlepiej smakuje po pros tu obrana i podzielona na cząstki. Można ją również dodawać do sałatek, deserów i mięs.

Dla zdrowia i urody

Pomarańcza to skarbnica witamin z grupy B, P i A oraz kwasu foliowego (ma go najwięcej ze wszystkich owoców), ale przede wszystkim witaminy C: w 100 g jest aż 50 mg. Dwa duże owoce zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. W białej otoczce pokrywającej miąższ są pektyny i witamina P, które obniżają poziom złego cholesterolu. Pomarańcza zawiera związki, które działają antywirusowo – pomagają zwalczać przeziębienie. Naturalne kwasy organiczne neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych, łagodzą wzdęcia i uczucie ciężkości po przejedzeniu. Najnowsze badania dowodzą, że substancje zawarte w tych owocach blokują powstawanie komórek nowotworowych. Są też źródłem cennego dla serca potasu. Olejki eteryczne z pomarańczy wykorzystywane są w kosmetyce i aromaterapii, mają działanie energetyzujące. Olejek neroli, pozyskiwany z kwiatów pomarańczy, używany jest do wyrobu perfum.

Opracowano na podstawie listów Aldony Dutkowiak z Jarocina, Moniki Kozieł z Białegostoku.

Dziękujemy!

Fot.: Fotolia: volff