W cyklu Podstawy fotografii kulinarnej poradzimy Wam co zrobić, by zdjęcia wyglądały apetycznie i kolorowo.

Zwrócimy uwagę na detale, nie tylko na danie, ale i dodatki na zdjęciu: tło, naczynia, sztućce. Wszystkie te elementy mają duży wpływ na efekt końcowy zdjęcia. Warto więc wiedzieć, czego użyć, by zdjęcie wyglądało ciekawie i zaskakująco.

Omówimy też zagadnienia teoretyczne - jak kadrować, jak komponować zdjęcie i jak dobierać kolory, dzięki czemu potrawy będą lepiej prezentowały się na fotografiach.

Nasz kurs obejmował będzie następujące zagadnienia:

1. sprzęt- czy do dobrych zdjęć potrzebny nam profesjonalny aparat

2. prezentacja i dekorowanie - na co zwrócić uwagę, by potrawa wyszła apetycznie na zdjęciu

3. naczynia - jak dobrać zastawę do dania

4. dodatki - sztućce, ściereczki, szklanki - co jeszcze "robi" zdjęcie

5. światło- jak radzić sobie w domowych warunkach

6. kompozycja - jak zaplanować kadr

7. tło - jak zaaranżować ciekawe tło

Artykuły o tematyce fotograficznej konsultuje nasz ekspert Jakub Bauke.