W cyklu Podstawy fotografii kulinarnej poradzimy Wam co zrobić, by zdjęcia wyglądały apetycznie i kolorowo.
Zwrócimy uwagę na detale, nie tylko na danie, ale i dodatki na zdjęciu: tło, naczynia, sztućce. Wszystkie te elementy mają duży wpływ na efekt końcowy zdjęcia. Warto więc wiedzieć, czego użyć, by zdjęcie wyglądało ciekawie i zaskakująco.
Omówimy też zagadnienia teoretyczne - jak kadrować, jak komponować zdjęcie i jak dobierać kolory, dzięki czemu potrawy będą lepiej prezentowały się na fotografiach.
Nasz kurs obejmował będzie następujące zagadnienia:
1. sprzęt- czy do dobrych zdjęć potrzebny nam profesjonalny aparat
2. prezentacja i dekorowanie - na co zwrócić uwagę, by potrawa wyszła apetycznie na zdjęciu
3. naczynia - jak dobrać zastawę do dania
4. dodatki - sztućce, ściereczki, szklanki - co jeszcze "robi" zdjęcie
5. światło- jak radzić sobie w domowych warunkach
6. kompozycja - jak zaplanować kadr
7. tło - jak zaaranżować ciekawe tło
Artykuły o tematyce fotograficznej konsultuje nasz ekspert Jakub Bauke.
Komentarze