Jest to produkt naturalny otrzymany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Są lekkie, smaczne i bogate w błonnik.
Warto spożywać Otręby Pszenne, gdyż:
- zawarty w nich błonnik (frakcja nierozpuszczalna) wpływa na prawidłową
- przemianę materii, wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit;
- zwalniają proces przemiany pożywienia w przewodzie pokarmowym, wzmagają uczucie sytości;
- są bogatym źródłem kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku;
- są bogate w witaminy z grupy B;
- wspomagają metabolizm i zapewniają dobre samopoczucie;
- regulują poziom cukru i tłuszczu w organizmie;
- absorbują z organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia, wspomagając procesy
- trawienne, chroniąc równocześnie błonę śluzową jelit i żołądka;
- obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego i sutka;
- są stosowane profilaktycznie przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Otręby pszenne wskazane są także dla osób starszych, które z reguły spożywają mniej potraw bogatych w błonnik. Podawane np. w przetworach mlecznych są zalecane do usprawniania perystaltyki jelit, dzięki czemu zbędne jest wspomaganie lekami.
Otręby pszenne przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, a także stanowią doskonały dodatek do sera, jogurtów, kefiru, zup, sosów i sałatek. Używamy je również zamiast bułki tartej do panierowania.
Stosowane jako składnik otrąb granulowanych.
Komentarze