Jest to produkt naturalny otrzymany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Są lekkie, smaczne i bogate w błonnik.

Warto spożywać Otręby Pszenne, gdyż:

  • zawarty w nich błonnik (frakcja nierozpuszczalna) wpływa na prawidłową
  • przemianę materii, wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit;
  • zwalniają proces przemiany pożywienia w przewodzie pokarmowym, wzmagają uczucie sytości;
  • są bogatym źródłem kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku;
  • są bogate w witaminy z grupy B;
  • wspomagają metabolizm i zapewniają dobre samopoczucie;
  • regulują poziom cukru i tłuszczu w organizmie;
  • absorbują z organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia, wspomagając procesy
  • trawienne, chroniąc równocześnie błonę śluzową jelit i żołądka;
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi;
  • zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego i sutka;
  • są stosowane profilaktycznie przy schorzeniach przewodu pokarmowego.

Otręby pszenne wskazane są także dla osób starszych, które z reguły spożywają mniej potraw bogatych w błonnik. Podawane np. w przetworach mlecznych są zalecane do usprawniania perystaltyki jelit, dzięki czemu zbędne jest wspomaganie lekami.
Otręby pszenne przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, a także stanowią doskonały dodatek do sera, jogurtów, kefiru, zup, sosów i sałatek. Używamy je również zamiast bułki tartej do panierowania.
Stosowane jako składnik otrąb granulowanych.