Cukier waniliowy, dostępny w większości w sklepów, jest zazwyczaj syntetycznie aromatyzowany waniliną. Prawdziwy cukier waniliowy, powstały z połączenia cukru i naturalnej wanilii jest drogi i często trudno dostępny.

Dlatego aby nie przepłacać i wykorzystywać naturalne składniki, warto przygotować taki cukier w domu. Wanilia w laskach w naszej szerokości geograficznej nie należy do najtańszych produktów, jednak jej dodatek do cukru aromatyzuje jego spore ilości, dlatego wydatek mimo wszystko się opłaca.

Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzebny nam jest drobny biały cukier i laska wanilii. Na 2 szklanki cukru przypada 1 laska wanilii, którą rozcinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka, a pustą laskę rozcinamy na 2-3 kawałki. Cukier mieszamy z ziarenkami i pociętą wanilią, całość przesypujemy do szczelnego pojemnika, najlepiej słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 1-2 tygodnie.

Podobnie można przygotować cukier cynamonowy. Cukier mieszamy z korą cynamonu, przekładamy do słoika i odstawiamy na 2 tygodnie. Cukier przejdzie pięknym cynamonowym aromatem.

Innym pomysłem na aromatyzowanie cukru jest lawenda. Potrzebny nam jest suszony kwiat lawendy oraz cukier, które mielimy w młynku do kawy na proszek. Przesypujemy do słoika i odstawiamy na dwa tygodnie.