podane składniki sa na słoik taki 0,7 litra.
1 duża lub 1,5 średniej cytryny
6-7 kopiastych łyżek miodu
6-8 ząbków czosnku
10-12 cm świeżego korzenia imbiru
goraca woda tak około 90 stopni do zalania.
do słoika wkładamy miód, pokrojony czosnek w cienkie plasterki, obrany i starty na tartce lub zwiórkowany obieraczką do warzyw imbir, wyciśniętą cytryną- można pokroić ją w plasterki. wszystko zalewamy do pewna słoika gorącą wodą, mieszamy i zakręcamy. odstawiamy do wystygnięcia. popijamy co jakiś czas tę miksturkę porzechowywaną w temp. pokojowej.
cytryna to witaminy tak ważne przez cały rok a zwłaszcza w okresach przesilenia, pełni tu też rolę regulatora smaku.
o miodzie i czosnku to nie muszę pisać bo każdy wie że to bogactwo dobrodziejstw natury dla każdego z nas.
imbir naturalnie wzmacnia naszą odporność, a dzięki właściwościom przecibólowym i przeciwzapalnym łagodzi skutki przeziębienia i ułatwia oddychanie.
ja tą miksturkę podaję również moim córkom i bardzo szybko im to pomaga. oczywiście jak robię dla dzieci to czosnku daję trochę mniej a więcej miodu żeby było słodsze.
Komentarze