Muffinki przepis podstawowy
Składniki mokre:
60 g roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Składniki suche:
200 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ten przepis jest uniwersalny – jeśli chcemy, by babeczki były słodkie, dodajemy dodatkowo 130 gram cukru oraz odpowiednie dodatki – owoce, czekoladę, kakao, orzechy, bakalie, cynamon, skórki z cytrusów. Tu ilość kombinacji i połączeń smakowych jest nieskończona!
Natomiast, by stworzyć wytrawne muffinki przepis podstawowy wzbogacamy o zioła i przyprawy, wytrawne dodatki i dużą szczyptę soli oczywiście. Takie babeczki sprawdzą się nie tylko na pikniku czy domowej imprezie, ale i jako pożywne drugie śniadanie.
Zobacz galerię: 22 muffiny z owocami, zainspiruj się pomysłami na muffiny na słono oraz poznaj przepisy na słodkie muffiny
Komentarze