Muffinki przepis podstawowy

Składniki mokre:

60 g roztopionego masła

1/2 szklanki mleka

2 jajka

Składniki suche:

200 g mąki pszennej

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ten przepis jest uniwersalny – jeśli chcemy, by babeczki były słodkie, dodajemy  dodatkowo 130 gram cukru oraz odpowiednie dodatki – owoce, czekoladę, kakao, orzechy, bakalie, cynamon, skórki z cytrusów. Tu ilość kombinacji i połączeń smakowych jest nieskończona!

Natomiast, by stworzyć wytrawne muffinki przepis podstawowy wzbogacamy o zioła i przyprawy, wytrawne dodatki i dużą szczyptę soli oczywiście. Takie babeczki sprawdzą się nie tylko na pikniku czy domowej imprezie, ale i jako pożywne drugie śniadanie.

Zobacz galerię: 22 muffiny z owocami, zainspiruj się pomysłami na muffiny na słono oraz poznaj przepisy na słodkie muffiny