Choć za ojczyznę makaronów uznawane są Włochy, niewielu z nas wie, że najstarszego „kluska” archeolodzy odkryli po drugiej stronie globu – w Chinach. Przez tysiące lat przepis na ten smakołyk ulepszano, odkrywano coraz nowsze rodzaje, aby dziś mógł stanowić podstawę niemal każdego posiłku.

Wartości odżywcze makaronu

 

Makaron włączony w codzienną dietę jest doskonałym źródłem białka i węglowodanów, a co za tym idzie – dostarcza niezbędną do dobrego samopoczucia energię. Oprócz tych wartości, zawiera także wiele mikroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Jeżeli zaś wybieramy makaron pełnoziarnisty, uzupełniamy dietę w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz procesy trawienia.

Ze względu na swoje drogocenne właściwości wielu dietetyków zaleca spożywanie makaronu nie tylko osobom, które chcą schudnąć, ale także sportowcom i osobom starszym, często z problemami zdrowotnymi. W połączeniu z warzywami, chudym mięsem czy rybą stanowi bardzo dobrze zbilansowany posiłek.

Makaron bezjajeczny (wartości na 100 g)

  • 368 kcal
  • białko 10 g
  • tłuszcz 1, 6 g
  • węglowodany 78, 5 g

Makaron czterojajeczny (wartości na 100 g)

  • 383 kcal
  • białko 12 g
  • tłuszcz 3, 4 g
  • węglowodany 76, 2 g

Makaron dwujajeczny (wartości na 100 g)

  • 364 kcal
  • białko 12 g
  • tłuszcz 3, 1 g
  • węglowodany 72 g

Makaron na zdrowie!

 

Według dietetyków makaron dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pozwala nie tylko schudnąć lub utrzymać prawidłową masę ciała, ale również może stanowić doskonałą i smaczną alternatywę w jedzeniu dla diabetyków. Wysoka zawartość błonnika zapewnia długie poczucie sytości, a jego częste spożywanie pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów piersi, zachorowań na cukrzycę oraz raka prostaty.

Jak gotować makaron?

 

Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Pamiętajmy, że garnek musi być na tyle duży, aby woda nad makaronem miała wysokość około 5 centymetrów – dzięki temu nie będzie się sklejać. Za wszelką cenę nie możemy dopuścić także do jego rozgotowania, bowiem straci smak i stanie się kleisty. Najlepszy jest al dente, czyli ugotowany na półtwardo. Pamiętajmy, że czas gotowania zależy od rodzaju makaronu – dokładną instrukcję znajdziesz na opakowaniu. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą, bo straci cenną skrobię i lekko słony smak. Wyjątkiem jest ten, który przeznaczamy na sałatkę – możesz spokojnie przepłukać go w zimnej wodzie.

Sposób podania zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu. Pamiętajmy jednak, że istnieją dwie zasady:

  • Makaron o prostych kształtach podajemy z prostymi, rzadkimi sosami.
  • Makaron o wymyślnych kształtach najlepiej pasuje do gęstych, zawiesistych sosów.

Złote zasady przyrządzania makaronów

 

  • Nie łam suchego makaronu, żeby zmieścił się w garnku. Podczas gotowania zmiękną i same zegną się tak, że zmieszczą się w garnku.
  • Nie dodawaj do wody oleju
  • Nie pozbywaj się całej wody, w której gotował się makaron. Szklanka płynu po jego ugotowaniu polepszy konsystencję sosu.
  • Nie mieszaj różnych rodzajów makaronu w jednym garnku, bowiem mogą mieć różny czas przyrządzania.
  • Makaron, który chcesz użyć do zapiekanki może być niedogotowany – podczas pieczenia zmięknie.

Rodzaje makaronów i ich zastosowanie

 

Tradycyjne makarony

Spaghetti – długie nitki - podajemy z gęstymi sosami zawierającymi np. mielone mięso

Cannelloni - rurki o średnicy 3 cm i długości 10 cm – nadziewamy dowolnym farszem i zapiekamy

Lasagne – makaronowe płaty – przekładamy sosem beszamelowym i mielonym miesem, po czym zapiekamy

Świderki - średniej grubości, zakręcone - używamy do zup oraz sałatek

Penne – rurki o długości około 5 cm, ścięte na końcach - podajemy z sosami, używamy do zapiekanek

Nitki – podajemy do zup


Kokardki – używamy jako składnik sałatek lub polane sosem


Makaron sojowy – po zalaniu wrzątkiem przezroczysty – używamy do potraw chińskich, z warzywami

Makarony smakowe

Makaron zielony – z dodatkiem szpinaku i bazylii

Makaron czarny – z dodatkiem atramentu z kałamarnicy

Makaron trójkolorowy – naturalny, z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinakowy

Więcej o rodzajach makaranów znajdziesz tutaj.