Lody domowe są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych! Czemu? A to dlatego, że te kupne leżą w sklepowych zamrażarkach niekiedy długi czas i nie zawsze wiemy, jak były przechowywane. Pewnie niejednemu z was zdarzyło się kupić w sklepie lody, które smakiem i konsystencją przypominały raczej bryłę lodu niż kremową rozkosz. Takie lody to rozwiązanie, które sprawi, że do sklepu po lody raczej się już nie wybierzecie.

 

Lody domowe – lody śmietankowe

Wszystkie lody zrobione samodzielnie, niezależnie od smaku, powinny powstać z połączenia: śmietanki kremówki, mleka, żółtek, cukru pudru. Mając taki przepis bazowy, możemy stworzyć deser o dowolnym smaku. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki wybierzemy, by stworzyć lody domowe, które trafią w nasz gust.

Co ważne, nie jest nam potrzebna specjalna maszynka do lodów, by ten deser w domu przygotować. Fakt, lody domowe wymagają od nas trochę więcej pracy, jednak ich smak rekompensuje trud włożony w ich wykonanie.

Co zrobić, by przygotować lody w domu? Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko i cukier gotujemy w garnku. Do masy jajecznej wlewamy łyżkę mleka, zaczynamy ubijać, a następnie stopniowo dodajemy resztę. Wymieszaną masę wlewamy znów do garnka i gotujemy, aż zgęstnieje. Kiedy nasza baza do lodów wystygnie, chodzimy ją w lodówce, by była zimna. W międzyczasie ubijamy na sztywno kremówkę  i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. Masę na lody wkładamy do zamrażarki, przykrytą folią aluminiową, i zamrażamy przez 4-5 godzin. Co godzinę nasze lody trzeba przemieszać widelcem, dzięki czemu unikniemy powstawania kryształków lodu.

Tym sposobem możemy przygotować każde lody – do masy, przed wstawieniem do zamrażarki, dodać można świeże owoce, bakalie, słodkie dodatki typu posiekane krówki czy lentilki. Takie lody można wzbogacić też dodaniem do mleka mocnej kawy czy rozpuszczonego na patelni kajmaku lub roztopionej czekolady.

 

Lody domowe – sorbet

Lody domowe to nie tylko lody na bazie jajek i śmietanki. Równie proste, jak nie prostsze, jest przygotowanie sorbetu, czyli lodów składających się z owoców i wody. Warto przygotowywać je w sezonie, kiedy nie ma problemu ze świeżymi owocami, bo takie sorbety są pełne smaku i nie potrzeba wielu dodatków, by zachwycały.

Aby stworzyć smaczne lody z owoców wystarczą rzeczone owoce, cukier i woda. Wodę gotujemy z cukrem, by ten się rozpuścił i odstawiamy do wystygnięcia. Owoce miksujemy na puree, mieszamy z syropem cukrowym i wstawiamy do zamrażarki w pojemniku z pokrywką. Co godzinę należy lody przemieszać widelcem, by uniknąć bryłek lodu. Lody powinny mrozić się przez około 3-4 godziny.

Sorbety pozwalają nam na ciekawe połączenia smakowe. Warto tworzyć lody domowe w zaskakujących smakach, łącząc wiśnie z imbirem, truskawki z pieprzem czy ananasa z tymiankiem. To właśnie możliwość robienia ich w domu i eksperymentów smakowych sprawiają, że nasze lody mogą smakować lepiej niż w niejednej lodziarni!

 

Szukasz więcej przepisów? Zobacz przepisy na lody domowe!