Skąd pomysł na otwarcie szkoły gotowania dla dzieci?

Szkoła Gotowania dla dzieci Little Chef zrodziła się z mojej pasji do gotowania i miłości do dzieci. To połączenie jest swego rodzaju kluczem do budowania i rozwijania podstawowych zachowań u dzieci oraz wartościowych relacji z otoczeniem. W Little Chef nie tylko gotujemy, ale również dużo rozmawiamy, poznajemy się nawzajem, jak również otwieramy na nowe smaki, zapachy, uczymy dzieci skąd pochodzi dobre jedzenie, jak wybierać składniki. Pokazujemy jaką wartością i przyjemnością jest wspólne gotowanie i jedzenie. Dzięki temu wierzę, że nasze Dzieci są szczęśliwsze i zdrowsze! Sama mam dwójkę wspaniałych chłopców, przed którymi otwieram świat – uczę chęci do jego poznawania, również poprzez kuchnię. Moją pasją do nowych potraw i podróży kulinarnych chcę się dzielić, a najważniejszym jej odbiorcą uczyniłam właśnie dzieci i ich rodziców. Proszę mi wierzyć – to niezwykle miłe poznawać coraz to nowych, małych kucharzy oraz wspólnie gotować, już czwarty rok, ze stałymi kucharzami.

Jak szeroka jest oferta szkoły?

W Little Chef gotują przede wszystkim dzieci, bowiem właśnie im jest dedykowane to miejsce – dla nich stworzone i z myślą o ich potrzebach i możliwościach zaprojektowane. Gotują Mali Kucharze (4-7 lat), Duzi (8-10) oraz Nastolatki (11+). W Szkole również odbywają się zajęcia dla najmłodszych kucharzy, mających 3 lata, wieczorami zaś – odbywają się zajęcia dla dorosłych. Nierzadko gotują na nich rodzice naszych małych kucharzy. Gotujemy zdrowo, lokalnie i sezonowo, ucząc dzieci właściwego podejścia do warzywno-owocowych „darów” naszych pór roku oraz do odkrywania smaków regionalnych. Pokazujemy dzieciom, że warzywa i owoce są pyszne i że warto po nie sięgać. Teraz cieszymy się truskawkami, za chwilę młodym bobem, malinami… Komponując menu (co tydzień nowe) kierujemy się zasadą – aby było zdrowo i pysznie.

Little Chef to również wspaniały pomysł na twórcze i oryginalne urodziny - gotujące urodziny! Imprezy urodzinowe odbywają się w środku tygodnia albo w weekend. Solenizanci wybierają urodzinowe menu spośród propozycji z całego świata - od kuchni hiszpańskiej, poprzez włoską, aż po indyjską! Gotujemy i świetnie się bawimy, tak jak na urodzinowej imprezie przystało.

Nasza Szkoła aktywna jest również w różnego rodzaju przedsięwzięciach edukacyjnych i kulturalnych – co roku bierzemy udział m.in. w dużej akcji Lato/ Zima w mieście a także uczestniczymy w Pikniku Literackim - targach skierowanych do rodziców małych dzieci, nie tylko w Warszawie, ale również w innych miastach. Prowadzimy również zajęcia w przedszkolach i szkołach językowych, a także na eventach, pokazach i firmowych spotkaniach integracyjnych. Latem zaś prowadzimy kulinarne rejsy żeglarskie dla dzieci Little Chef Globtroter.

Tak więc działamy intensywnie zawsze mając na uwadze kontakt z najmniejszymi kucharzami.

Kto prowadzi warsztaty?

Warsztaty gotowania dla dzieci prowadzę ja oraz osoby odpowiednio do tego przeszkolone. Kursy dla nastolatków prowadzi mój mąż, który również kieruje letnimi rejsami żeglarskimi. Cała kadra Little’a Chefa jest odpowiednio przygotowana do pracy z dziećmi.

Jak wyglądają zajęcia?

Zajęcia gotowania odbywają się cyklicznie, z podziałem na grupy wiekowe. Na każdorazowych zajęciach przygotowujemy inne potrawy, poznając nowe warzywa, owoce i pozostałe składniki aktualnego menu. Zajęcia Małego i Dużego Kucharza trwają 1,5 h, natomiast zajęcia dla Nastoletnich Kucharzy – 2,5 h. Każde dziecko samodzielnie robi swoje danie, zaczynając od krojenia, poprzez mierzenie oraz mieszanie składników, zagniatanie czy lepienie, aż do pieczenia czy gotowania, a następnie dekorowania. Oczywiście wszystko odbywa się pod okiem i z pomocą kucharzy prowadzących. W trakcie zajęć również sprzątamy swoje miejsce pracy, przygotowując je do kolejnych naszych wariacji kulinarnych. Dzieci uczą się więc nie tylko podstawowych czynności kulinarnych, ale także kuchennych zasad i obowiązków, które powinny panować w każdej kuchni. Pod koniec zajęć zastawiamy stół i zapraszamy wszystkich rodziców i opiekunów na wspólne jedzenie tego, co przygotowaliśmy.

Dzieci w jakim wieku mogą uczestniczyć w zajęciach?

Wśród naszych najmłodszych kucharzy sądzieci w wieku 3 lat, uczęszczające na zajęcia wraz z rodzicami. Dzieci zaś od 4 roku życia gotują już same - bez rodziców i opiekunów, którzy mogą przez okres trwania zajęć odpocząć przy kawie przed kuchnią. Zajęcia dla Małych Kucharzy są odpowiednie dla dzieci w wieku 4-7 lat, dla Dużych – 8-10 lat, zaś dla Nastolatków – powyżej 11 roku życia, przy czym poziom tych ostatnich jest najbardziej zaawansowany.

Czy możemy wybierać pomiędzy jakimiś kursami, konkretna tematyką?

Co tydzień w Litte Chef przygotowujemy inne menu, każde zajęcia są więc inne - poznajemy nowe dania, nowe składniki i nowe smaki. Można przyjść na jednorazowe zajęcia, jak również wykupić karnet na 4 czy 8 zajęć. Tematyka zajęć, tak jak wcześniej wspomniałam, jest podyktowana sezonem, który aktualnie panuje. Kiedy do dyspozycji mamy świeży bób, korzystamy z niego jak najwięcej, innym zaś razem koncentrujemy się na szparagach czy rabarbarze i truskawkach. Zawsze kreatywnie i smacznie.

Co dają dzieciom takie zajęcia?

Zajęcia, które proponujemy, przede wszystkim poszerzają horyzonty smakowe naszych dzieci – otwierają je na nowości i różnorodności w świecie kulinariów. Jest dużo smaków i potraw, które dzieci nie znają albo takie, wobec których mają dystans. Wspólna, zespołowa praca, uczy ich większej otwartości i chęci próbowania, smakowania, rozmawiania o tym, co im smakuje oraz o tym, co chciałyby poznać. Little Chef to interesująca propozycja dla niejadków – jeśli nie za pierwszym czy drugim razem, na pewno z kolejnymi zajęciami dziecko z większą ochotą przygotuje posiłek, który następnie spróbuje, a potem z większym apetytem zje. Nigdy nie zmuszamy dzieci do jedzenia, najważniejsze jest aby same, podpatrując inne dzieci i wspólnie z nimi pracując,  doświadczyły przyjemności z gotowania i oczywiście jedzenia. Podczas zajęć dzieci uczą się również dużej samodzielności i kreatywnej pracy w grupie oraz czerpią niesamowitą radość i satysfakcję z możliwości przygotowania, często wcale niełatwych, potraw. Pokazujemy dzieciom jak zdrowo i smacznie się odżywiać, wykorzystując sezonowe owoce i warzywa. Ma być zawsze smacznie, kolorowo i oczywiście w miłej atmosferze.

Jak sami zainteresowani, czyli mali kucharze podchodzą do gotowania?

Większość dzieci jest bardzo chętna i otwarta na kulinarną przygodę, zdarzają się jednak dzieci, które mają pewne obawy i z dużym dystansem podchodzą do gotowania. Staramy się jednak zniwelować ich lęk przed nowymi smakami czy utartymi przekonaniami o danej potrawie lub składniku. Dzieci traktują gotowanie przede wszystkim jako dobrą zabawę, a my czujemy się spełnieni, widząc uśmiech na ich twarzy i kolejkę po dokładki.

Co jest najważniejsze dla Pani jako prowadzącej? Nauka gotowania, dobra zabawa, uczenie zdrowych nawyków, praca w zespole?

Wszystkie czynniki są szalenie istotne podczas okresu kształtowania ich nawyków i pamięci smakowej. Jeśli już od najmłodszych lat zadbamy o prawidłowe i zdrowe żywienie naszych dzieci, możemy być pewni o ich właściwej i odpowiedzialnej postawie w przyszłości, zarówno wobec samych siebie, jak również swoich dzieci.

Czy Little Chef ma w planach rozwijać się i poszerzać ofertę warsztatów poza Warszawę?

Planujemy dotrzeć ze swoim programem zajęć do wielu miast Polski, w każdym bowiem miejscu jest duża potrzeba świadomości i praktycznego wykorzystania wiedzy o tym, co zdrowe i dobre. Obecnie Little Chef przygotowuje ofertę franczyzową.

logoLittle Chef to szkoła gotowania dla małych i dużych. Oferta zajęć jest tak szeroka, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, niezależnie od tego, ile ma lat. Zajęcia dedykowane są dzieciom w różnych grupach wiekowych. Dzięki temu już od najmłodszych lat nasze pociechy mogą uczyć się bawiąc i bawić ucząc w kuchni otoczone odobrym jedzeniem i wartościowymi produktami.