Miód to słodki produkt  spożywczy wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego. Jest on jedną z najcenniejszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tys. lat i już w starożytności potrafili wykorzystać jego lecznicze właściwości. naturalny miód pomaga przy przeziębieniu, wzmacnia organizm i łagodzi podrażnienia skóry. Miód to naprawdę wspinały produkt. Potwierdzają to także naukowcy.

Miód w zależności od surowca jaki powstał wyróżniamy:

  1. Miody nektarowe, inaczej spadziowe
  2. Miody spadziowe
  3. Miody mieszane - spadziowo - nektarowe i nektarowo - spadziowe

Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, który występuje w postaci płynu nosi nazwę patowa, natomiast w postaci skrystalizowanej - krupiec. Jeśli chodzi o barwę miodów występuje od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Niezależnie od tego w jaki sposób zachcemy wykorzystać miód w kuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek.

Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy wielu dolegliwościach.

Rodzaje miodów:

 

Akacjowy

Kolor - jasnokremowy lub słomkowożółty

Smak - łagodny, nieco mdły

Zapach - delikatny zapach kwiatów akacji

Właściwości - to najsłodszy z polskich miodów. Przyśpiesza regenerację błony śluzowej, żołądka i jelita, dlatego to świetny miód dla osób mających wrzody żołądka, nadkwasotę, czy często cierpiących na zgagę  i ułatwia trawienie. Z uwagi na dużą zawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek.


Bławatkowy

Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty

Smak - ostry

Zapach - ostry zapach bławatka

Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek. Ma właściwości moczopędne oraz działa przeciwzapalnie. 

Gryczany

Kolor - ciemno-herbaciany do brunatnego

Smak - gorzki, piekący, ostry

Zapach - ma intensywny zapach kwiatów gryki

Właściwości - polecany dla osób, które cierpią z powodu bólów stawów, kości i mięśni. Łagodzi stany zapalne i sprzyja odbudowie komórek kostnych. Polecany jest również osobom, które chcą wzmocnić serce i układ krążenia oraz, którzy cierpią na niedokrwistość. Miód ten też doskonale wpływa na układ nerwowy, wzrok, słuch. Ułatwi koncentrację i poprawia pamięć. Zalecany jest także przy anemii i obniżonej odporności.

Koniczynowy

Kolor - może mieć dwa kolory, w zależności od tego z jakiej koniczyny powstał. Jeśli z białej jest słomkowy, zaś z różowej - łososiowy

Smak - słodki, lekko kwaskowaty

Zapach - słaby kwiatów koniczyny

Właściwości - pomaga wzmocnić organizm. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie, dlatego sprawdza się przy infekcjach dróg oddechowych. Jest pomocny w przypadku zapalenia układu moczowego, biegunki, przemęczenia, wyczerpania nerwowego. Ma również działanie uspokajające, więc pomoże przy bezsenności.


Lipowy

Kolor -  ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej

Smak - dość ostry, niekiedy z lekką goryczką

Zapach - ma intensywny zapach kwiatów lipy

Właściwości - miód ten ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, więc doskonale sprawdza się w przypadku przeziębień, grypy lub zapalenia oskrzeli. Ponadto bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy: relaksuje, wycisza i ułatwia zasypianie. Działa łagodnie moczopędnie, dzięki czemu likwiduje obrzęki i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.

Malinowy

Kolor - jasnożółty

Smak - słodki, bardzo łagodny

Zapach - ma piękny zapach dojrzałych malin z lekką cytrynową nutą

Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca się go do leczenia przeziębienia: świetnie rozgrzewa, obniża gorączkę, a także zmniejsza katar i kaszel. Jest bardzo smaczny, więc poprawia również samopoczucie. Profilaktycznie miód ten warto stosować w okresie przesilenia i osłabienia (np w trakcie i po infekcji). Z uwagi na delikatny smak szczególnie poleca się go najmłodszym - wzmocni ich odporność oraz zalecany w okresie jesienno - zimowych i wiosennych infekcji.

Mniszkowy

Kolor - żółty z pomarańczowym lub żółtym odcieniem

Smak - bardzo łagodny

Zapach - intensywnie kwiatowy zapach mleczów

Właściwości - posiada mnóstwo walorów leczniczych. Zalecany jest przy niedokrwistości, w stanach wyczerpania organizmu, w czasie rekonwalescencji po chorobach. Zawiera cholinę, która wzmaga wydzielanie żółci. Dlatego poleca siego osobom mającym problemy z wątrobą, albo woreczkiem żółciowym. Ma też właściwości odtruwające i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Warto stosować go także podczas długotrwałego przyjmowania antybiotyku - działa osłonowo na układ pokarmowy.

Nawłociowy

Kolor - dość jasny - od jasnożółtego do jasnoburszytynowego.

Smak - słodki z lekką nutką kwaskowatości

Zapach - ma bardzo przyjemny delikatny cytrynowy zapach

Właściwości - działa moczopędnie i przeciwbakteryjnie, dlatego sprawdza się w przypadku infekcji układu moczowego. Wspomaga również trawienie, gdyż nasila wydzielanie żółci. Miód ten wspomaga także prace wątroby. Zawiera mnóstwo rutyny i kwercetyny substancji, które chroni naczynia krwionośne. dzięki temu pomaga zapobiegać powstawaniu pajączkom.

Nostrzykowy

Kolor - jasnożółty

Smak - słodki, wyrazisty

Zapach - delikatny aromat przypominający zapach wanilii

Właściwości - dzięki zawartości kumaryny obniża ciśnienie krwi dlatego poleca się go nadciśnieniowcom. poza tym zmniejsza krzepliwość dlatego zapobiega zawałom i udarom. Zaleca siego także środek przeciwzapalny w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych sprawdza się również jako środek na bezsenność. Pomaga też przy migrenowych bólach głowy.

Rzepakowy

Kolor - słomkowy, niemal bezbarwny

Smak - subtelny, delikatny, łagodny

Zapach - ma delikatny zapach kwiatów rzepaku

Właściwości - Z uwagi na to, że zawiera dużą zawartość glukozy szybko się krystalizuje i rzadko można go kupić  postaci płynnej. Miód ten obniża ciśnienie krwi i uzupełnia niedoboru potasu w organizmie. Z tego powodu uznawany jest przy schorzeniach układu krążenia i serca (np. miażdżycy, nadciśnienia czy arytmią). Wspomaga też pracę wątroby, trzustki i nerek. poza tym zmniejsza działanie używek na organizm. Ma też działanie odmładzające.

Sekcyjny

Miód zamknięty w plastrze.

Właściwości - jest stosowany przy paradontozie i schorzeniach gardła (zalecany, żeby codziennie przez 5 minut rzuć kawałek plastra).

Spadziowy

Kolor - jest brązowy z zielonym lub bursztynowym odcieniem

Smak - łagodny w smaku, delikatnie cierpki

Zapach - lekko korzenny

Właściwości - najwartościowszy spośród miodów. Działa niemal jak antybiotyk, bo potrafi skutecznie niszczyć bakterie. Ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i delikatnie wykrztuśne. Wspomaga powrót do zdrowia chorych na anginie, zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Z uwagi na działania wykrztuśne często dodaje się go do syropów na kaszel. Miód ten ma też silne działanie przeciwzapalne. Zawiera najwięcej spośród wszystkich miodów soli mineralnych, dlatego jest zalecany osobom cierpiącym na reumatyzm.

Wielokwiatowy

Kolor - jasnożółty (gdy został wytworzony z wiosennych kwiatów), herbaciany (gdy został wytworzony z letnich kwiatów)

Smak - w smaku łagodny

Zapach - bardzo delikatny

Właściwości - jest wyjątkowo lekkostrawny, choć bardzo wysokokaloryczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Wzmacnia organizm, poprawia koncentrację. Poleca się go osobom, które czują się przemęczone i wyczerpane. Powinny sięgać po niego również osoby z nadciśnieniem (stabilizuje pracę serca). Miód zawiera również spore ilości krzemu, dzięki temu poprawia wygląd włosów i paznokci.

Wrzosowy

Kolor - od ciemnopomarańczowego do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatnego

Smak - ostry, cierpki

Zapach - pachnie wrzosowo

Konsystencja - galaretowata

Właściwości - działa antyseptycznie, przez co chroni przed rozwojem zakażeń. Podnosi tez odporność organizmu. Polecany szczególnie osobom, które maja problemy z układem moczowym i pokarmowym. Doskonale działa na wątrobę i drogi żółciowe. Warto również zastosować do leczenia schorzeń jamy ustnej gardła. Z uwagi na działanie odmładzające często wykorzystuje się go w kosmetyce. Miód ten zaleca się także dojrzałym mężczyznom, gdyż zapobiega problemom z prostata.


Wskazówki jak rozpoznać prawdziwy miód:

  • jeśli po pół roku miód się nie skrystalizował oznacza to, albo jest zafałszowany, albo był za bardzo przegrzany
  • test ołówka - należy rozprowadzić kropkę miodu na dłoni kopiowym ołówkiem. Dobry miód jest wówczas, gdy nie zmieni wyglądu
  • test szklanki z wodą - należy wlać miód do szklanki z wodą. Miód nie powinien się mieszać z wodą, jeśli zacznie się mieszać jest wtedy podejrzany. Dobry miód będzie spływał jednorodnym strumieniem i układał się na dnie szklanki
  • test łyżeczki - miód, który lejemy na łyżeczkę powinien tworzyć wypukły stożek, strumyk nie powinien przerywać nawet jeśli jest cienki oraz układać spiralnie. Jeśli zamiast stożka powstaje wgłębienie oznacza, to że miód zwiera wodę

Przechowywanie miodu:

  • w szczelnie zamkniętym pojemnikach szklanych, kamionkowych lub emaliowych (miód silnie pochłania wilgoć i obce zapachy)
  • w temperaturze 5 - 25 stopni C
  • w zaciemnionym miejscu
  • nie trzymajmy miody na słońcu, ani blisko kaloryfera

Miodu nie wolno gotować, ani mocno podgrzewać, ponieważ już w temperaturze 50 stopni C słabnie jego działanie, większość enzymów ulega zniszczeniu, a także ulega osłabieniu proces krystalizacji miodu. W takich warunkach następuje przyśpieszenie procesu starzenia się miodu, a to oznacza, że taki miód utracił właściwości lecznicze.

Przydatne wskazówki, gdy miodem zastępujemy cukier:

  • przy pieczeniu ciast - dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, ponieważ jest mniej słodki (pamiętajmy bierzemy pod uwagę wagę, a nie objętość, gdyż miód jest gęstszy) oraz bardzo ważne jest podwyższyć temperaturę o 15 stopni C.
  • przy pieczeniu chleba i bułek - lepszy jest jasny miód, gdyż jest łagodniejszy w smaku
  • przy pieczeniu piernika - lepszy będzie miód ciemniejszy


Ciekawostki:

  • Ministerstwo Rolnictwa zatwierdziło miody zamojszczyzny jako lokalny smakołyk. Polecane są szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy). Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły również miody pitne "Nektar Świętego Eugeniusza" jest to miód ziołowy oraz inne miody m.in. pitne jak półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak. 
  • Podczas wykopalisk w Gruzji znaleziono dzban z miodem liczący 5500 lat. Miód był skrystalizowany, nadawał się do jedzenia. Jest to niezbity dowód, że jest on jednym z niewielu produktów spożywczych, które z wiekiem się nie psuje.