Włosi są bardzo przywiązani do tradycji kulinarnych. Kuchnia włoska należy do najzdrowszych w Europie. Niewiele państw może  się poszczycić taką różnorodnością sposobów przyrządzania potraw. Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn oraz parmezan .

Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza. Kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa smakowo, a każdy z regionów tego kraju posiada swoje kulinarne specjały.

Najsłynniejsze dania:

Najpopularniejsza potrawą włoską jest pizza, znana na całym świecie. Prawdopodobnie pierwsza powstała w Neapolu specjalnie dla królowej Włoch. Jej składnikiem były pomidory, ser i bazylia, które symbolizowały narodowe barwy Włoch. Pizza ta została nazwana margherittą na cześć królowej i tak zostało do dziś.

Równie słynne są makarony

Jest ich niezliczona ilość (podobno około 300 rodzajów) i przybierają najrozmaitsze formy i kształty, kolory,. a nawet różnorodne składniki dodatkowe, jak zioła i przyprawy.

Alkohole:

Włosi posiadają całą gamę znakomitych win i wódek. Do najbardziej znanych win należą :

  • chinati (czerwone)
  • słodkie likierowe marsala
  • carlo rossi (taka sama nazwa jak kalifornijskiego)
  • barber'a
  • napolo

Oprócz win, Włosi produkują najlepsze wermuty m.in.

  • martini rosso
  • martini bianco
  • cora
  • cinzano
  • Najsłynniejszą wódką jest grappa - rozsławiona na cały świat

Dzień z życia Włocha:

Poranek zaczynają cappucino lub kawą z dużą ilością mleka oraz słodkim rogalikiem z czekoladą lub dżemem. Włosi uwielbiają słodkości na dzień dobry.

 

Lunch jedzą między godziną 12 a 14. Składa się z dania mięsnego, dania mącznego i owoców.  

 

Najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad, który jest jedzony między 17 a 19. Obiad rozpoczynany jest przystawkami, zarówno gorącymi jak i zimnymi, następnie podawane jest pierwsze danie - zazwyczaj mączne np. makaron (la pasta) lub zupa (minestra).

Drugie danie jest główne, najczęściej mięsne jak np. stek z grilla, eskalopki cielęce, wołowina duszona w winie itp.  

Oczywiście nie odmawiają sobie deserów, często bardzo wyrafinowanych jak np. tiramisu, cassatta, sabayone lub panna votta. Tradycyjnie do każdego posiłku podawany jest napój.

Do przystawek aperitif - campari, do dań głównych wspaniałe wina czerwone barolo (męskie) i barbaresco (żeńskie) lub słynną wódkę grappa. Zaś do deserów, likier amaretto, kawę cappucino lub espresso.

Siesta

Dla Włochów siesta to odpoczynek, w ciągu dnia. Większość sklepów, czy urzędów, oraz pizzerii we Włoszech jest nie czynne, pomiędzy godziną trzynastą a godziną szesnastą, wszystkie biura i urzędy zostają zamknięte.

 

W czasie siesty wszyscy mieszkańcy Włoszech mają przerwę w pracy, w której na dwie lub trzy godziny udają się do domów, ewentualnie do restauracji, a wszystko to po to, by mogli spokojnie zjeść obiad, a później uciąć sobie krótką drzemkę.