Cudze chwalicie, swego nie znacie. To przysłowie często tyczy się znajomości tradycyjnej kuchni polskiej przez nasz naród. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak różnorodna jest nasza kuchnia zależnie od regionu. Kuchnia Polska to nie tylko, jak wielu się wydaje, żurek, pierogi, bigos i sernik. Tworzą ją właśnie dania pochodzące z rożnych zakątków naszego kraju. Czasem różnice między daniami są niewielkie, czasem zaś w jednym regionie można spotkać unikalne potrawy na skalę wręcz światową.

Gotowanie to nie tylko umiejętnośc przygotowania dań, to także znajomość ich pochodzenia. W cyklu Kuchnia regionalna przybliżymy Wam kulinarne perełki z przeróżnych regionów Polski. A dokładnie przyblizą je użytkownicy, którzy z poszczególnych regionów pochodzą.

Teresakr - Bory Tucholskie

pacpaw - Podlasie

joanna74 - Ziemia Dobrzyńska

gruszka - Wielkopolska

tarteletka - Kujawy

AgaTrzaska - Lubelszczyzna

Doraa - Dolny Śląsk

AsiaPolak - Ziemia Łódzka

MalgosiaZ - Wielkopolska

Partnerem cyklu jest wydawnictwo:

logo