• KUCHNIA POLSKA potrawy regionalne - Hanna Szymanderska

  • To już trzecia odsłona gotowania z książką. Tym razem zabieram Was w podróż po Polsce! ZAPRASZAM!

  • regionalne

    regionalne

  •  

    Poszukujemy nowych przepisów, pomysłów i smaków. Jesteśmy znawcami kuchni tajskiej, włoskiej czy też francuskiej. Wiemy jak przygotować najlepsze risotto, ratatouille oraz baklavę, a w zaskakiwaniu umiejętnościami kulinarnymi nie mamy sobie równych. Ale po co to wszystko? Po co szukać czegoś nowego, kiedy rewelacyjne przepisy mamy na wyciągnięcie ręki? Ale wiadomo - cudze chwalicie, swego nie znacie...

     

     

     

    Zachęcam Was do bliższego zapoznania się z naszą wyjątkową polską kuchnią.

     

    Oczywiście nie mam nic przeciwko rozwijaniu swoich umiejętności i poszukiwaniu smakołyków poza granicami naszego kraju ;)

     

    Hanna Szymanderska - autorka ponad 30 książek kulinarnych, pierwszą z nich napisała w 1974 roku. Współpracowała z kilkoma wydawnictwami, a największy sukces odniosła z wydawnictwem Prószyński i S-ka wydając 28 książek. Jej książki oprócz niezliczonej ilości przepisów zawierają komentarze i uwagi dotyczące opisywanych regionów oraz dań.

     

    Dzisiaj chciałam Wam pokazać książkę, która według mnie jest (a może powinna być) elementarzem każdej gotującej pani domu. KUCHNIA POLSKA - potrawy regionalne, która ukazała się nakładem Świata Książki zawiera ponad 1000 przepisów z całej Polski - od morza - po góry.

     

    regionalne regionalne regionalne

     

    Zaczynamy jak to zwykle bywa od kilku słów wstępu, że wpływy włoskie, francuskie, a do tego zabory - czyli jeden wielki mix. Do tego składniki rzadko używane gdzie indziej - czyli kiszone ogórki i kapusta, suszone oraz marynowane grzyby, dziczyzna, kasze.. To wszystko czyni polską, tradycyjną kuchnię wyjątkową i niepowtarzalną.

     

    Podróż po Polsce zaczynamy od Pomorza i Kaszub. Na 600 stronach przemierzamy kraj wzdłuż i wszerz, zaglądając do garnków w tradycyjnych kuchniach całej Polski.

     

    regionalne regionalne regionalne

     

    Nie jestem w stanie opisać wszystkich przepisów, a wybór kilku/kilkunastu byłby niewłaściwy w stosunku do reszty. Bo dla mnie i tak najsmaczniejsza jest śląska rolada z modrą kapustą i kluskami,ale to oczywiście kwestia gustu i znajomości regionalnych przysmaków.

     

    Co lubię w książce? Uwielbiam format A4 i 600 stron, a do tego papier i zapach. Lubię jeszcze sposób w jaki podane są przepisy - z jednej strony prosto, ale z drugiej strony trzeba coś o gotowaniu wiedzieć. A! i jeszcze plusem jest to, że autorka poleca z czym najlepiej poszczególne potrawy podawać.

     

    Minusy! Przede wszystkim mało fotografii (ale za to fajne - bez zbędnych ozdobników, naturalne). Po drugie - książka się rozkleja (a nie korzystam z niej zbyt często). Po trzecie - trudno mi w tej wielkiej księdze cokolwiek znaleźć - wszystko jest wymieszane. To znaczy są podziały na regiony, a następnie przekąski, zupy, dania główne, przetwory i desery - ale jak dla mnie odnalezienie czegokolwiek w tej książce graniczy z cudem (ale może źle szukam).

     

    regionalne regionalne regionalne

     

    Książkę polecam do poduszki (chociaż jest ciężka), ale przede wszystkim do kuchni. Myślę, że poszukując nowych smaków warto poznać naszą własną kuchnię. Mamy się czym pochwalić i wcale nie jesteśmy gorsi od naszych sąsiadów.

     

    A co Wy sądzicie o książce? Znacie? Lubicie?

     

    KUCHNIA POLSKA potrawy regionalne - Hanna Szymanderska, Świat Książki, Warszawa 2010, cena 79,90zł, dostępna.

     

     

    fotografie potraw - K. Derkacz-Gajewska, M. Gajewski

     

     


    Zapoznaj się z innymi recenzjami polskich książek kulinarnych

  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Podobne artykuły: