Peru, jeśli chodzi o kulinaria, przez wielu uznawane jest za perełkę Ameryki Południowej. Peruwiańska gastronomia skupia w sobie wszystkie smaczki kontynentu. Różnorodność klimatyczna i ukształtowania terenu ma wpływ na wielość składników i dań z nich przygotowywanych.

Peru można podzielić na 3 regiony – costa, czyli wybrzeże, selva, to tereny lasów równikowych oraz sierra, czyli region andyjski. Te odmienne od siebie regiony mają też wpływ na jedzone tamże potrawy – wybrzeże to kraina ryb i owoców morza, a im dalej w góry,  tym więcej sycących dań mięsnych.

Kuchnia peruwiańska jest jednak kuchnią łączącą smaki z różnych zakątków i kultur świata. W potrawach znaleźć można pozostałości tradycyjnego żywienia Inków, przywiezione przez Hiszpanów europejskie produkty, ale i naleciałości z kuchni azjatyckiej.

Wypróbujcie peruwiańskie przepisy, które znaleźli dla Was Sblister i Grumko:

Anticuchos - szaszłyki wołowe

Causa de atun

Jajka w winie

Szaszłyk z ryby w ostrym sosie

Escabeche z pstraga

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata