Ekwador to egzotyczny kraj, o któym niewiele wiemy. Co nam się kojarzy z tym państwem? Przede wszytkim banany, kawa i kakao. Jednak kraj ten jest bardzo interesujacy, nie tylko jeśli chodzi o widoki, zabytki, faunę i florę, ale i kulinaria właśnie.

Kuchnię można podzielić tak samo, jak dzieli się kraj, na trzy regiony: Andy, Amazonia i wybrzeże Pacyfiku. Zależnie od regionu zmieniają się używane produkty i przyrządzane z nich dania. Dla nas, niektóre dania mogą wydać się dość zaskakujące - mrówki, pancerniki, świnki morskie czy jądra byka.

Andy to królestwo ziemniaków, zboża, wołowiny i wieprzowiny. Amazonia to region, w którym  je się duże ilosci bananów oraz to, co uda się upolować. Ryby i owoce morza to największy przysmak pochodzący z wybrzeża Pacyfiku.

Oprócz kontrowersyjnych, dla nas Europejczyków, dań, Ekwador oferuje moc bardziej "bezpiecznych" dań - jak na przykład bardzo popularne ceviche, czyli danie z owoców morza z sokiem z limonki, cebulą i papryką. Istnieją różne odmiany ceviche, zależnie od tego, jakich owoców morza czy ryb się używa. Do wielu dań dodawany jest tekże ostry sos aji, do któego przygotowania używa się ostrej papryk i czosnku.

Sprawdź przepisy z kuchni ekwadorskiej wypróbowane przez Grumko i Sblister:

Ceviche de corvina

Ekwadorska sałatka z buraków

Locro

Salsa de Mani

Tuńczyk z ryżem

Kurczak w sosie z jajek

Llapingachos

Marzysz o dalekich podróżach, zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Podróżuj z siegotuje.pl! Zanim odwiedzisz dany kraj, dowiedz się, co warto zamówić w lokalnej restauracji - Kuchnia dookoła świata